UDMR vrea ca alocaţia pentru copii să fie diferenţiată în funcţie de veniturile familiilor. PSD spune că este neconstituțional

UDMR vrea ca alocaţia pentru copii să fie diferenţiată în funcţie de veniturile familiilor. PSD spune că este neconstituțional

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat luni că a propus în cadrul şedinţei coaliţiei guvernamentale o diferenţiere a alocaţiilor pentru copii în funcţie de veniturile familiilor.

„Am vorbit de alocaţii pentru copii, rămâne varianta Senatului. Asta înseamnă că majorarea de 20% se va operaţionaliza începând cu 1 ianuarie. Noi am propus o schimbare de filosofie pentru alocaţiile copiilor, să legăm de venituri şi să fie deductibilă din impozitul după venit.

Deci este o schimbare propusă, pe care o vom discuta în acest an, în aşa fel încât să încercăm să introducem începând din anul 2023", a afirmat Kelemen Hunor, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului.

ADVERTISING

La rândul său, vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, a declarat că varianta propusă de UDMR va fi analizată.

"Subiectul nu a fost detaliat foarte mult în această şedinţă. S-a convenit într-adevăr că avem creşterea de la începutul anului viitor, aşa cum e deja comunicat în spaţiul public, urmând apoi să vedem şi în funcţie de buget cum va fi următorul cadru.

A fost şi varianta pe care domnul Hunor a prezentat-o, aceea de a veni cu o variantă îmbunătăţită, prin care să creăm un mecanism în care resursele să fie direcţionate pentru acei copii care au nevoie. (…)

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Este un subiect care a fost deschis de colegii de la UDMR şi am zis că vom discuta pe o astfel de formulă, nu s-a înaintat mai mult, analizăm şi o astfel de variantă", a spus liderul USR PLUS.

PSD spune că propunerea este neconstituțională

În replică, PSD spune că propunerea este neconstituţională și cere UDMR să se concentreze pe punerea în aplicare a legilor în vigoare.

”În acest sens, UDMR ar trebui să se opună intenţiei PNL şi USR-PLUS de amânare a majorării alocaţiilor prevăzută pentru data de 1 iulie 2021 şi să militeze pentru respectarea legislaţiei în vigoare şi a promisiunilor făcute de toate partidele din arcul guvernamental înainte de alegeri”, transmite PSD, marţi într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

Social democrații spun că prin Decizia 277/2006, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională acordarea diferenţiată a alocaţiilor pentru copii.

De asemenea, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării Csaba Asztalos a exprimat anterior o poziţie prin care a subliniat că acordarea diferenţiată a alocaţiilor pentru copii ar fi discriminatorie, întrucât singura condiţie pusă de Constituţie pentru a beneficia de alocaţie este de a fi copil, mai indică sursa citată.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇