Țigările electronice nu vor mai putea fi vândute minorilor și sunt interzise în școli. Iohannis a promulgat legea

Țigările electronice nu vor mai putea fi vândute minorilor și sunt interzise în școli. Iohannis a promulgat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care interzice vânzarea către minori a ţigărilor electronice. Proiectul a fost aprobat de Parlament, la finalul lunii februarie.

În vederea reducerii expunerii copiilor şi tinerilor la produsele de tutun, legea extinde interzicerea comercializării prin automate, precum şi interzicerea vânzării către tinerii sub 18 ani pentru ţigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru ţigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului.

ADVERTISING

Pentru a verifica vârsta persoanelor care cumpără aceste tipuri de produse, vânzătorii pot solicita prezentarea unui document de identitate.

Totodată, este stabilită în sarcina şcolilor obligaţia de a introduce în regulamentele proprii măsuri coercitive aplicate elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice şi dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului în incinta acestora.

ADVERTISING

„Introducerea pe piaţă a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral care nu respectă prevederile prezentei legi este interzisă. Nivelul de nicotină conţinut în fiecare pouch nu poate depăşi valoarea de 20 mg/pliculeţ”, mai prevede propunerea legislativă iniţiată de deputatul PSD Alfred Simonis.

Totodată, este interzis pentru elevi fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

ADVERTISING

Este interzisă şi „comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun”.

Este interzisă vânzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse menţionate mai sus. Aceste produse care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât mai lizibil, mesajul: "Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină. A se verifica vârsta clientului".

Iniţiativa legislativă introduce sancţiuni de până la 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei.

„Ministerul Educaţiei stabileşte (...) sancţiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea/deţinerea şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice şi a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, în incinta unităţilor de învăţământ”, mai indică sursa citată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇