Vești bune: Primul pas spre un certificat digital, un studiu interesant despre anticorpi și vaccinare gratuită anti-HPV pentru băieți și fete

Vești bune: Primul pas spre un certificat digital, un studiu interesant despre anticorpi și vaccinare gratuită anti-HPV pentru băieți și fete

Veștile bune de astăzi au legătură cu vaccinurile, într-o formă sau alta.

Avem primul pas către un certificat digital care să ne ușureze călătoriile, avem un studiu care ne spune că deși anticorpii dispar în timp, răspunsul imun rămâne și mai avem o veste bună pentru părinți.

Vaccinul anti-HPV va fi gratuit pentru fete și băieți cu vârsta peste 11 ani și va asigura o imunizare de altfel foarte scumpă pe care puțini părinți și-ar fi permis-o până acum.

Încă un pas spre certificatul digital

STS a anunțat că a testat cu succes implementarea certificatului digital în România. Mai rămâne doar să se realizeze platforma de unde putem descărca aceste documente, iar din luna iulie vom putea avea aceste certificate cu cod QR direct pe telefon.

ADVERTISING

Chiar dacă numărul anticorpilor scade, răspunsul imun rămâne puternic după vaccin

Potrivit unui studiu realizat de REGINA MARIA, la 3 luni de la prima doză se observă o scădere a cantității de anticorpi, un fenomen normal care, însă, nu afectează eficiența vaccinurilor.

Scăderea este mai accentuată în cazul persoanelor care au dezvoltat titruri mari de anticorpi, imediat după rapel, însă vorbim de o scădere procentuală a nivelului anticorpilor.

În medie, nivelul anticorpilor a scăzut, după 90 de zile de la prima doză de vaccin, de la 6.386 U/ml la 2.149 U/ml, procentul mediu de scădere fiind de 66%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În cazul pacienților post Covid, care au avut cantități inițiale mai mari de anticorpi, scăderea a fost mai accentuată – aproximativ 70%, cantitatea medie de anticorpi păstrându-se în continuare mai crescută decât în cazul pacienților non-Covid.

Media cantității de anticorpi pentru această categorie este de 5.115 U/ml, față 17.328 U/ml, cât era la 30 de zile post vaccinare.

Spre comparație, cantitatea medie de anticorpi la 90 de zile pentru persoanele care nu au fost anterior infectate cu noul coronavirus este de 1.618 U/ml.

ADVERTISING

Scăderea titrului de anticorpi era așteptată, însă eficacitatea răspunsului imun rămâne ridicată, indicând un nivel ridicat de protecție în fața virusului SARS-CoV-2.

Datele din studiul REGINA MARIA sunt asemănătoare celor din cercetările științifice internaționale.

Un studiu publicat recent în prestigioasa revistă „The New England Journal of Medicine” a relevat că nivelurile de anticorpi scad cu timpul, însă rămân la un nivel protector eficient pentru a apăra organismul în fața bolii.

Fetele și băieții se vor putea vaccina gratuit anti-HPV

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că va iniţia săptămâna aceasta toate demersurile pentru ca vaccinarea gratuită anti-HPV să fie extinsă la fetele de peste 14 ani şi la băieţi.

În momentul de față, campania gratuită de vaccinare împotriva HPV se adresează doar fetelor cu vârsta între 11 şi 14 ani, restul trebuind să plătească vaccinul.

Pentru o protecţie completă este nevoie de 3 doze care, în total, costă aproximativ 1.800 de lei, în funcţie de farmacie.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇