Ding Liren este noul campion mondial la șah

Ding Liren este noul campion mondial la șah

Șahistul chinez Ding Liren a câștigat medalia de aur a Campionatului Mondial de șah clasic, după o finală dramatică terminată în tie-break, împotriva rusului Ian Nepomniachtchi.

După 7-7 la finalul partidelor clasice, s-a trecut la ziua decisivă de tie-break, acolo unde au avut loc 4 partide de șah rapid, cu un timp de 25 de minute, plus 10 secunde increment pentru fiecare mutare.

Primele 3 jocuri au fost liniștite și s-au terminat remiză, ceea ce s-ar fi putut întâmpla și la jocul ultim, pentru a ajunge în blitz. Însă curajul din ultimul minut al lui Ding s-a dovedit crucial, el având oricum o poziție favorabilă, dar Ian reușise cumva să echilibreze jocul.

La a 68-a mutare, după un atac consistent, cu nervi de oțel, Nepomniachtchi a fost nevoit să cedeze, vizibil nervos, iar Liren câștigă acest tiebreak cu 2,5-1,5 puncte, devenind astfel al 17-lea campion mondial din istoria șahului, primul din China.

ADVERTISING

S-a încheiat așadar o frumoasă eră în șah, era lui Magnus Carlsen, din Norvegia, cel care a câștigat ultimele 5 titluri mondiale și a dominat acest sport al minții la nivel global, în ultimii peste 10 ani.

Liren a câștigat în bani 1,1 milioane de euro pentru acest titlu, iar rusul va rămâne cu suma de 900.000 în cont.

Ambii vor participa de săptămâna viitoare, începând cu data de 5 mai la Grand Chess Tour 2023, competiție găzduită de București, prima etapă a circuitului de Grand Prix Chess Tour, alături de românii Deac, Rapport, plus alte staruri mondiale precum Duda, Lagrave, So, Giri, Caruana și Firouzja.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇