Cum am ajuns să ne rupem picioarele prin Centrul Vechi şi de ce nu face nimic Nicuşor Dan să ne scape de gropi

Cum am ajuns să ne rupem picioarele prin Centrul Vechi şi de ce nu face nimic Nicuşor Dan să ne scape de gropi

Primăria București nu își asumă niciun termen clar pentru reparația pavajului din Centrul Vechi. Iar firma care ar trebui să se ocupe de lucrări susține că a reparat tot ce i-a cerut municipalitatea.

Între timp, bucureștenii și turiștii care vin în Centrul Vechi n-au ce face decât să încerce să ocolească porțiunile accidentate.

Spotmedia.ro a semnalat, la finele săptămânii trecute, că pavajul din piatră cubică de pe mai multe străzi din Centrul Vechi arată jalnic. Pietrele se desprind și ajung în coșurile de gunoi sau chiar să fie folosite pe terasele unora dintre restaurante.

Am solicitat atunci PMB să ne spună de ce stau lucrurile așa. I-am cerut un punct de vedere și directorului Administrației Străzilor, Marin Bîrgău. Acesta ne-a spus, însă, că ne va răspunde doar dacă solicităm informații prin intermediul biroului de presă al instituției.

ADVERTISING

Câteva zile mai târziu, PMB a revenit cu un răspuns surprinzător.

„Direcția Generală de Investiții (din cadrul PMB – n.red.), în baza contractului Reabilitare infrastructură de bază în Centrul Istoric al Bucureștiului prin care străzile din Centrul Istoric sunt în garanție la societatea Apolodor Grup Construct până în anul 2027, va verifica în teren situația urmând a se remedia problemele în scurt timp”.

N-am înțeles din răspunsul PMB când ar urma să se facă verificările în teren. Și de ce s-ar face ele abia în perioada următoare, de vreme ce gropi în pavaj, pe străzile din Centrul Vechi, au apărut cu luni bune în urmă?

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus, nu e foarte clar ce înseamnă „în scurt timp”: o zi, o lună sau o jumătate de an?

Ca să aflăm mai multe, am sunat la Apolodor Grup Construct SRL. Ne-a răspuns o reprezentantă a firmei care ne-a transmis că, în registrul companiei, figurează deja mai multe solicitări ale PMB pentru remedierea străzilor.

„Este menționat că Primăria Generală a solicitat remedieri de deficiențe infrastructură străzi în Centrul Istoric zona pilot A, Smârdan, Lipscani, Zarafi, Filitti, Poștei (...) în 24.02. (2022 – n.red.) Și au mai solicitat întâlnire în 14.03 (2022 – n.red.) pentru remediere degradare străzi Centru Istoric”, a precizat reprezentanta companiei de construcții.

ADVERTISING

Aceasta a susținut, însă, că nu a participat la respectiva întâlnire. Și că, dacă ne dorim să aflăm mai multe informații, ar trebui să le solicităm în scris. Zis și făcut. Am cerut în scris informațiile de la societate, cu mențiunea că avem nevoie de un răspuns în cursul zilei.

Apolodor Grup Construct SRL a răspuns la întrebări, dar fără să ne ofere vreo informație relevantă cu privire la situația de acum a străzilor din Centrul Vechi și despre termenul în care ele vor fi reparate.

Mai exact, noi am întrebat dacă PMB a solicitat remedieri la străzile din Centrul Vechi. Și dacă da, de ce n-a intervenit societatea pentru a remedia problemele pavajului. E nevoie cumva ca PMB să încheie vreun contract pentru fiecare lucrare în parte și să plătească?

Iată răspunsul Apolodor Grup Construct SRL:

„În Centrul Istoric al Bucureștiului am executat lucrări de reabilitare a sistemului rutier în perioada 2011 - 2012.

Perioada de garanție a lucrărilor este de 5 ani (ceea ce ar însemna, din înțelegerea noastră, că perioada de garanție ar fi durat doar până în 2017, nu până în 2027, cum ne-a transmis PMB - n.red.).

De-a lungul timpului, am primit solicitări pentru remedieri pavaj, în garanție, din partea Primăriei și le-am soluționat.

Din păcate, sunt multe zone unde au fost făcute intervenții în carosabil fără știrea noastră.

Remedierile s-au făcut la solicitarea Primăriei, nu au fost încheiate contracte pentru fiecare reparație și Primăria nu a achitat nicio sumă.

Noi am propus de mai multe ori reprezentanților PMB să desemneze o societate care să asigure mentenanța zonei, ceea ce nu s-a întâmplat.

Sigur, este contraproductiv să se încheie contract pentru fiecare reparație în parte și, de aceea, a fost făcută propunerea de mai sus”.

Spotmedia.ro va monitoriza săptămânal situația străzilor din Centrul Vechi și va continua să solicite informații, până la momentul în care situația se va clarifica, iar pavajul va fi reparat. Vom reveni cu detalii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇