USR cere Guvernului ca majorarea salariului minim să nu fie impozitată: Banii nu trebuie să ajungă în buzunarele statului

USR cere Guvernului ca majorarea salariului minim să nu fie impozitată: Banii nu trebuie să ajungă în buzunarele statului

USR cere Guvernului ca majorarea salariului minim pe care coaliţia PSD-PNL o promite începând cu 1 ianuarie 2023 să nu fie impozitată, astfel încât să fie o creştere reală de venituri în buzunarele oamenilor şi nu în cele ale statului.

Potrivit unui comunicat de presă al USR, Executivul are tot interesul să tot crească salariul minim brut în loc să îl crească pe cel net prin neimpozitare, pentru că, atunci când creşte salariul minim brut, cresc impozitele pe care le ia statul.

„Guvernul foloseşte salariul minim ca o armă fiscală pentru a lua mai mulţi bani din mediul privat. De aceea, creşte salariul minim brut în loc să îl crească pe cel net prin neimpozitare. În plină criză, statul trebuia să reducă taxarea muncii, aşa cum propune USR, prin eliminarea taxării echivalentului unui salariu minim. Nu să supraimpoziteze munca, aşa cum a făcut-o Guvernul PSD-PNL”, a precizat Claudiu Năsui, deputat USR, fost ministru al Economiei, conform sursei citate.

ADVERTISING

Creşterea de 450 de lei pe care o promite Guvernul va însemna doar 250 de lei în portofelul angajaţilor, dacă se taxează integral, afirmă USR. În schimb, dacă această sumă nu este impozitată de stat, toţi banii vor rămâne la cei care muncesc şi trebuie să facă faţă scumpirilor.

La un salariu minim de 2.550 de lei brut, angajaţii primesc 1.524 de lei net, iar la un salariu minim de 3.000 de lei brut, angajaţii primesc 1.774 de lei net, după toate taxele.

„Guvernul se laudă că va creşte veniturile angajaţilor cu salariul minim când, de fapt, îşi va creşte încasările la buget pentru a angaja la stat mai multe pile, cunoştinţe, relaţii. Aşteptăm să ne contraziceţi, ridicând valoarea salariului minim fără a taxa această creştere. Lăsaţi banii în buzunarele oamenilor!”, a afirmat deputatul USR Cristian Seidler.

ADVERTISING

Sursa menţionată mai spune că aşteptările de la Ciolacu şi Ciucă sunt minime. Marţi, senatorii PSD-PNL-UDMR din comisiile de buget şi muncă au respins iniţiativa legislativă a USR privind eliminarea taxelor pe salariul minim.

Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice proiectul hotărârii de Guvern pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

De la 1 ianuarie, este propus un salariu de 3.000 de lei, reprezentând o creştere de 17,6% , faţă de luna decembrie 2022. Impactul bugetar estimat pentru anul viitor este de 156,8 mii lei.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇