Centrul Vechi se sufocă în mizerie. Gropi, pavaj slinos și clădiri care stau să cadă îi întâmpină pe turiștii veniți să descopere farmecul Bucureștiului (Galerie foto)

Centrul Vechi se sufocă în mizerie. Gropi, pavaj slinos și clădiri care stau să cadă îi întâmpină pe turiștii veniți să descopere farmecul Bucureștiului (Galerie foto)

Deși este probabil cea mai vizitată zonă din București, Centrul Vechi se sufocă sub propria mizerie, în această primăvară. Și nimeni nu se grăbește să rezolve problema.

În Centrul Vechi al Capitalei au venit turiști străini chiar în timpul pandemiei. Iar acum, când nu mai există restricții sanitare, ar fi de așteptat ca numărul acestor turiști să crească.

În plus, tot aici vin și mulți dintre românii care doar vizitează Bucureștiul, dar și localnici dornici să se relaxeze la restaurante.

Din păcate, în loc de atmosferă plăcută, cu toții găsesc un centru istoric dărăpănat și foarte murdar.

Spre exemplu, la intersecția Străzilor Franceză cu Șelari, piatra cubică e sărită din pavaj în mai multe locuri. Iar, pe măsură ce trece timpul, aceste gropi se îndesesc și își măresc suprafața.

gropi-Sfantul-Anton
Pavajul din piatră cubică s-a stricat pe cele mai multe dintre străzile din Centrul Vechi. Foto: Spotmedia.ro

Pietrele din pavaj îi sunt de folos unui restaurant din zonă, care își sprijină cu ele suportul de meniu. Restul rămân adunate prin diverse locuri sau aruncate la coș.

centrul-vechi-pietre
Fiecare folosește cum vrea pietrele din pavajul din Centrul Vechi. Foto Spotmedia.ro

Pavaj stricat găsim pe aproape toate străzile din Centrul Vechi. Și, din păcate, tot pe aproape toate străzile este mizerie. Nu vorbim despre gunoaie, ci despre un strat de slin care arată că a trecut prea mult timp de când pavajul a fost curățat cum trebuie.

jeg-pe-jos-in-Centrul-Vechi
Pavaj mizerabil, în Centrul Vechi. Foto: Spotmedia.ro

La fel, multe dintre clădirile din Centrul Vechi sunt într-o stare avansată de degradare. Lucrările la cele care se aflau pe final de consolidare s-au sistat încă din iarna lui 2020. Și așa au rămas până astăzi.

ruine-PMB
Lucrări de consolidare ale PMB abandonate, în Centrul Vechi. Foto: Spotmedia.ro

Palatul Voievodal Curtea Veche – cel mai important monument din București - a rămas șantier. Nu s-a mai lucrat aici din toamna lui 2020.

Palatul-Voievodal
Intrarea în șantierul de consolidare a Palatului Voievodal Curtea Veche. Foto: Spotmedia.ro

Periodic, CM Conslidări SA mai schimbă mesh-urile care maschează lucrările abandonate. Dar prin găurile plasei se vede că înăuntru e un șantier părăsit. A rămas în urmă ceva gunoi.

gunoi-Palatul-Voievodal
Ce se vede, de pe stradă, în curtea Palatului Voievodal Curtea Veche. Foto: Spotmedia.ro.

Pe alte străzi, sunt clădiri sprijinite pe structuri de lemn care stau să cadă. Și altele care, deși nu par încă pe punctul de a se părbuși, sunt incredibil de murdare. Dacă au proprietari, primăria ar trebui să găsească o cale de a-i sancționa pentru starea clădirilor. Dacă clădirile sunt ale primăriei, atunci în mod clar ele n-ar trebui să arate așa.

cladiri-murdare-centrul-Vechi
Clădiri murdare și dărăpănate, pe strada Gabroveni. Foto: Spotmedia.ro

Dintr-o curte a unei case închiriate din Centrul Vechi, un adolescent încearcă să împingă un cărucior de supermarket plin cu PET-uri. În spatele lui, în curtea interioară a casei, o mamă își spală copiii cu furtunul.

cos-supermarket-centrul-vechi
Un cărucior de supermarket plin cu pet-uri, în porta unei case de pe strada Gabroveni, din Centrul Vechi. Foto: Spotmedia.ro

Chiar dacă se apropie zilele calde și însorite, oricine vine în Centrul Vechi ar trebui să aibă stomacul destul de tare ca să poată lua masa în mijlocul acestui decor mizer.

ADVERTISING

Cine și ce ar trebui să facă

De starea străzilor din Centrul Vechi răspunde Primăria Capitalei, prin Administrația Străzilor.

Am solicitat ieri, de la Biroul de Presă al PMB, informații cu privire la motivul pentru care nu încep lucrări de reparații la pavajul din piatră cubică. În cursul după-amiezii l-am întrebat și pe directorul Administrației Străzilor, Marian Bârgău, de ce întârzie începerea lucrărilor. Acesta ne-a trimis înapoi la Biroul de Presă al primăriei.

De măturat, pe străzile din Centrul Vechi se ocupă Primăria Sectorului 3, din cauză că această zonă este pe teritoriul administrativ al primărei conduse de Robert Negoiță. Am și identificat numele câtorva străzi din Centrul Vechi în programul de măturat zilnic postat pe site-ul Direcției de Salubritate a Sectorului 3.

ADVERTISING

Dar dacă se face curățenie, de ce e atât de murdar, în zonă? Spotmedia.ro a solicitat informații cu privire la modul în care se face curățenie pe aceste străzi. Și vom reveni cu amănunte.

Dar, de fapt, pe bucureștean puțin îl interesează dacă pentru paragina și mizeria din Centrul Vechi sunt de vină PMB, Primăria Sectorului 3 sau vreo altă instituție.

Oamenii își doresc străzi fără gropi și condiții optime de relaxare. Și tocmai de asta nu au parte, momentan, în Centrul Vechi al Capitalei.

Reamitim că, în timpul campaniei electorale, Nicușor Dan a declarat pentru Spotmedia.ro că vrea și poate să rezolve probleme Centrului Vechi. După aproape un an și jumătate din mandatul său, nu se vede, însă, nicio îmbunătățire a situației.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇