Banii pentru tablierul pasajului Doamna Ghica sunt blocați de Constanda. De ce nu se termină măcar lucrările de la sol

Banii pentru tablierul pasajului Doamna Ghica sunt blocați de Constanda. De ce nu se termină măcar lucrările de la sol
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pe șantierul de la Pasajul Doamna Ghica nu se lucrează în ritm susținut, deși conducerea Trustului de Clădiri Metropolitane susținea că, imediat după Paște, se vor finaliza lucrările la sol.

Mai exact, pe 18 aprilie, directorul general al Trustului de Clădiri Metropolitane SA, Cristian Hiver, spunea că mai e puțin de făcut, dar lucrul n-a început ca să nu se fragmenteze execuția, prin vacanța de Paște.

„Rampa dinspre Piața Delfinului este în curs de umplere. Mai sunt de executat lucrări de balastare, compactare și așternerea a 2 straturi de balast stabilizat. Dar lucrările la rampă nu sunt unele de maximă urgență. Vor fi gata până la sosirea tablierului.

Între timp, mai sunt câteva lucrări de executat la sol, la intersecția străzii Sinaia și la intersecția cu Colentina, unde canalizarea nu era la cotă. Vom începe imediat după Paște, iar problemele se vor rezolva în decurs de două săptămâni”, a precizat atunci Cristian Hiver pentru Spotmedia.ro.

Cele două săptămâni au trecut. Iar bucureștenii care locuiesc în zonă au văzut că treaba se mişcă greu. Se lucrează la refacerea unei mici porțiuni carosabile și de trotuar și se montează borduri. Dar încheierea șantierului la sol se lasă așteptată.

ADVERTISING

În aceste condiții, l-am întrebat pe Cristian Hiver de ce nu s-a respectat termenul de două săptămâni, avansat înainte de Paște.

„Acum refacem procedurile de achiziții, la Bursa de Mărfuri, pentru materiale. Noi avem proceduri făcute, dar a avut loc această explozie de prețuri la materiale de construcții și, în mod evident, furnizorii nu vor mai vinde la prețurile vechi. În termene de 2-3 zile vă pot spune cât estimăm că va dura această procedura”, a precizat Cristian Hiver pentru Spotmedia.ro.

Cu alte cuvinte, la acest moment, e greu de spus când se vor relua și când se vor încheia lucrările la sol.

O problemă și mai mare este că Primăria Capitalei are conturile pentru investiții blocate de familia Constanda. Iar asta înseamnă că nu își poate finanța marile lucrări.

În cea mai recentă ședință, la propunerea lui Nicușor Dan, Consiliul General a votat pentru acordarea unui împrumut de 20 de milioane de lei Trustului de Clădiri Metropolitane SA „necesari pentru plata primei tranșe pentru tablierul pasajului Doamna Ghica” pe care îl produce, în Italia, Scandiuzzi Steel Constructions SPA.

„E, de fapt, un împrumut pe care l-am solicitat eu, ca să mă asigur că avem continuitate la Doamna Ghica și la Prelungirea Ghencea.

ADVERTISING

Nu îl putem primi acum. Eu nu sunt expert în ceea ce privește aceste chestiuni, dar din câte știu se pot achita, în prezent, doar subvenții, salarii și alte câteva categorii de cheltuieli. Dar nu investiții.

Sper ca această problemă să se rezolve. Vă dați seama că e un semnal prost pentru toți furnizorii Trustului, să nu avem bani pentru investiții”, a precizat Cristian Hiver.

Ciucu: Directorii din PMB stau unii după alții, în loc să rezolve problema

Într-o conferință de presă susținută pe 12 mai, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a declarat că - deși lipsa de bani e acută la PMB - directorii din instituție nici măcar nu încearcă să rezolve problema.

„Chiar dacă acum conturile PMB n-ar fi blocate de familia Constanda, cel puțin cu obiectivul Prelungirea Ghencea n-am fi fost mai departe. Nu s-ar fi avansat nici la Doamna Ghica.

Sunt două motive. Unul obiectiv și unul subiectiv. Cel obiectiv este că au crescut foarte mult prețurile la materiale și la energie, iar Trustul Metropolitan lucrează în pierdere. Au un contract care îi duce în insolvență și faliment. O zic pe românește.

A venit Guvernul cu o indexare a prețurilor. Cu o formulă care, din păcate, nu-i ajută foarte mult. Din câte am înțeles, le acoperă doar undeva la 30%.

ADVERTISING

Unde sunt eu stupefiat. Este că, de când a venit Guvernul cu această ordonanță, de o lună și ceva, nimeni nu s-a văzut cu nimeni. Directorii din primărie stau unii după alții. Aici sunt eu stupefiat.

Adică Economicul, Investițiile, Juridicul, Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane, Energetica Servicii care face dirigenția... nu se văd unii cu alții și nu caută soluții.

Adică a fost nevoie să îl sun eu pe primarul general ca să-l rog ca să-i aducă și să-i pună la masă? E normal așa ceva? Acești oameni trebuie să înțeleagă că nu sunt investițiile lui Nicușor Dan sau ale lui Ciprian Ciucu sau ale altora, ci ale bucureștenilor.

Nu poți să vii «Nu am nicio soluție».

Nu ai nicio soluție, pleci acasă!

«Nu-mi asum».

Nu-ți asumi? Pleci acasă!

Nu stai cu șantierele deschise ani de zile. Ori îți asumi și vii cu o soluție, ori pleci acasă. Ca să fie foarte foarte, foarte clar!

Asta e atitudinea pe care eu o am ca primar, cu echipa mea. Și ar trebui să o aibă și Nicușor Dan!

Cer directorimii din PMB să își asume funcțiile publice pe care le au și să deblocheze situația. Sau să ne lasă în pace. Îi cer primarului general să urmărească mai atent ce se întâmplă cu investițiile asumate.

Poate deblochează situația cu Constanda. Îi urez succes și sunt alături de el. Dar dacă deblochează, garantează că a doua zi încep lucrările? Aici suntem.

Am pus anul trecut 10 milioane de lei pentru exproprieri. Am zis să punem și anul ăsta 10 milioane de lei. Nu s-au făcut exproprierile. Nu e front de lucru acolo.

Eu nu știu ce se întâmplă la PMB. Trag un semnal de alarmă. PNL îl susține în acest moment pe Nicușor Dan și îi asigură majoritatea. De asta vrem această discuție. Dar cer mai mult focus pe investiții și mai puțin pe mormoloci și alte chestii. Sunt ok și alea de imagine. Dar hai să ne uităm la esențial”, a declarat Ciprian Ciucu.

....

Dacă te interesează, află istoria pasajului și de ce se construiește atât de greu

Pasajul Doamna Ghica este un proiect început de Gabriela Firea, cu scopul de a reduce aglomerația din intersecția Străzii Doamna Ghica cu Șoseaua Colentina.

Mai exact, după finalizarea pasajului, șoferii care circulă pe Strada Doamna Ghica, dinspre Bulevardul Lacul Tei, vor mai intra în intersecție doar dacă vor să vireze pe Șoseaua Colentina. Dacă, însă, vor doar să își continue drumul spre Piața Delfinului, vor traversa intersecția pe deasupra, pe pasajul rutier. Și astfel nu vor mai pierde mult timp în trafic.

Lucrările la pasaj au început la finalul lunii noiembrie din 2019 și – potrivit Gabrielei Firea – ar fi trebuit să se termine în doar un an. Evident, termenul nu era realist.

Cum 2020 a fost an electoral, Firea a continuat, însă, să promită că termină pasajul într-un singur an. Fostul primar și-a menținut asumarea nerealistă chiar și după ce pe șantier apăruse deja un panou de lucrări pe care termenul de finalizare nu era toamna lui 2020, ci luna iunie 2021.

tabel-santier

Firea a pierdut primăria pe 27 septembrie 2020. Iar pe 29 octombrie, Nicușor Dan a preluat instituția cu conturile blocate. A urmat mai bine de jumătate de an în care nu s-a mai lucrat la pasaj. Viața bucureștenilor care locuiesc, lucrează sau care doar tranzitau zona s-a transformat repede într-un coșmar. Traficul era deviat, trotuarele erau sparte și toată zona era lăsată în paragină.

Abia la finalul lunii iulie 2021 - la aproape 9 luni de la preluarea mandatului - Nicușor Dan a mers pe șantier și a anunțat reluarea lucrărilor. Primarul general a spus atunci că până în toamnă urma să se termine haosul de la sol, din intersecție. Și, ulterior, urma să se finalizeze și pasajul. Dar nu imediat, ci pe la finele lui 2022.

Cea mai mare întârziere a fost cauzată de faptul că, vreme de mai bine de 2 ani, administrația Capitalei n-a reușit să selecteze o firmă care să producă un tablier metalic. Ocazii au fost, dar nu s-au valorificat.

Inițial, în februarie 2020, Trustul de Clădiri Metropolitane București (TCMB) SA a lansat o licitație pentru tablier. Dar a anulat-o.

Ulterior, TCMB SA a decis apoi să semneze un contract cu CM Consolidări SA, care să fabrice tablierul. Consilidări SA a cumpărat de la Baurom SRL 188 de tone de fier pentru care a plătit 1.144.600 lei, fără TVA.

tablierul-Consolidari-SA

Și a rămas cu fierul, din cauză că între timp TCMB SA s-a răzgândit și a decis să facă iar licitație.

A relansat procedura pe 30 iulie 2021 , a primit o ofertă, dar societatea respectivă a decis, până la urmă, să nu continue participarea activă la licitație. Așa că procedura s-a anulat pentru a doua oară.

În cele din urmă, TCMB a lansat pentru a treia oară licitația pentru tablier, pe 12 noiembrie 2021. Și, de această dată, a reușit să o ducă la capăt și a contractat Scandiuzzi Steel Constructions SPA pentru fabricare.

Proiectul pasajului presupune, de asemenea, construirea unui bazin de colectare a apelor pluviale, în zona Cremenița din Sectorul 2. Dar Trustul de Clădiri Metropolitane susține că - atunci când va fi gata - pasajul se va putea deschide înainte a bazinul să fie finalizat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇