Constanda a deblocat conturile Primăriei Capitalei fără să primească Satul Francez. De ce a insistat Gabriela Firea să-i cedeze terenuri și vile din zona de lux a orașului?

Constanda a deblocat conturile Primăriei Capitalei fără să primească Satul Francez. De ce a insistat Gabriela Firea să-i cedeze terenuri și vile din zona de lux a orașului?

Omul de afaceri Costică Constanda a ridicat poprirea de pe conturile Primăriei Capitalei fără să primească porțiunea din Satul Francez pe care Gabriela Firea a încercat în repetate rânduri să i-o cedeze, pe ultima sută de metri a mandatului de primar general.

Povestea luptelor în instanță dintre Primăria Capitalei și Costică Constanda e veche și încălcită.

Prin cumpărare de drepturi litigioase, omul de afaceri a devenit proprietar în Satul Francez, un complex exclusivist de locuințe deținut de Primăria Capitalei (care le închiria).

Pe vremea când era primar general, Traian Băsescu a preferat să păstreze intact Satul Francez, astfel încât Primăria Capitalei să obțină în continuare venituri din închirieri.

Și i-a dat lui Costică Constanda teren în compensație în Parcul Bordei (zonă verde din preajma Parcului Herăstrău). Constanda a acceptat, dar cu condiția ca în Consiliul General să se adopte un plan urbanistic zonal care să-i permită că construiască acolo blocurile cu 5 etaje pe care și le dorea.

ADVERTISING

Dar Consiliul General a refuzat să adopte documentația respectivă. Iar Constanda nu își mai putea construi blocurile.

În aceste condiții, omul de afaceri a dat Primăra Capitalei în judecată și a câștigat. Iar Primăria Capitalei trebuia să-l despăgubească pe Constanda.

Ca să nu-i dea bani, fostul primar general Adriean Videanu a decis să-i dea la schimb o bucată din Satul Francez. Dar Consiliul General nu l-a lăsat pe Constanda să construiască nici aici.

Așa că omul de afaceri s-a dus din nou în instanță. Și din nou a câștigat. Judecătorii i-au cerut lui Constanda să dea terenul din Satul Francez înapoi Primăriei Capitalei. Iar instituției i-a impus să-i plătească omului de afaceri circa 115 milioane de euro.

Ce a încercat să facă Gabriela Firea

Pe final de mandat al Gabrielei Firea, Primăria Capitalei i-a plătit lui Costică Constanda circa 17 milioane achitate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pentru restul datoriei, Gabriela Firea a vrut să-i cedeze lui Constanda o parte din Satul Francez (care consta în teren și vile). Forma juridică era cea a dării în plată (transferul proprietății unor bunuri pentru stingerea unei părți din datorie - n.red.).

Satul-Francez-schita-si-harta
Porțiunea din Satul Francez pe care Gabriela Firea a vrut să i-o dea lui Costică Constanda

Firea a susținut să ideea și solicitarea vin de la familia Constanda. Viceprimarul Aurelian Bădulescu, în schimb, a susținut că ideea de a ceda terenul e venit din partea primăriei, pentru a evita blocarea conturilor instituției.

Câteva aspecte au coincis în discursurile ținute în acea perioadă de Firea, de Bădulescu și de city-managerul Sorin Chiriță.

Anume: Primăria nu avea bani să-i dea lui Constanda. Iar dacă nu-i dădea nici porțiunea din Satul Francez, acesta urma să poprească toate conturile PMB și să-i blocheze activitatea (inclusiv finanțarea spitalelor, în plină pandemiei,și finanțarea șantierelor)!

ADVERTISING

Pe 15 iulie, Consiliul General a respins proiectul de cedare a unei porțiuni din Satul Francez către Constanda. Consilierii PNL și USR au votat pentru respingere și au cerut mai multe informații.

Printre altele, consilierii voiau să știe: cine evaluase bunurile de cedat către Constanda și cât costau ele? În plus, ce garanție avea Consiliul că – după ce va primi terenurile și vilele – Constanda nu va bloca oricum conturile PMB, ca să își recupereze și restul de datorie?

Firea a prezentat o evaluare a bunurilor, dar pentru celelalte întrebări n-a venit cu răspunsuri clare.

Satul-Francez-3
Foto: Gabriel Kolbay

A organizat, în schimb, 2 ședințe de îndată, în care le-a cerut consilierilor generali să voteze cedarea bunurilor imobile din Satul Francez către familia Constanda, astfel încât acesta să nu blocheze activitatea primăriei.

Consiliul General a refuzat de fiecare dată să dea undă verde propunerii Gabrielei Firea.

Constanda a deblocat conturile PMB fără să primească Satul Francez sau noi sume de bani

Pe 7 august 2020, Firea a anunțat că familia Constanda a blocat conturile Primăriei Capitalei. Dar că va propune din nou Consiliului o soluție de rezolvare a problemei.

Și a încercat încă o dată să-i dea lui omului de afaceri porțiunea din Satul Francez. Dar Consiliul General a respins din nou proiectul.

Primăria nu s-a blocat. În spitale și pe șantiere s-a lucrat în continuare. Surse din administrația Firea ne-au spus că nimic nu depindea de plăți imediate de proporții și că situația se va rezolva cumva.

Ceea ce a uitat să mai comunice Gabriela Firea este că pe 10 septembrie - adică tot în mandatul său de primar general - Costică Constanda a deblocat conturile Primăriai Capitalei fără să primească nimic în schimb, se arată într-un răspuns formulat de instituție la solicitarea SpotMedia.ro.

În aceste condiții, întrebarea este: de ce a insistat atât de mult Gabriela Firea să dea familiei Constanda porțiunea din Satul Francez?

Fostul primarul general a plecat din funcție fără să dea vreo explicație.

Am întrebat la Primăria Capitalei a cui a fost, de fapt, ideea de a ceda aceste terenuri și vile. A fost ideea administrației Firea sau a avocaților familiei Constanda?

PMB a evitat un răspuns direct și ne-a comunicat că propunerea ”a survenit” în urma unui acord între părți. Dar nu ne-a spus cine a propus, efectiv, ca bunurile imobile să ajungă la omul de afaceri.

....

Problema nu e nici pe departe rezolvată.

Potrivit informațiilor comunicate de Primăria Capitalei la solicitarea SpotMedia.ro, în perioada 12 martie - 25 mai 2020, instituția a achitat familiei Constanda suma de 17.757.210 euro, în 4 tranșe.

Dar tot mai are să-i dea 75.729.669 de euro.

Cum și când va plăti? Rămâne să aflăm.

”Noua conducere a Primăriei Generale va evalua soluțiile posibile și va decide care sunt pașii de urmat”, a transmis instituția, joi, la solicitarea SpotMedia.ro.

Citește și:

Blocarea conturilor Primăriei Capitalei de către Constanda, o poveste cu multe semne de întrebare. Firea ține la secret tranzacția, unii consilieri au dubii că sunt conturile blocate

Cine sunt beneficiarii încredințărilor directe de la Primăria Capitalei: Banii publici pentru proiectele IT începute de Firea ajung în aceleași buzunare și după alegeri

Cum vor arăta cele 100 de tramvaie noi pentru București? Astra Vagoane Arad a publicat primele imagini propuse


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇