Guvernul amână creșterea alocațiilor. Cîțu anunță OUG și cere eforturi din partea tuturor, iar Orban spune că vor crește la anul

Guvernul amână creșterea alocațiilor. Cîțu anunță OUG și cere eforturi din partea tuturor, iar Orban spune că vor crește la anul

Guvernul va da o Ordonanță de Urgență prin care să fie amânată creșterea alocațiilor pentru copii, a anunțat, miercuri, premierul Florin Cîțu.

Potrivit prim-ministrului, următoarea majorare va avea loc abia anul viitor, relatează Digi24.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

”Bugetul a fost construit pe legislația în vigoare, dar în același timp am aprobat și o strategie fiscal bugetară care arată foarte clar obiectivul nostru de a reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2024.

În același timp, la Senat, amendamentele care arată un nou calendar cu o creștere din 1 ianuarie 2022 a fost votat de toți cei din Coaliție.

La Camera Deputaților, nu știu din ce motive, s-a întârziat acest lucru, deși toți avem același obiectiv.

De aceea, dacă proiectul de lege chiar aprobat în această formă va fi atacat de opoziție la CCR, în aceste condiții mă văd nevoit să aprob o OUG pentru a mă asigura că menținem stabilitatea României în perioada următoare”, a anunțat premierul.

Alt context economic

Cîțu a spus că etapele de creștere stabilite anul trecut nu vor mai putea fi respectate, întrucât ne aflăm într-un alt context economic iar obiectivul Guvernului este acela de a reduce deficitul.

”Au fost propuse într-un context al epidemiei de anul trecut, anul acesta vorbim de un alt context, vorbim de o reducere a deficitului bugetar, un efort la care toți trebuie să participăm. A fost o creștere anul trecut, a fost o creștere și anul acesta, când în multe țări din UE nu se făceau aceste creșteri”, a spus Florin Cîțu.

Acesta a precizat, însă, că din 2023 creșterea alocațiilor se va face după o formulă predictibilă.

”Vom crea o formulă transparentă prin care vom crește alocațiile în fiecare an. Așa cum vom face și cu pensiile. În viitor mergem cu această formulă, nu înseamnă că ne oprim când alocațiile se dublează”, spune Cîțu.

”De ce să ne oprim la 300 de lei?”

Jurnaliștii l-au întrebat și dacă obiectivul Guvernului este acela de a dubla alocațiile.

”Poate să fie și mai mult. Haideți să vedem și formula. De ce să ne oprim la 300 de lei? Vor crește în fiecare an, se vor duce în sus”, insistă premierul.

Și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, susține că ”singurul lucru cert este acela că alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% de la 1 ianuarie 2022”, potrivit Digi24.

"Decizia coaliţiei a fost foarte simplă: Ne menţinem angajamentul de a dubla alocaţiile conform legii adoptate într-un grafic de creştere, că următoarea tranşă de creştere va fi de la 1 ianuarie, a declarat Orban, miercuri, la Parlament.

El a explicat ca orice majorare ulterioară va ține cont, din nou, de situația economică.

"Vedem care e evoluţia economică, vedem care e situaţia bugetară. În funcţie de aceste date care vin din realitatea economică, vom decide creşterile ulterioare”, a spus Orban.

Ministerul Finanțelor anunța, la începutul anului, că alocațiile pentru copii vor crește în cinci etape egale până la dublarea lor. Potrivit OUG 123/2020, acestea ar fi trebuit majorate la 1 iulie cu 20%.

O.D.

Citește și:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!