Nicuşor Dan le va da bani lunar celor 114 familii care așteaptă de 3 ani să le construiască PMB un bloc

Nicuşor Dan le va da bani lunar celor 114 familii care așteaptă de 3 ani să le construiască PMB un bloc

La propunerea USR, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a decis să le dea bani, lunar, familiilor care așteaptă să se mute în blocul neterminat de locuințe sociale din Strada Prelungirea Ghencea nr. 322 – 326.

În acest fel, PMB îi va ajuta pe oameni să își achite chiriile, până când se vor putea muta în locuințele care le-au fost repartizate din faza de construcție, înainte de alegerile din 2020, de către Gabriela Firea.

Grupul consilierilor USR din Consiliul General a fost cel care a propus ca acele 114 familii care au primit repartiție de la Firea în blocul neterminat să primească un sprijin până la finalizarea construcției.

Mai exact, USR a propus să li se acorde, pentru o perioadă de 6 luni, de la bugetul local, sume de bani pentru a-și achita chiriile acolo unde locuiesc acum, în condițiile în care nimeni n-ar putea spune când se va finaliza blocul din Prelungirea Ghencea.

Sumele propuse de USR pentru beneficiarii de locuințe sociale sunt:

  • 1.250 lei/lună pentru o unitate locativă cu o cameră
  • 1.500 lei/lună pentru o unitate locativă cu două camere
  • 1.750 lei/lună pentru o unitate locativă cu trei camere.
ADVERTISING

Încă din ajunul ședinței, în timpul comisiilor de specialitate, consilierul liberal Andrei Badiu (PNL) a susținut că nu înțelege cum de aceste note de atribuire sunt legale, de vreme ce oamenilor li s-au dat apartamente care nu există încă, nu sunt finalizate și recepționate.

În plus, Badiu a susținut că CGMB poate oricând să decidă să le dea celor 114 familii locuințe pe care PMB le deține deja, în loc să le acorde bani. Spre exemplu, potrivit lui Badiu, s-ar putea schimba destinația unor locuințe de necesitate (în care stau oameni mutați din locuințele aflate în curs de consolidare – n.red.). Sau li s-ar putea da apartamente pe care PMB le preia după decesul locuitorilor fără moștenitori.

În plus, Badiu a precizat că există o decizie a Curții de Conturi potrivit căreia PMB n-ar trebui să țină cont de acele note de atribuire.

În timpul ședinței de Consiliu de miercuri, 29 iunie, consilierul general Adrian Moraru (PNL) a precizat că sumele pe care USR le propune sunt prea mari. Și că acele note de atribuire sunt doar o mișcare de imagine.

Consilierul PSD Ancuța Comănici a propus un amendament prin care a cerut ca sumele se le fie acordate celor 114 familii nu pentru 6 luni, ci pentru toată perioada până la terminarea blocului.

ADVERTISING

Cu 25 de voturi, 8 împotrivă și 19 abțineri, amendamentul PSD a fost respins.

În schimb, cu 29 de voturi pentru, 0 împotrivă și 21 de abțineri, proiectul USR a fost adoptat.

În această situație, familiile vor primi ajutor în funcție de mărimea locuinței care le-a fost repartizată în blocul aflat în construcție. Cu alte cuvinte, dacă o familie a primit un apartament de 2 camere dar locuiește într-unul de 3 camere, va încasa doar sprijinul pentru locuire în apartament cu 2 camere.

Ca să primească sprijinul, beneficiarii trebuie să prezinte la Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) chitanța care să ateste plata chiriei. Iar banii de la bugetul local se vor vira doar în regim de decont.

În context, la solicitarea PSD, Nicușor Dan a menționat că, la momentul în care se va recepționa blocul de pe Prelungirea Ghencea, cele 114 familii care au primit note de atribuire de la Firea se vor muta acolo. Nu se va reevalua lista cu atribuiri, iar PMB nu va selecta alți beneficiari.

....

Dacă te interesează, află cum au ajuns cele 114 familii în situația de a primi repartiții într-un bloc neterminat și de ce PMB nu duce lucrarea la bun sfârșit

ADVERTISING

Pe 17 septembrie 2020 – cu numai o săptămână înainte de alegerile locale – Gabriela Firea a organizat la sediul Primăriei București un eveniment de lansare a proiectului unui campus social pe care începuse să-l construiască pe Strada Prelungirea Ghencea.

macheta-1
Cum arăta macheta campusului social pe care l-a promis Gabriela Firea. Foto: FB Compania Municipală Imobiliară SA

Firea promitea un complex cu 8 blocuri de locuințe sociale pe care urma să le dețină și să le administreze Compania Municipală Imobiliară SA.

Dintre respectivele blocuri, Trustul de Clădiri Metropolitane SA începuse să ridice unul singur. Iar într-un viitor apropiat ar fi urmat să se construiască și celelate, dar și o școală și o grădiniță pentru locuitorii campusului.

tcmb-initial
Cum arăta șantierul, în primele faze de execuție. Sursă foto: TCMB.ro

La acel moment, fostul primar general a înmânat unor oameni pe care îi invitase la primărie repartiții de locuințe sociale în prima scară de bloc aflată în primele etape de construcție și în care nu se putea locui.

Dar 114 familii au sperat că vor ajunge în curând să se mute în blocul care urma să aibă 79 de apartamente cu 2 camere, 34 de apartamente cu 3 camere și o garsonieră.

La acel moment, PMB avea deja conturile poprite de Costică Constanda și alți creditori. Așa că lucrările mergeau mai degrabă din inerție.

Iar pe 24 septembrie, Firea și-a pierdut funcția. Și a fost înlocuită de Nicușor Dan, pe data de 29 octombrie.

Cu conturile blocate, PMB n-a mai putut achita lucrări mai bine de jumătate de an, așa că șantierul s-a blocat.

Parte dintre oamenii care primiseră repartiții s-au mobilizat și au început să pună presiune pe aleșii locali – de la consilieri generali până la primarul general – pentru a afla când vor continua lucrările la locuințele pe care le primiseră de la Firea.

Au făcut petiții, au intrat în audiențe și au luat cuvântul în ședințele de Consiliu General.

Primarul general le-a promis că va aloca bani pentru finalizarea blocului de locuințe sociale. Era vorba despre circa 15 milioane de lei pe care Nicușor Dan a spus că îi va menționa, în clar, în proiectul de buget.

În cele din urmă, lucrările s-au reluat. Dar nu în ritm alert.

Potrivit unui răspunsul trimis de PMB la solicitarea spotmedia.ro „imobilul este realizat în proporție de aproximativ 59%, s-au finalizat lucrările la suprastructura la tronsoanele 1, 2 și 3, s-au realizat lucrări de arhitectură (tâmplărie aluminiu parter, tâmplărie PVC integral), zidărie, tencuieli, compartimentări, termoizolație, lucrări la instalații electrice, sanitare etc.

Pentru finalizare, mai este nevoie de realizarea următoarelor lucrări: arhitectură (pereți, pardoseli, plafoane false, finisaje interioare, fațade), instalații (instalații interioare de apă și canalizare, instalații electrice), montaj utilaje și echipamente tehnologice, amenajarea terenului (împrejmuire, sistematizare pe verticală)”, se arată în răspunsul formulat de PMB.

În plus, constructorul - adică Trustul de Clădiri Metropolitane SA - va trebui să racordeze imobilul la toate utilitățile și să facă probe de funcționare a instalațiilor. În caz contrar, PMB nu va putea face recepția.

Directorul general al Trustului de Clădiri Metropolitane SA, Cristian Hiver, a precizat pentru spotmedia.ro că se lucrează încă la bloc, dar în ritm scăzut, din lipsa banilor.

Din valoarea lucrărilor de 43.929.301,69 lei fără TVA (preț care oricum va trebui, probabil, actualizat din nou, în contextul scumpirilor curente - n.red.), PMB a plătit cicrca 19.000.000 de lei, adică mai puțin de jumătate.

Acum, administrația lui Nicușor Dan a schimbat strategia. Pe 31 martie, consilierii generali din Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Companiei Municipale Imobiliare SA au decis să evalueze blocul, (în perspectiva cedării către Direcția de Ivestiții din cadrul PMB - n.red.)

Acea hotărâre de AGA s-a publicat în Monitorul Oficial pe 2 iunie 2022.

spotemdia.ro a întrebat, încă din luna mai, consilieri generali din AGA Companiei Municipale Imobiliară SA cât ar urma să dureze operațiunea de dare în plată (cedare - n.red.) a blocului către Direcția de Investiții, care să avanseze un termen pentru finalizarea lucrărilor.

Nu am primit, încă, niciun răspuns. Practic, la acest moment, nimeni n-ar putea spune când se va finaliza construcția blocului de locuințe sociale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇