Împrumut de 20 de milioane de lei pentru pasajul Doamna Ghica şi Prelungirea Ghencea

Împrumut de 20 de milioane de lei pentru pasajul Doamna Ghica şi Prelungirea Ghencea

Un împrumut de 20 de milioane de lei va fi acordat Trustului de Clădiri Metropolitane de către municipalitatea bucureşteană pentru lucrările la pasajul Doamna Ghica şi din prelungirea Ghencea, conform unui proiect de hotărâre adoptat în unanimitate în şedinţa extraordinară de miercuri a Consiliului General al Capitalei.

Cei prezenţi au fost de acord şi cu un amendament propus de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, conform căruia împrumutul va avea următoarea destinaţie:

  • 5 milioane de lei pentru activitatea curentă,
  • 5 milioane de lei pentru derularea lucrărilor la pasajul Doamna Ghica,
  • 10 milioane lei pentru proiectul Prelungirea Ghencea - Domneşti şi supralărgirea Bulevardului Ghencea, între Strada Braşov şi terminalul liniei de tramvai 41.
ADVERTISING

Împrumutul va fi acordat fără dobândă de la bugetul municipalităţii şi urmează să fie rambursat integral în termen de un an. În situaţia nerambursării în termenul stabilit, se vor aplica majorări de întârziere la nivelul celor existente pentru veniturile bugetare, potrivit legii.

Primarul a explicat că va fi necesară aprobarea unor noi indicatori pentru tronsoanele pe care nu au început deocamdată lucrările, în concordanţă cu noile preţuri. Se estimează că modificarea contractelor ar putea fi elaborată în decurs de trei luni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Au fost mai multe discuţii legate de proiectul Prelungirea Ghencea şi problema vine din creşterea neaşteptată a preţurilor şi soluţia pe care o avem este ca tronsonul pe care se lucrează în acest moment să se utilizeze Ordonanţa 47, cea care s-a dat recent, pentru actualizarea preţurilor.

Aici e vorba de câteva zile, iar pe celelalte tronsoane pe care lucrările nu au început trebuie ca CGMB să aprobe noi indicatori. Noii indicatori trebuie să rezulte dintr-o activitate de proiectare şi din cauza asta e nevoie de termenul de trei luni", a explicat el.

ADVERTISING

În ce stadiu sunt lucrările

Conform raportului de specialitate, Trustul de Clădiri Metropolitane a solicitat pe data de 20 aprilie acordarea împrumutului, prezentând totodată stadiul proiectelor privind pasajul Doamna Ghica şi supralărgirea Prelungirea Ghencea.

În cazul pasajului Doamna Ghica, lucrările au fast reluate în luna august 2021 şi s-a finalizat devierea reţelelor, care au fost date în exploatare. De asemenea, au fost finalizate lucrările de sistematizare la sol, rămânând de executat lucrările de suprastructură. Societatea a finalizat procedura de achiziţie a tablierului metalic, iar, conform clauzelor contractuale, Trustul de Clădiri Metropolitane trebuie să achite executantului un avans de 15%, respectiv 4.000.000 de lei.

Începând cu luna iulie, executantul va efectua primele livrări ale tablierului, iar societatea va avea nevoie de lichidităţi pentru a achita contravaloarea acestora, urmând ca decontul către municipalitate să se realizeze după recepţionarea în şantier a materialelor.

La proiectul din Prelungirea Ghencea lucrările au fost reluate în noiembrie 2021, fiind în curs de execuţie devierea reţelelor şi amenajarea trotuarelor. În vederea continuării lucrărilor, societatea a lansat proceduri de achiziţie pentru materiale de construcţii şi execuţie lucrări de piloţi foraţi, cu o valoare estimată de 8.800.000 lei. Având în vedere că, până la decontarea lucrărilor de către municipalitate, societatea trebuie să achite contravaloarea produselor şi lucrărilor contractate, este necesară asigurarea unui disponibil de 3.000.000 de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇