Viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) a anunțat joi, în timpul unei conferințe de presă, că începe, în sfârșit, repararea străzilor pavate cu piatră cubică și dale din Centrul Vechi al Capitalei.
„De luni, se intervine în Centrul Vechi al Municipiului București. Vom interveni cu reparații peste tot. Am avut discuții săptămâna trecută cu Direcția de Investiții și cu firmele care au avut în garanție acest Centru Vechi. Și care până acum nu au intervenit.
Avem un angajament ferm din partea dânșilor că de luni sunt cu utilajele pe teren. Deci vom repara Centrul Istoric (stăzile din Centrul Vechi - n.red.). Și mai ales, îl vom administra așa cum trebuie.
Există reguli că nu ai voie să intri cu mașini de mare tonaj în Centrul Vechi. Există dispoziții de primar care nu se respectă și care prevăd că anumite străzi sunt închise pentru traficul de mare tonaj”, a declarat Stelian Bujduveanu.
Puteți umări integral declarațiile lui Stelian Bujduveanu, în materialul video de mai jos, cu începere de la minutul 20:20:
Reamintim că străzile din Centrul Vechi arată îngrozitor, de luni întregi. După cum Spotmedia a relatat deja, pe cele mai multe dintre străzi piatra cubică s-a desprins din pavaj. Așa că sunt mormane de pietre adunate în coșurile de gunoi sau pe marginea străzilor.
Spotmedia.ro a întrebat PMB cine ar trebui să repare aceste străzi.
Instituția ne-a transmis că „în baza contractului Reabilitare infrastructură de bază în Centrul Istoric al Bucureștiului prin care străzile din Centrul Istoric sunt în garanție la societatea Apolodor Grup Construct până în anul 2027, va verifica în teren situația urmând a se remedia problemele în scurt timp”.
La solicitarea Spotmedia.ro, firma a confirmat că a primit solicitări și că a avut loc și o întâlnire cu reprezentanți ai PMB pe această temă, dar n-a spus clar de ce nu repară străzile din Centrul Vechi.
Mizerie și ruină, în centrul Bucureștiului
Pe lângă că pavajul e stricat, în Centrul Vechi începe să se aduce mizerie, mai ales în zona clădirilor puse în siguranță de Compania de Consolidări SA, care nu mai lucrează în zonă de peste un an.
Deși necesare și binevenite, reparațiile drumurilor nu vor rezolva, însă, toate problemele din Centrul Vechi. Vor rămâne, în continuare, o mulțime de clădiri șubrede, încadrate în clasa I de risc sesimic, pentru care PMB nu a găsit nicio soluție, în ultimii 32 de ani.
Și va rămâne deschis și abandonat - nimeni nu știe pentru câtă vreme - șantierul Palatului Voievodal Curtea Veche, monumentul care adăpostește „cele mai vechi mărturii despre București”, potrivit Muzeului Municipiului București.