Primarul general al Capitalei vrea să-i dea niște terenuri lui Costică Constanda, pentru ca acesta să ridice poprirea de pe conturile Primăriei Municipiului București (PMB) și să accepte o eșalonare a plăților pe care le are de încasat de la instituție.
Până atunci, instituția nu poate plăti nici tablierul pasajului Doamna Ghica și nici nu poate continua lucrările la Prelungirea Ghencea.
„Nu vreau să vorbesc foarte multe din lucrurile care sunt pe masă. Ce este cert este că ideal ar fi ca noi să avem banii ăștia în cont și să-i dăm și să scăpăm unii de alții. Nu-i avem, acești 125 de milioane de euro.
Și nu există decât 2 variante. Una de eșalonare convenită. Și una de eșalonare după ce parte din datorie este stinsă de dări în plată.
Evaluăm o serie de terenuri pentru a putea stabili valoarea acestora și vom propune darea lor în plată, dacă și două treimi dintre consilierii generali vor fi de acord”, a precizat Nicușor Dan, luni, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat stadiul proiectelor de investiții in București.
Reamintim că, pe final de mandat, Gabriela Firea a propus în repetate rânduri Consiliului General al Municipiului București (CGMB) să îi dea în plată lui Costică Constanda, cu tot cu clădiri, parte din Satul Francez - o zonă de lux din nordul Bucureștiului.
Au fost mai multe ședințe de Consiliu General cu scandal. Dar până la urmă consilierii PNL și USR n-au fost de acord cu proiectul, susținând că terenurile au fost evaluate după ce s-a propus darea lor în plată. Și că Firea a refuzat să ofere date din negoiere și să spună măcar a cui a fost ideea dării în plată: a PMB sau a lui Constanda?
Până la urmă, proiectul a fost respins de mai multe ori, până când administrația Firea a renunțat la el.
Așa că rămâne să vedem dacă, în acest caz, Nicușor Dan va reuși că convingă două treimi dintre consilierii generali să voteze darea în plată a terenurilor pe care primarul general a refuzat să le dea publicității, în conferința de presă.
Ca să-i poată da terenuri lui Constanda, Nicușor Dan va avea nevoie de voturi de la PSD. Motivul: Din 55 de consilieri generali, 36 trebuie să voteze „pentru”. Iar USR, PNL și PMP nu au 36 de locuri în CGMB, ci doar 34. Restul de 21 sunt ale PSD, care este și cel mai mare grup politic din Consiliu, dar care nu poate face majoritate din cauză că nu are partid cu care să se alieze.
Fără două treimi dintre voturile din Consiliul General, darea în plata nu va fi posibilă.
Contractul pentru Prelungirea Ghencea se va rezilia. Italienii care lucrează pentru pasajul Doamna Ghica „să ne înțeleagă”
„La Doamna Ghica, societatea italiana (Scandiuzzi Steel Constructions S.P.A. - n.red.) a început deja să producă elemente de tablier.
(...) suntem afectați de poprirea conturilor. Am aprobat acel împrumut pentru Trustul de Clădiri Metropolitane. Și parte din bani se duc la tablier. Dar câtă vreme conturile sunt poprite, nu putem plăti. Sperăm compania italiană să ne înțeleagă”, a precizat Nicușor Dan.
La supralărgirea Prelungirii Ghencea, întârzierile vor fi și mai mari. La acest proiect nu numai că nu se pot face plăți, dar PMB vrea să și rezilieze contractul pe care îl are cu compania sa municipală, Trustul de Clădiri Imobiliare SA.
„La Prelungirea Ghencea, în vara asta o să terminăm lucrările de până la Râul Doamnei (prima porțiune la care se lucrează din timpul Gabrielei Firea - n.red.).
Sunt gata documentațiile pentru exproprieri (pentru a doua secțiune, de la Râul Doamnei spre Centura Capitalei - n.red.). Pentru mai mult de jumătate din ce a rămas și mai durează cam o lună până când vom termina documentațiile pentru toate exproprierile. Vorbim despre încă 400 de imobile care trebuie expropriate.
După consemnarea banilor, trebuie să așteptăm 45 de zile ca să intrăm în șantier și să demolăm. Demolările vor avea loc în cursul acestui an. Acolo avem problema că – deși avem banii – din cauza conturilor poprite nu-i consemna în conturile celor expropriați. Până la rezolvarea problemei popririi conturilor.
Și mai avem o problemă. Au explodat prețurile la tot ce înseamnă materiale de construcții.
Și, din păcate, mecanismele de ajustare prevăzute de autorități naționale nu acoperă creșterea reală de costuri. Și, de aceea, suntem nevoiți să reziliem și să reatribuim contractul de la Râul Doamnei încolo. Intenționăm (să lucrăm - n.red.) tot cu Trustul de Clădiri Metropolitane.
Dacă n-am face asta, ar însemna că Trustul va lucra în pierdere”, a mai declarat Nicușor Dan.
Acesta a precizat că speră că „e doar o chestiune de zile” până când Costică Constanda va ridica poprirea de pe conturile PMB.