Firme cu istoric controversat se luptă pe banii publici de la PMB, ca să îngrijească marile parcuri din Capitală

Firme cu istoric controversat se luptă pe banii publici de la PMB, ca să îngrijească marile parcuri din Capitală

Mai multe firme abonate de ani buni la bani publici luptă acum ca să câștige contractele pentru îngrijirea marilor parcuri din București.

Iată cine și ce parcuri vrea să îngrijească, dar și pentru ce sume.

Marile parcuri din București sunt în grija Primăriei Generale, care le gestionează prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).

Din 2018, serviciul public de îngrijire a parcurilor a fost delegat către Compania Municipală de Parcuri și Grădini SA, înființată de administrația Firea. Așa că, de la acel moment, ALPAB a început să dea comenzi de lucrări către această companie și să i le plătească.

Tot de atunci, o parte mai mică dintre lucrări a fost realizată și de Compania Municipală pentru Îngrijirea Arborilor și Spațiilor Verzi SA.

Dar acum ambele companii municipale se îndreaptă spre desființare, iar ALPAB nu mai vrea să lucreze cu ele.

În acest condiții, administrația lui Nicușor Dan a avut de ales. Putea fie să angajeze la ALPAB suficienți oameni pentru îngrijirea parcurilor, fie să facă licitație ca să găsească firme cu care ALPAB să îngrijească parcurile.

Nicușor Dan a ales a doua variantă.

ADVERTISING

ALPAB încearcă, provizoriu, să aibă grijă de parcuri cu circa 80-100 dintre salariații săi. Și a lansat, pe 27 ianuarie, o licitație pentru a selecta firme cu care să aibă grijă de parcuri și spații verzi. Mai exact, ALPAB vrea să plătească 88.316.569 de lei pentru a încheia un contract cadru pe 2 ani pentru îngrijirea parcurilor pe care le gestionează.

Firma administrației Piedone vrea în parcurile Carol și Tineretului

Amenajare Edilitară și Salubrizare SA vrea să se ocupe, în următorii 2 ani, de Parcul Carol și de Parcul Tineretului contra unei sume de cel mult 23.914.911 lei.

Firmă a fost înființată în 2010 și aparține Consiliului Local al Sectorului 5.

Director general al firmei este Marian Preda. Acesta a colaborat cu actualul primar al Sectorului 5 încă de pe vremea când Cristian Popescu Piedone conducea Sectorul 4. Între timp – potrivit declarațiilor de avere care pot fi consultate pe portalul ANI – Marian Preda a mai avut funcții de conducere în companiile municipale înființate de Gabriela Firea.

A fost director adjunct la Compania Municipală de Parcuri și Grădini SA, pe care majoritatea USR PLUS din Consiliul General al Municipiului București încearcă acum să o desființeze.

ADVERTISING

De asemenea, potrivit unei declarații de avere, în 2019, Marian Preda a fost director la Compania Municipală Cimitire SA.

Aceasta a fost una dintre cele mai controversate companii municipale. Atât Nicușor Dan, cât și mai mulți consilieri generali au depus plângeri penale pentru terenuri cumpărate la suprapreț de această societate.

Firme abonate la bani publici vor aproape toate parcurile din București

O asociere alcătuită din 5 firme vrea să aibă grijă de mare parte dintre spațiile verzi ale ALPAB (cu excepția Herăstrăului, a Parcului Băneasa și a Satului Francez, pentru care nu s-a încheiat depunerea de oferte). Suma maximă totală pe care o oferă ALPAB pentru îngrijirea acestor suprafețe este de circa 58,3 milioane de lei.

Iată care sunt firmele care alcătuiesc asocierea, cui aparțin ele și ce contracte publice au mai avut.

1) Garden Center Grup SRL (lider al asocierii de firme). Este societatea omului de afaceri Ion Olteanu, înființată în 2003. De-a lungul anilor, firma a avut sute de contracte cu instituții de stat. Multe dintre contracte au fost obținute prin încredințare directă.

De asemenea, firma lui Olteanu a apărut în dosare în care prodcurorii susțineau că licitațiile au fost trucate, după cum au arătat jurnaliștii de la România Curată, într-o serie de investigații.

ADVERTISING

Ion Olteanu este – potrivit portalului cu informații de business Listăfirme.ro - acționar și la firma Eco Horticultura SRL. Este societatea care a creat dinozaurii din buxus pentru Cristian Popescu Piedone, pe vremea când acesta era primar al Sectoului 4. Într-o investigație din 2009, jurnaliștii de la România liberă arătau că reprezentanți ai firmei de la acea vreme se ofereau să mărească prețurile serviciilor oferite, ca să aibă bani de comisioane pentru primarii cu care încheiau contracte

2) Ro Verde Landscaping SRL este o firmă deținută tot de Ion Olteanu.

3) Geva Construct Ambient SRL. A fost înființată în 2013 și e deținută de Gherghe și Mihaela Ileana Vlad. Este o firmă care în anii din urmă a primit, prin încredințare directă, mai multe contracte de la Smart City Invest, o firmă comunitară a Sectorului 3, înființată în 2017 de administrația lui Robert Negoiță.

În 2019, administrația Sectorului 3 i-a atribuit direct firmei 10 contracte în valoare totală de 1.657.225 de lei, potrivit datelor centralizate de Spotmedia.ro din Sicap. Contractele vizau lucrări diverse, de la închirierea unui patinoar pentru parcul IOR, până la curățarea de alge a lacului din parcul IOR și furnizarea de mobilier urban.

În 2020, Geva Construct Ambient SRL n-a mai primit de la Sectorul 3, prin încredințare directă, decât 4 contracte, în valoare de 469.540 de lei, pentru furnizare de garduri, borduri pe care să le și monteze, pentru patinoarul din IOR și pentru curățarea de alge a lacului din parcul cu același nume.

4) Cris Garden SRL. Este o societate ai cărei beneficiari sunt Alina Cristina Stoianov și Cristian Sorin Cosac (pe care Digi 24 l-a prezentat, în anul 2014, ca pe un apropiat al lui Omar Hayssam). În anul 2018, pe vremea când era consilier local la Sectorul 3, politicianul Liviu Mălureanu (USR) a prezentat un contract din care reieșea că primăria condusă de Robert Negoiță îi concesionase până în 2022 companiei Cris Garden SRL parcurile IOR, Titan, Titanii și Gheorghe Petrașcu.

Alături de Garden Center Grup SRL, Cris Garden SRL a mai făcut parte din asocieri de firme care au încheiat contracte cu administrațiile sectoarelor 2 și 6.

5) Geca Impex P.M. este o societate deținută de Verona și Gelu Palamaru. E, de asemenea, o firmă care a primit, de-a lungul timpului, zeci de contracte cu instituții de stat. Multe dintre ele le-a primit de la Primăria Sectorului 6, pe vremea când instituția era condusă de Rareș Mănescu.

În 2015, publicația b365.ro susține că Gelu Palamaru e finul lui Gheorghe Flutur, actualul președinte al CJ Suceava. În 2020, o jurnalistă de la Libertatea l-a sunat pe Palamaru ca să-l întrebe de ce nu le asigură angajaților să-i echipamente de protecție. Palamaru a înjurat-o pe jurnalistă.

Ce parcuri vrea să îngrijească Romprest, compania cu care se luptă Clotilde Armand

Compania Romprest a contestat documentația de atribuire a ALPAB în încercarea de a demonstra că are dreptul de a face curățenie în parcul Herăstrău, în baza contractului de salubrizare pe care îl are cu Sectorului 1. Dar instanța nu i-a dat dreptate.

Romprest vrea, însă, să se ocupe de parcurile Carol, Tineretului, Circului, Floreasca, Bordei, Verdi, dar și de Circuitul Turistic Floreasca Tei și de zona Tei Toboc.

Pentru 2 ani, ALPAB estimează că ar putea plăti cel mult 30,9 milioane de lei pentru îngrijirea acestor parcuri.

Romprest Service SA este o companie ai cărei acționari sunt, potrivit portalului cu informații de business Listăfirme.ro, mai multe companii: Europrest Invest SRL și Premium Management Team ale lui Mihai Andrei Dracea și Detaco ltd și Firstcom LCC înregistrată în SUA, dar și Compania Națională Aeroporturi București. Acționar a fost și Radu Budeanu, dar și-a vândut pachetul de acțiuni către Europrest Ivest SRL, în 2020.

Firma a ajuns în atenția publică mai întâi prin scandalurile în care a fost implicat fondatorul Walter Florian. Apoi, pentru că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, acuză Romprest, care are delegat serviciul public de salubrizare în sector, că a umflat facturile și că a încasat bani care nu i se cuveneau.

În consecință, Armand întârzie plata multor facturi, iar pe altele refuză să le achite, susținând că va plăti doar dacă o va obliga o instanță, prin decizie definitivă și irevocabilă.

Romprest nu paticipă singură la licitația ALPAB, ci în asociere cu alte două firme:

  • Oltenia Garden SRL (firmă în care sunt asociați Marian Balica, Doru Bogdan Buzatu și Ionel Pîrvu) și care a mai câștigat contracte de îngrijire a spațiilor verzi la alte primării din țară, la licitații la care au participat și Cris Garden, Geva și Ro Verde Landscaping
  • Pergola Grădini Decorative SRL. Societatea a fost înființată în 2011 de Ioan Mărgineanu, dar acum, potrivit listăfirme.ro, este deținută de o societate înregistrată în Olanda și numită P.G. Arhitectura B.V

Potrivit calendarului din Sicap, până pe 30 mai, ALPAB ar urma să finalizeze etapa evaluării calității tehnice a ofertelor firmelor. Va urma evaluarea financiară, etapa deliberării și abia apoi atribuirea. Asta, în cazul în care ofertele depuse respectă exigențele ALPAB.

Pentru îngrijirea Herăstrăului, firmele interesate pot depune, în continuare, oferte până pe 20 mai.

Cu alte cuvinte, va mai trece o vreme până să aflăm ce firme se vor ocupa de fiecare mare parc al Capitalei. Dar cel mai probabil ALPAB le va alege dintre cele de mai sus.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇