Chiar dacă Firea îi dă lui Constanda parte din Satul Francez, tot nu se stinge toată datoria. Cum s-ar putea schimba lucrurile astăzi

Chiar dacă Firea îi dă lui  Constanda parte din Satul Francez, tot nu se stinge toată datoria. Cum s-ar putea schimba lucrurile astăzi

Consilierii generali se reunesc din nou, marți, pe 4 august, ca să decidă dacă acceptă ca omul de afaceri Costică Constanda să primească terenuri și clădiri în Satul Francez, în contul unei datorii pe care o are de recuperat de la Primăria Capitalei.

Până acum, consilierii PNL și USR au refuzat de 3 ori să dea undă verde tranzacției din cauză că administrația Firea nu le-a arătat cât costă bunurile pe care voia să i le dea omului de afaceri.

În plus, Firea n-a spus nici cine a avut ideea împroprietăririi lui Constanda în Satul Francez cu 15.000 de metri pătrați și mai multe clădiri și nici cum a negociat Primăria cu acesta.

SpotMedia.ro vă spune astăzi pe larg cum s-a ajuns aici, dar și cum administrația Firea a încercat să îi dea omului de afaceri terenuri și clădiri fără să dea aproape niciun detaliu relevant cu privire la tranzacție.

Costică Constanda a devenit proprietar pe 3,3 hectare de teren din Satul Francez în baza unor drepturi litigioase pe care le-a cumpărat de la moștenitorii din zonă.

Intenția omului de afaceri era să construiască blocuri cu 5 etaje în respectiva zonă de lux din nordul Bucureștiului, unde și locuiește.

În 2001, primarul de atunci al Capitalei, Traian Băsescu, a decis să nu-i dea lui Constanda terenul din Satul Francez. În schimb, i-a dat o suprafață similară în Parcul Bordei (din vecinătatea Parcului Herăstrău).

Consiliul General nu l-a lăsat pe Constanda să construiască blocuri în Parcul Bordei. Iar până la urmă zona a devenit de utilitate publică. Considerându-se păgubit, omul de afaceri s-a adresat instanței și a câștigat despăgubiri de zeci de milioane de euro.

ADVERTISING

Adriean Videanu (care i-a urmat lui Băsescu la PMB) a propus o soluție de rezolvare: să îi dea lui Constanda o suprafață echivalentă din Satul Francez. Constanda a acceptat înțelegerea. Dar acea înțelegere prevedea că, ulterior, Consiliul General trebuia să adopte un PUZ care să-i permită lui Constanda să construiască blocuri cu 5 etaje pe care și le dorea. Și Consiliul n-a mai adoptat respectivul PUZ.

Așa că, pe calea instanței, Constanda a obținut din nou despăgubiri de la Primărie. Iar acum aceasta trebuie să plătească parte din sumă (posibil și penalități, dacă nu ajunge la o înțelegere cu omul de afaceri).

Inițial, administrația Firea a precizat că a prevăzut în bugetul anului 2020 bani pentru despăgubiri. Dar banii s-ar fi dus pe cheltuielile prilejuite de pandemie, susține Gabriela Firea.

Așa că - pentru a evita ca omul de afaceri Costică Constanda să poprească conturile primăriei în încercarea de a-și recupera banii - Gabriela Firea a propus, pe 15 iulie, să i se dea acestuia, în compensație, suprafețe și clădiri din Satul Francez.

Din păcate, nimeni din conducerea PMB n-a făcut publice documente din care să reiasă clar cât îi datorează municipalitatea lui Costică Constanda, cât i-a plătit deja și cât din datoria rămasă se va stinge prin cedarea terenurilor și clădirilor.

Abia acum, pe ultima sută de metri, PMB a început să dea publicității parte dintre informații. Dar nu pe toate.

Vorbă multă și informații puține. PMB a cerut evaluarea terenurilor la o săptămână după ce a cerut să îi fie date lui Constanda

Prima oară când proiectul a fost pus pe ordinea de zi – la ședința de Consiliu General din 15 iulie - administrația Firea n-a oferit aproape niciun detaliu despre condițiile în care ajunsese la concluzia că e optim să-i dea teren în Satul Francez lui Costică Constanda.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

City managerul Sorin Chiriță a spus atunci doar că proiectul vizează despăgubirile pe care PMB trebuia să i le plătească lui Constanda. Și că PMB nu are bani de dat. În consecință, dacă proiectul nu se adoptă, Constanda putea pune poprire pe conturile PMB, blocând întreaga activitate a instituției.

Nici textul proiectului de hotărâre nu conținea prea multe detalii. Doar temeiul juridic în care PMB ajunsese datoare în fața lui Constanda, parte dintre sumele datorate și un inventar al bunurilor care urmau sa-i fie cedate, în contul datoriei.

Nu era menționat nicăieri în clar care era suma totală (cu și fără eventuale penalități) pe care PMB i-o datora omului de afaceri și nici cât din această datorie s-ar fi stins prin cedarea terenurilor și vilelor din Satul Francez. De fapt, nu se menționa nicăieri nici măcar cât valorau terenurile și clădirile pe care PMB voia să i le cedeze lui Constanda.

Proiectul a fost respins de Consiliul General.

El a revenit, însă, pe ordinea de zi a unei ședintei de Consiliu General de îndată convocată de Gabriela Firea pe 27 iulie. Dar tot cu foarte puține detalii.

Gabriela Firea a precizat că PMB are să-i dea lui Costică Constanda 115 milioane de euro. Și că va trebui să-i achite pe loc datoria, dacă nu se adoptă proiectul prin care să îi fie date, la schimb, terenuri și clădiri din Satul Francez.

Dar primarul general tot n-a spus cât costă bunurile pe care propunea să i lea dea lui Costică Constanda. Și nici n-a spus cum le alesese tocmai pe acelea pentru înstrăinare. Îi propusese oare administrația Firea lui Costică Constanda și alte terenuri? Sau ceruse chiar Constanda loturile din satul francez și alte clădiri, iar PMB doar a acceptat tranzacția? Nimeni din Primărie n-a spus.

French-Village-1
Intrarea în Satul Francez. Foto: Gabriel Kolbay

Consilierul general Ana Ciceală a solicitat un raport de expertiză din care să reiasă dacă darea în plată era varianta optimă de a plăti datoria către omul de afaceri. Se evaluaseră și alte variante de plată?

ADVERTISING

Directorul Direcției Juridice din PMB, Adrian Iordache, a răspuns evaziv.

”Un audit. Ok. E o idee. Numai că trebuie să spun că suntem în faza unei executări silite și nu a unei negocieri.

Este singura modalitate propusă de creditorul municipalității: accept să nu vă iau parte din bani în condițiile în care suntem de acord să îmi cedați .. să tranzacționați...un lot de teren. (...)

Inițial se pierduseră undeva la 168 de milioane. S-a ajuns la suma de 115 milioane. În cadrul executării silite am reușit să achităm o sumă de 10-15 milioane și avem această ofertă să dăm cei 15.000 metri, plus clădirile aferente.

Din păcate, timpul scurt nu ne-a permis să facem și expertizare pe imobile. Încă o săptămâna și va fi gata și aceasta. Și putem avea valoarea totală a lotului care poate fi dat în plată”, a declarat atunci Adrian Iordache.

Directorul-Directiei-Juridice-a-PMB-Adrian-Iordach
Adrian Iordache, directorul Direcției Juridice din PMB. Foto: Arhivă Facebook/Gabriela Firea

Șeful Direcției Juridice din PMB n-a explicat nici cum obținuse PMB diminuarea datoriei și nici dacă, în realitate, PMB îi plătise 10 sau 15 milioane lu Costică Constanda. În plus, nu era clar ce înseamnă ”avem această ofertă”. Cine și cui făcuse oferta?

Proiectul a fost respins din nou.

Așa că Gabriela Firea a convocat o nouă ședință de îndată, chiar a doua zi. Și a spus că, de fapt, avocații lui Costică Constanda – văzând că PMB n-ar putea plăti nici dacă se împrumută cei 115 milioane de euro – au fost cei care au transmis solicitarea de a se proceda la o dare în plată și anume un teren echivalent ca sumă. Iar terenul era din Cartierul Francez.

”Pe scurt, dacă PMB cedează această suprafață de teren, familia Constanda nu va mai avea pretenția de a primi 115 milioane de euro (...)”, a precizat Gabriela Firea.

Însemna oare acest lucru că valoarea terenurilor și clădirilor din Satul Francez la care PMB era gata să renunțe ajungea la 115 milioane de euro? Primarul general n-a răspuns clar.

În plus - deși Gabriela Firea tocmai declarase că avocații lui Costică Constanda propuseseră să primească teren în loc de bani - viceprimarul Aurelian Bădulescu a spus, evaziv, că nici ”nu e vorba că cineva a făcut cuiva ofertă”, ci doar de faptul că se încearcă rezolvarea problemei.

Cine și ce să mai înțeleagă?

Consilierii generali USR și PNL au taxat din nou bâlbâielile administrative și au respins proiectul la vot. Consilierii PMP și parte dintre cei de la ALDE au lipsit de la vot.

Cine și cum a negociat? Una spune primarul Firea, altă susține viceprimarul Bădulescu

În ciuda avertizărilor repetate ale Gabrielei Firea, Costică Constanda n-a blocat conturile PMB luni, pe 3 august.

Iar consilierii generali din Comisia Juridică s-au reunit în ședință ca să continue discuțiile despre darea în plată propusă de Gabriela Firea .

În cadrul acestei ședințe - în ciuda celor afirmate cu câteva zile în urmă de Gabriela Firea - viceprimarul Aurelian Bădulescu a susținut că Primăria i-a propus lui Constanda să îi dea terenuri în loc de bani.

”Noi i-am propus lui: domnule, n-am să îți dau banii, nu mă executa! Hai să vedem ce acarete pot să îți dau”, a spus Aurelian Bădulescu.

După numai câteva minute, directorul Direcției Juridice, Adrian Iordache, a susținut că propunerea dării în plată a venit de la Costică Constanda.

Apoi, din nou, Aurelian Bădulescu a precizat că a inițiat el însuși această negociere pentru darea în plată, atunci când Costică Constanda a venit cu titlul executoriu către PMB.

În ciuda insistențelor liderului grupului PNL, Stelian Bujduveanu, Bădulescu a refuzat să spună dacă între PMB și Costică Constanda (sau avocații acestuia) există o corespondență scrisă pe tema dării în plată a terenurilor.

Dar dacă o înțelegere scrisă nu există, atunci cum putem ști că omul de afaceri va accepta terenurile și nu va executa oricum silit Primăria Capitalei?

Chiar Aurelian Bădulescu a precizat că terenurile și clădirile din Satul Francez pe care PMB vrea să i le dea lui Constanda nu ”închid povestea”. Adică nu acoperă decât în parte valoarea datoriei pe care municipalitatea o are către omul de afaceri.

Cât anume din datorie către Constanda acoperă cei 15.000 de metri pătrați și clădirile din Satul Francez? Abia luni, pe 3 august, Primăria Capitalei a făcut publice datele.

Potrivit unui evaluator independent, valoarea însumată a terenurilor și clădirilor ajunge la 22.689.475 euro. Deci reprezintă doar o mică parte din datoria PMB către omul de afaceri Costică Constanda.

Cat-costa-terenurile-din-Satul-Francez

Cu alte cuvinte, PMB nu își stinge datoria dându-i omului de afaceri aceste bunuri, ci doar speră să-l mulțumească până face rost și de alți bani cu care să-l plătească.

nota-de-comanda-a-expertizei-pentru-suprafata-din-

Expertiza a fost comandată de PMB pe data de 20.07.2020. Cu alte cuvinte, abia la 5 zile după ce Consiliul General a respins propunerea de dare în plată, a cerut și administrația Firea să afle cât costau terenurile și casele pe care vrea să le dea.

De ce n-au votat consilierii generali PNL și USR darea în plată?

Liderul consilierilor PNL, Stelian Bujduveanu, a explicat pentru Spotmedia.ro că nu avea cum să voteze hotărârea de dare în plată propusă până acum, de vreme ce ea nu era legală.

”Hotărârea care ne-a fost prezentată în ședințele anterioare era nelegală, din cauză că nu avea un raport de evaluare.

În hotărâre se spune că, în condițiile în care avem o datorie certă, dorim – chiar dacă noi ne-am bugetat bani pentru a o achita – să dăm în plată un teren a cărui valoare nu o cunoaștem. Asta era situația! Era total nelegal!

Și nici nu ni s-a prezentat o înțelegere scrisă – o tranzacție, în termeni juridici – între avocații lui Costică Constanda și cei ai PMB – prin care să ne certifice că, odată cu darea în plată, datoria rămasă a PMB să fie eșalonată. Ca să fim siguri că, după ce primește bunurile imobile, omul de afaceri nu vine a doua zi să execute din nou PMB pentru restul de datorie!

Validând hotărârea propusă anterior, noi riscam să dăm ceva neevaluat - adică suprafața din Satul Francez - fără să oprim poprirea conturilor”, ne-a explicat Stelian Bujduveanu.

Acesta a mai precizat că darea în plată aleasă de administrația Firea este - în acest caz - un mecanism de pasare a responsabilității.

”Trebuie să înțelegem un lucru. Potrivit deciziei instanței, sunt doi actori în această chestiune: PMB și omul de afaceri Costică Constanda.

Prin darea în plată, Primăria încearcă să mute responsabilitatea de la Primărie și primar – care a întocmit bugetul pe 2020 conținând și suma de plată către omul de afaceri – către Consiliul General”, a mai precizat Stelian Bujduveanu.

Acesta a mai spus că, totuși, nu se opune din principiu dării în plată, atât timp cât se face legal și câtă vreme folosește oamenilor (prin reducerea datoriei PMB către omul de afaceri Costică Constanda).

Consilierul general USR Ana Ciceală a explicat pentru SpotMedia.ro că, până la acest moment, nici măcar cuantumul total la datoriei PMB către Costică Constanda nu este cert, demonstrat cu documente în fața consilierilor.

Iar metoda dării în plată, chiar dacă ar îmbrăca o formă legală, tot n-ar fi prima la care ar trebui să se recurgă.

Spre exemplu - a explicat Ana Ciceală pentru SpotMedia.ro - ”varianta primă este plata directă, eșalonată, cu estimare realistă a veniturilor și a încasării lor de către UAT (Primăria Capitalei -n.red.)”.

Apoi, se putea lua în calcul reducerea bugetului companiilor municipale, care oricum au în plan achiziții de terenuri și clădiri, a mai precizat consilierul general USR pentru SpotMedia.ro.

Nu în ultimul rând, se putea recurge la scoaterea la licitație a unor bunuri - inclusiv a celor propuse spre dare în plată - în vederea valorificării acestora la un preț mai bun.

Cu toate astea, administrația Firea va încerca astăzi, pentru a 4-a oară, să obțină girul Consiliului General pentru darea în plată a suprafeței din Satul Francez către Costică Constanda.

La ora 12:00 este programată o ședință a Comisiei Juridice, la care vor lua parte și membrii Comisiei de Patrimoniu din cadrul Consiliului General.

Viceprimarul Aurelian Bădulescu a promis că, la această ședință, va prezenta mai multe date certe despre proiect.

Iar la ora 15:00 va începe a o nouă ședință de Consiliu General, care are pe ordinea de zi proiectul dării în plată a imobilelor din Satul Francez către Costică Constanda.

Spotmedia.ro va urmări desfășurarea evenimentelor și vă va ține la curent, pe parcursul zilei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇