Imagini cu furtuna extremă care lovește Alaska. E cea mai puternică din ultimii 50 de ani (Video)

Imagini cu furtuna extremă care lovește Alaska. E cea mai puternică din ultimii 50 de ani (Video)
Foto: Facebook US National Weather Service Fairbanks Alaska

O furtună de o putere rar întâlnită lovește vestul Peninsulei Alaska, provocând valuri uriaşe şi inundaţii care au distrus mai multe case, a anunţat sâmbătă Serviciul american de meteorologie (NWS), transmite AFP.

„Resturile taifunului Merbok vor lovi vestul statului Alaska (…) în weekend, cu valuri extreme, rafale de vânt cu forţă de uragan, eroziune de coastă şi ploi abundente”, a precizat NWS pe Twitter.

"Inundaţiile se vor înrăutăţi" a adăugat serviciul de meteorologie.

Alaska braces for strongest storm in years

"Aceasta este, fără îndoială, cea mai puternică furtună atât de devreme toamna pe care am văzut-o în Marea Bering în ultimii 50 de ani", a declarat pentru AFP un specialist în climă, Rick Thoman, de la universitatea din Alaska.

În localitatea de coastă Golovin, "apa înconjoară şcoala, casele sunt inundate, cel puţin două case plutesc", au informat serviciile municipale din Fairbanks, al doilea oraş ca mărime din Alaska.

Imaginile publicate pe reţelele sociale arată pagube considerabile. CNN a difuzat o înregistrare video arătând o casă care pluteşte pe un râu înainte de a rămâne blocată sub un pod.

Wales on the Bering Strait coast is starting to experience some flooding in low lying areas. Water levels are expected...

Publicată de US National Weather Service Fairbanks Alaska pe Sâmbătă, 17 septembrie 2022

NWS a descris "o mare foarte agitată" de-a lungul coastei în apropierea oraşului Nome, cu valuri de 3,3 metri.

By Paul’s

Publicată de Ellen MI pe Sâmbătă, 17 septembrie 2022


Au fost înregistrate rafale de vânt de până la 145 de kilometri pe oră, potrivit NWS, care prevede altele şi mai puternice.

Alerta de inundaţii rămâne în vigoare până sâmbătă la orele 22:00 (duminică, 06:00 GMT) în zonele de coastă sudice şi până duminică la orele 08:30 în zonele de nord spre care se îndreaptă furtuna, au precizat serviciile meteo pe Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇