Țara care declară război țigărilor: Fumatul va fi interzis pe toate plajele, în parcuri și păduri

Țara care declară război țigărilor: Fumatul va fi interzis pe toate plajele, în parcuri și păduri
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Începând de anul viitor, fumatul va fi interzis pe toate plajele, dar și în parcuri, păduri și lângă școlile din Franța.

Măsura face parte din planul ambițios al președintelui francez Emmanuel Macron de a crea „prima generație fără tutun” până în 2032 și va fi aplicată prin decret în primul trimestru al anului viitor, relatează Le Parisien.

Ministrul francez al Sănătății, Aurélien Rousseau, a declarat că încălcarea interdicției va fi sancționată cu amendă, cuantumul urmând a fi stabilit.

Guvernul a anunțat că zonele fără fumat pe care până acum le stabileau autoritățile locale vor fi înlocuite printr-o interdicție la nivel național. "Schimbăm acum responsabilitatea și stabilim un principiu care va deveni regulă", a afirmat Rousseau.

ADVERTISING

În Franța există deja 7.200 de zone în care fumatul este interzis, inclusiv în Nisa, pe Riviera Franceză, primul oraș care a introdus această măsură pe plajă, în 2012, cu sprijinul Ligii Franceze Contra Cancerului, relatează The Guardian.

Zeci de localități din Franța au impus zone fără fumat pe plaje în ultimii ani, inclusiv la Saint-Laurent-du-Var pe Coasta de Azur și în popularele zone turistice Saint-Malo și Biarritz.

Interzicerea fumatului va fi însoțită de creșterea taxării țigărilor - de la aproximativ 11 euro pachetul de 20 de bucăți la 12 euro până în 2024 și la 13 euro începând din 2026.

Guvernul de la Paris vrea să interzică și țigările electronice de unică folosință despre care Rousseau a spus că sunt populare în rândurile tinerilor, dar care au un impact puternic asupra sănătății și mediului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit agenției de sănătate publică, anul trecut în Franța aproape 12 milioane de persoane fumau zilnic. Aproape 32% dintre adulții între 18 și 75 de ani au declarat că fumează, iar 25% fac asta zilnic.

Fumatul provoacă 75.000 de decese considerate evitabile în fiecare an în această țară, iar poliția se confruntă cu "o explozie" a contrabandei cu țigări.

Există o îngrijorare crescândă cu privire la efectul asupra mediului al mucurilor de țigară aruncate pe plaje. Aceste reziduuri reprezintă a doua cea mai mare problemă de mediu în zonele de coastă, după sticlele de plastic.

ADVERTISING

Totuși, este de așteptat ca această "cruciadă" a guvernului împotriva fumatului să nu fie pe placul opiniei publice. După interzicerea fumatului în barurile și în restaurantele din Hexagon în 2008, măsură adoptată mai târziu decât în Marea Britanie, Spania și Italia, sondajele de opinie au arătat un grad mare de dezaprobare în societatea franceză.

La Cannes, unde fumatul a fost interzis doar pe două zone mici de plajă, primarul David Lisnard, un important politician de dreapta, a pus la îndoială interzicerea fumatului pe plaje. "Mulți vor aplauda. Eu nu", a scris el pe X, adăugând că a simțit că există deja suficiente restricții ale libertăților oamenilor. Edilul a întrebat, totodată, cine va verifica respectarea interdicției, sugerând că această sarcină le-ar putea reveni primarilor.

În schimb, Emmanuel Grégoire, viceprimarul de stânga al capitalei Franței, a declarat că Parisul a devansat guvernul în amenajarea a sute de zone fără fumat în oraș, inclusiv în locurile de joacă publice și în afara școlilor, creșelor și centrelor sportive.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇