Consiliul Capitalei a respins, a 4-a oară în 3 săptămâni, inițiativa de a-i da teren lui Costică Constanda în Satul Francez

Consiliul Capitalei a respins, a 4-a oară în 3 săptămâni, inițiativa de a-i da teren lui Costică Constanda în Satul Francez

Consilierii generali au respins din nou, pentru a 4-a oară în ultimele 3 săptămâni, împroprietărirea lui Costică Constanda cu terenuri și clădiri în Satul Francez, în temeiul unei datorii pe care acesta o are de recuperat de la Primăria Capitalei.

Și în precedentele 3 ședințe, consilierii PNL și USR au refuzat să dea undă verde tranzacției din cauză că administrația Firea nu le-a arătat cât costă bunurile pe care voia să i le dea omului de afaceri.

La începutul ședinței Consiliului General de marți, 4 august, Gabriela Firea a ținut un discurs similar cu acelea din precedentele ședințe organizate pe această temă.

Mai exact, Firea a spus că situația nu poate fi imputată nimănui din actuala administrație. Dar că - după 16 ani de procese, dacă vrea să nu se trezească peste noapte cu conturile blocate de Constanda - PMB trebuie fie să îi dea acestuia în plată terenurile și clădirile din Satul Francez, fie va trebui să plătească pe loc 115 milioane de euro. Iar Primăria nu are bani.

ADVERTISING

În plus, Firea a susținut că avocații lui Costică Constanda au cerut terenurile din Satul Francez. Deși cu o zi înainte, viceprimarul Aurelian Bădulescu susținea că el însuși a propus această dare în plată reprezentanților familiei Constanda.

https://www.facebook.com/gabifirea/videos/3084144364996160/

Care este adevărul e greu de spus. Pentru detalii, SpotMedia.ro l-a contactat pe Valeriu Stoica (fost ministru liberal al Justiției). Acesta a fost unul dintre cei 3 avocați ai lui Costică Constanda în acest caz. Valeriu Stoica a precizat, însă, că nu poate oferi informații.

SpotMedia.ro a încercat fără succes să obțină un punct de vedere în acest caz direct de la omul de afaceri Costică Constanda.

Cum informațiile cu privire la negocierea pentru suprafețele din Satul Francez încă n-au fost făcute publice, consilierul PNL Stelian Bujduveanu a solicitat întreaga corespondență oficială dintre avocații PMB și cei ai lui Costică Constanda pentru a stabili cine a inițiat discuțiile și cine a venit cu ideea dării în plată.

ADVERTISING

Cât valorează imobilele

În plus, Bujduveanu a întrebat de ce proiectul nu conține și informații cu privire la tranzacția care urmează să se încheie cu Costică Constanda. Cu alte cuvinte - a întrebat Stelian Bujduveanu - ce garanție are Consiliul General că, după ce i se vor da terenurile și clădirile din Staul Francez, Costică Constanda nu va veni imediat să execute PMB și pentru restul datoriei?

Potrivit unei expertize independente, bunurile pe care Gabriela Firea propune să i le dea lui Costică Constanda în Satul Francez valorează doar circa 22 de milioane de euro. Iar asta reprezintă doar o mică parte din datoria PMB către Costică Constanda.

Directorul Direcției Juridice din PMB, Adrian Iordache, a susținut că în urma unor ”discuții de tatonare” (cu familia Constanda - n.red.) s-a stabilit că omul de afaceri s-ar putea să scadă din datorie mai mult decât valoarea evaluată a bunurilor din Satul Francez, în cazul în care acestea i se dau în plată. Dar oferă oare ”discuțiile de tatonare” vreo garanție? E greu de crezut.

ADVERTISING

În plus, Adrian Iordache spune că, după darea în plată, speră la ”jumătate de an - un an” de acalmie, în care Costică Constanda să nu mai execute PMB.

În context, consilierii au adoptat un amendament propus de viceprimarul Aurelian Bădulescu, potrivit căruia darea în plată se va adopta doar dacă familia Constanda acceptă să nu mai execute silit PMB până la finele anului.

Potrivit lui Bădulescu, PMB și Costică Constanda au căzut de acord asupra acestei perioade de grație, în care omul de afaceri să nu execute municipalitatea.

Consilierul general USR Ana Ciceală a cerut, însă, răspunsuri complete la întrebările pe care le-a pus în ajun cu privire la proiect. Administrația Firea nu a oferit informațiile solicitate.

În cele din urmă, cu 26 de voturi pentru, 10 abțineri și 0 voturi împotrivă, proiectul a fost respins din nou.

Un consilier general USR s-a abținut la vot din pricina unui ”interes patrimonial”

La vot, consilierul general USR Matei Țugui a anunțat că se abține de la vot în baza Art. 288 din Codul Administrativ, având interese patrimoniale.

Gabriela Firea și Aurelian Bădulescu l-au întrebat public pe consilierul general USR, pe ton ridicat, dacă nu cumva e prieten cu familia Constanda.

Contactat de SpotMedia.ro, Matei Țugui a precizat, cu privire la această situație:

”În trecut, omul de afaceri Costică Constanda a intrat în insolvență. Iar unul dintre creditorii care are de recuperat bani de la omul de afaceri este tatăl meu. Nu am nicio parte în respectiva situație. Nu am niciun interes personal.

Dar am considerat că e mai bine să mă abțin, ca să nu se interpreteze ulterior. Am anunțat încă din comisii acest lucru. Situația era cunoscută.

Firește că dumnealor au folosit prilejul pentru a trage o perdea de fum peste acestă situație”, a precizat Matei Țugui.

Rămâne să vedem dacă administrația Firea va convoca o nouă ședință de îndată în zilele următoare sau dacă va căuta o altă modalitate de a plăti datoria PMB către Costică Constanda.

De asemenea, rămâne să aflăm dacă omul de afaceri Costică Constanda va bloca sau nu conturile PMB. În cazul în care o face - potrivit administrației Firea - din banii municipalității se vor mai putea plăti doar salariile din Primărie și unele utilități.

Citește și:

Firea a convocat Consiliul General doua zile consecutiv. Spune că de luni Costică Constanda va bloca banii Primăriei Capitalei

Consilierii au respins a treia oară inițiativa de a-i da teren lui Costică Constanda în Satul Francez. Firea s-a plâns de o amenințare cu bombă și i-a amenințat pe cei care nu i-au dat votul

Cu spatele la zid, Firea cere 98 de milioane de euro din Fondul de rezervă al Guvernului ca să-i dea lui Costică Constanda

Chiar dacă Firea îi dă lui Constanda parte din Satul Francez, tot nu se stinge toată datoria. Cum s-ar putea schimba lucrurile astăzi

Nicușor Dan arată cât au crescut cheltuielile Capitalei de când există companiile lui Firea. Cum s-a ajuns la achiziția unei mașini frigorifice de cărat șobolani


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇