Blocarea conturilor Primăriei Capitalei de către Constanda, o poveste cu multe semne de întrebare. Firea ține la secret tranzacția, unii consilieri au dubii că sunt conturile blocate

Blocarea conturilor Primăriei Capitalei de către Constanda, o poveste cu multe semne de întrebare. Firea ține la secret tranzacția, unii consilieri au dubii că sunt conturile blocate

Gabriela Firea va încerca pentru a cincea oară joi, pe 13 august, să îi convingă pe consilierii generali să îi dea lui Costică Constanda o bucată din Satul Francez.

Dacă nu reușește nici de această dată, va continua să conducă o primărie cu conturi blocate, care nu mai poate plăti pentru funcționarea orașului.

SpotMedia.ro vă arată astăzi pe larg cum s-a ajuns în acest blocaj, dar și cine nu face tot ce ar trebui pentru ca situația să se rezolve.

Primăria Capitalei a anunțat încă de pe 7 august că familia Constanda i-a blocat conturile, în încercarea de a-și recupera o datorie de 115 milioane de euro.

Până astăzi, conturile PMB au rămas blocate. Și încă nu se întrevedea o modalitate prin care problema să se rezolve.

Gabriela Firea susține că n-are bani pentru a-l plăti pe omul de afaceri. Tocmai de aceea, vrea să-i dea o bucată din Satul Francez. Doar că pentru asta are nevoie de aprobarea Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Iar parte dintre consilierii generali nu acceptă să dea undă verde tranzacției, din cauză că Gabriela Firea refuză să dea suficiente detalii cu privire la negocierile pe care le-a purtat cu Constanda și la înțelegerea încheiată cu acesta.

Iată cum s-a ajuns aici și ce se poate face.

Cum a reușit un om de afaceri să blocheze cea mai mare primărie din România

Constanda a cumpărat drepturi litigioase de la moștenitori din Satul Francez. Și – după mai multe victorii în instanță – a ajuns proprietar în zonă. Și a vrut să construiască blocuri cu 5 etaje pe terenul dobândit.

Pe vremea când era primar al Capitalei, Traian Băsescu a decis să lase intact Satul Francez și să-i dea la schimb lui Costică Constanda o bucată din Parcul Bordei (din preajma Herăstrăului). Acolo, omul de afaceri urma să își ridice blocurile.

ADVERTISING

Dar cum Consiliul General a refuzat să dea undă verde pentru construcția de blocuri în parc, Costică Constanda s-a adresat instanței. Și a câștigat despăgubiri consistente.

Ca să nu-i dea bani, un alt fost primar al Bucureștiului, Adriean Videanu, i-a dat lui Costică Constanda o porțiune din Satul Francez.

Înțelegerea dintre cei doi prevedea că omului de afaceri i se va permite să își construiască, în sfârșit, blocurile. Dar Consiliul General a refuzat din nou să-l lase să construiască.

Așa că, din nou, Costică Constanda s-a adresat instanței și a câștigat.

O decizie definitivă a instanței din 2019 arată că omul de afaceri trebuie să dea înapoi terenul primit de la PMB în timpul lui Videanu și să primească de la instituție 115 milioane de euro!

Și cum Firea susține că nu are bani să-i dea, pe 15 iulie le-a propus consilierilor generali să aprobe o variantă alternativă de plată. Anume, Firea vrea să îi dea omului de afaceri un teren și niște clădiri din Satul Francez. Și astfel ar urma să stingă circa 20% din datoria pe care PMB o are către omul de afaceri.

Valoarea-bucatii-de-Sat-francez-pe-care-PMB-vrea-s
Foto: Fragment din expertiza bunurilor pe care PMB vrea să i le de lui Costică Constanda

Parte din această suprafață pe care Firea propune să i-o dea lui Constanda e chiar cea pe care omul de afaceri a restituit-o Primăriei Capitalei, în baza deciziei instanței.

Deși le-a cerut consilierilor votul pentru darea ”în plată” a bunurilor din Satul Francez, Firea nu le-a pus la dispoziție suficiente informații din care să reiasă că aceasta e varianta optimă de a plăti parte din datorie.

Pe 15 iulie, Firea n-a oferit nicio informație concretă. Și abia după ce proiectul i-a mai fost respins de încă două ori, a prezentat și un raport de evaluare, din care reieșea că terenurile și vilele pe care vrea să i lea dea omului de afaceri valoreaza circa 22 de milioane de euro.

Intrarea-în-Satul-Francez
În imagine, intrarea în Satul Francez. Foto: Gabriel Kolbay/SpotMedia.ro

Alte informații, PMB n-a mai oferit cu privire la înțelegerea cu Constanda.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De câte voturi e nevoie ca bucata de Sat Francez să ajungă la Constanda

Ca să fie adoptat, proiectul propus de Gabriela Firea are nevoie de 34 de voturi ”pentru”.

Cu alte cuvinte, două treimi din cei 51 de consilieri în funcție trebuie să fie de acord ca Primăria să îi dea lui Costică Constanda circa 15.000 de metri pătrați de teren și mai multe vile din Satul Francez.

În cele 4 ședințe de Consiliu General de până acum, proiectul Gabrielei Firea a obținut doar între 26 și 28 de voturi ”pentru”. Așa că până la 34 de voturi mai e cale lungă.

Problema Gabrielei Firea provine și din schimbările intervenite pe scena politică, în ultimele săptămâni. Până acum, cele mai multe proiecte ale primarului general primeau voturi ”pentru” din partea consilierilor PSD, ALDE și PMP.

Consilierii PSD au votat ”pentru” în continuare. Și e de așteptat să continue să o facă.

Din partea ALDE, unii dintre consilieri au absentat de la vot. Deci susținerea acestui grup politic pentru Gabriela Firea n-a mai fost totală.

SpotMedia.ro l-a întrebat pe liderul consilierilor ALDE, Tudor Tim Ionescu, dacă va susține proiectul dării în plată a bucății de Sat Francez către Costică Constanda. Consilierul general nu ne-a răspuns, până la momentul publicării acestui text.

Și consilierii PMP au lipsit în bloc de la una dintre ședințele convocate pentru proiectul dării în plată a terenurilor și vilelor din Satul Francez. La solicitarea SpotMedia.ro, consilierul PMP Adrian Constantin Florescu a precizat că ”în mod normal, proiectul ar trebui votat”, dar că încă nu s-a luat o decizie în acest sens la nivel de grup politic.

Oricum ar fi, chiar dacă Gabriela Firea i-ar convinge pe consilierii PSD, ALDE și PMP să o susțină, tot ar mai mai avea nevoie de niște voturi.

ADVERTISING

Iar consilierii PNL și USR susțin că fie Gabriela Firea dă toate cărțile pe față și arată cum a ajuns la înțelegerea cu Constanda, fie vor refuza să-i voteze proiectul.

Bujduveanu (PNL): Noi votăm, dacă e legal. Dar arătați-le oamenilor ce și cum ați negociat cu Constanda

Liderului grupului PNL din Consiliul General, Stelian Bujduveanu, a explicat pentru SpotMedia.ro că a cerut în ultimele ședințe câteva informații clare de la administrația Firea. Nu le-a primit încă. Iar fără ele, nu poate gira proiectul.

BUCURESTI - CONFERINTA NICUSOR DAN - PNL -  17 MAI
Liderul grupului PNL din Consiliul General, Stelian Bujduveanu. Foto: Andreea Alexandru/Mediafax.ro/Hepta.ro

”Noi nu suntem împotriva dării în plată a unei suprafețe de teren care nu a adus plus valoare pentru bucureșteni, în ultimii ani. Darea în plată poate fi o idee bună.

Dar numai dacă se face legal. Noi am solicitat și la comisii, și în ședințele de Consiliu General, să ni se pună la dispoziție corespondența dintre reprezentanții Primăriei și avocații familiei Constanda.

În acest fel vom vedea cine a inițiat acestă dare în plată. Eu nici n-am cerut ca această corespondeță să ne fie trimisă nouă, consilierilor, ci să fie facută publică. Să o poată vedea și cetățenii, dar și presa.

La început s-a propus darea în plată a circa 10.000 de metri pătrați. Apoi s-a propus ca suprafață dată să fie de circa 15.000 metri pătrați. E ceva neclar acolo.

Satul-Francez-comparatie-intre-suprafetele-propuse
În stanga, suprafața (mai redusă) pe care PMB voia să i-o dea lui Constanda pe 15 iulie. În dreapta, suprafața mai întinsă pe care PMB vrea să i-o dea acum omului de afaceri

De asemenea, am solicitat să vedem un document din care să reiasă ceea ce în termeni juridici se numește ”tranzacția” reprezentată de această dare în plată.

Condițiile tranzacției sunt importante pentru că prin ele se stabilește că - după ce va primi bunurile imobile din Satul Francez - familia Constanda nu va veni a doua zi să blocheze din nou conturile PMB.

Pentru că e clar: cu acele terenuri și clădiri, PMB nu plătește decât circa 20% din datorie. Și apoi ce vom face? Vom ajunge să dăm în plată o bucată de teren și apoi încă una? Până când?

Înțeleg că la acest moment blocarea conturilor Primăriei reprezintă o presiune. O primărie ca a Bucureștiului nu poate funcționa cu conturile blocate mult timp.

Dar nici Consiliul General nu poate vota ceva ilegal”, a mai spus Stelian Bujduveanu.

Consilierul general a spus că, dacă nu se găsește o soluție, până la urmă Constanda își va putea lua cei 115 milioane de euro din conturile primăriei. Mai durează doar pentru că trebuie parcursă o procedură.

Ciceală (USR): Ce înseamnă că s-au blocat conturile PMB? Documente, nu declarații!

Consilierul general USR Ana Ciceală a precizat că nici grupul politic pe care îl reprezintă nu va vota joi pentru proiectul de dare în plată a bucății de Sat Francez către Costică Constanda.

Motivul: pe lângă că ar fi subevaluat bucata de Sat Francez pe care vrea să i-o dea lui Constanda, PMB refuză să demonstreze cu acte că darea în plată e cea mai bună soluție, în acest caz.

Ana Ciceală a cerut Primăriei încă de acum o săptămână să arate câți bani și câte datorii are, dar și cum a negociat cu Constanda și cum a ajuns la concluzia că optim este să îi dea acestuia o bucată din Satul Francez.

”Nu ne-au fost transmise alte informații în afara acelui raport de evaluare a proprietății. În consecință – așa cum am tot anunțat – noi nu avem cum să luăm o decizie sau alta. Și vom vota abținere, ca și până acum.

BUCURESTI - CONFERINTA - USR-PLUS - MEDIU - 2020
Consilierul general USR Ana Ciceală. Foto: Andrea Alexandru/Mediafax.ro/Hepta.ro

Poate între timp ne pun la dispoziție documentele solicitate. Am cerut și documente și extrase de cont, dar și lămuriri legale.

Mie nu mi-a foarte clar dacă sunt blocate conturile PMB. De unde reiese că PMB nu poate face plăți? Că una este să ai o poprire pe cont și alta e să nu mai poți face niciun fel de plăți.

Și oricum ar fi, aceste lucruri ar trebui demonstrate cu documente, nu cu declarații (cum a făcut până acum Gabriela Firea – n.red.)”, a mai spus Ana Ciceală.

Cum îi schimbă viața bucureșteanului blocarea conturilor Primăriei?

Până acum, administrația Firea n-a explicat foarte clar ce înseamnă să funcționeze cu conturile blocate.

Într-o ședință a Comisiei juridice de săptămâna trecută, reprezentanții administrației au susținut că, având conturile blocate, n-ar mai putea plăti decât salariile din instituție și parte dintre utilități (fără să menționeze care dintre ele - n.red.).

Ulterior, Gabriela Firea a susținut că blocarea conturilor înseamnă că PMB nu va mai putea face plăți către spitale. Dar când în sfârșit Constanda a blocat conturile instituției, Firea n-a mai amintit despre spitale, ci a menționat doar că marile șantiere din Capitală sunt într-o situație de risc.

Marți, pe 10 august, surse din PMB au confirmat pentru Spotmedia.ro că momentan se poate lucra și fără să se facă plăți.

SpotMedia.ro a solicitat în scris de la PMB, încă de marți, 10 august, informații cu privire la modul în care funcționează instituția cu conturile blocate, cum îi influențează asta pe oameni, dar și ce e de făcut.

Până la acest moment, PMB nu ne-a oferit niciun răspuns. Dacă o va face, vom reveni cu amănunte.

Ce se întâmplă mai departe depinde integral de Gabriela Firea.

Dacă va da publicității toate informațiile legate de negocierea cu Constanda, există posibilitatea ca - având și girul consilierilor PNL și USR - darea în plată să fie adoptată. Iar într-o astfel de situație, conturile PMB ar putea fi deblocate. Pentru cât timp, insă, va fi greu de precizat, avînd în vedere că se achită doar o mică parte din datorie.

Dacă, însă, Firea va refuza să dea dovadă de transparență, atunci PMB va continua să funcționeze cu conturile blocate.

Ce ar însemna acest lucru rămâne să aflăm. Momentan știm doar că, în București, mai multe spitale, dar și servicii publice vitale cum sunt transportul în comun sau termoficarea depind de banii veniți de la PMB. Iar dacă PMB nu va mai putea plăti, nici serviciile respective n-ar mai putea fi furnizate.

Abia într-o astel de situație cei mai mulți dintre bucureșteni ar avea de suferit. Vom vedea dacă administrația Firea va reuși să evite o astfel de situație.

Citește și:

Chiar dacă Firea îi dă lui Constanda parte din Satul Francez, tot nu se stinge toată datoria. Cum s-ar putea schimba lucrurile astăzi

Cu spatele la zid, Firea cere 98 de milioane de euro din Fondul de rezervă al Guvernului ca să-i dea lui Costică Constanda

Consiliul Capitalei a respins, a 4-a oară în 3 săptămâni, inițiativa de a-i da teren lui Costică Constanda în Satul Francez


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇