Țara cu cei mai puțini fumători din Europa: De ce renunță oamenii la țigări

Țara cu cei mai puțini fumători din Europa: De ce renunță oamenii la țigări

Numărul fumătorilor a scăzut considerabil, în ultimul deceniu și jumătate, într-un stat scandinav. Eforturile îndelungate au ca rezultat salvarea a mii de vieți anual.

Suedia este pe cale să devină una dintre primele țări „fără fumători” din lume, definite ca state în care mai puțin de 5% din populație fumează. Statul nordic urmează să atingă acest prag istoric în lunile viitoare, după ce în ultimii 15 ani rata fumătorilor a scăzut de la 15 la 5,6% .

"Nicio altă țară UE nu s-a apropiat măcar de acest nivel", spune dr. Delon Human, coautorul raportului "Experiența suedeză: O foaie de parcurs către o societate fără fumat", pentru Euronews.

Human remarcă "strategia revoluționară" a Suediei de combatere a fumatului, menționând modul în care fumătorii sunt ajutați să treacă la alternative "mai puțin dăunătoare", cum ar fi snus, pungile cu nicotină și țigările electronice.

ADVERTISING

Alternativele dau roade

Snus este un tip de tutun uscat, popular în țările nordice, care se aplică pe gingie. Vânzarea sa este ilegală în toate țările UE - cu excepția Suediei și Croației, deși e utilizat pe scară largă în Finlanda, Danemarca și Estonia. Snus prezintă un risc ridicat de cancer bucal și de gât.

Țigările electronice sunt considerate o alternativă bună la fumatul clasic în Suedia, chiar dacă aceste produse nu sunt lipsite de riscuri, iar folosirea lor a început să fie restricționată. Portugalia, de exemplu, a interzis recent vapingul în spațiile exterioare din apropierea clădirilor publice, urmând tendința din alte țări europene.

Deși este considerată mai puțin nocivă pentru sănătate, vaparea are efect asupra mediului, întrucât țigările electronice se adaugă la deșeurile produse de industria tutunului - în fiecare secundă, în Marea Britanie se aruncă două țigări electronice, potrivit unui studiu realizat de Material Focus.

ADVERTISING

"Nu există produse din tutun fără risc, dar țigările electronice, de pildă, sunt cu 95% mai ieftine. E mult mai bine pentru un fumător să treacă de la țigările tradiționale la produse alternative decât să continue să fumeze", a spus dr. Human.

Țările din UE unde se vapează cel mai mult sunt Franța (6,6%), Polonia (6%) și Olanda (5,9%). Cel mai mic procent de vapare din UE se înregistrează în Spania (1%). Turcia, țară non-UE dar luată în calcul, are chiar o proporție ușor mai mică, de 0,9%, conform Eurostat.

Ce impact are renunțarea la fumat în Suedia

"Beneficiile strategiei Suediei sunt enorme", consideră dr. Human, subliniind că această țară are cel mai mic procent din UE de boli provocate de tutun și o incidență cu 41% mai mică a cazurilor de cancer decât alte state europene.

Suedezii au un risc cu 40% mai mic de deces din cauza unor afecțiuni provocate de fumat, precum atac cerebral, boli cardiace și de plămâni, emfizem pulmonar și bronșite cronice.

ADVERTISING

Smoke Free Sweden, un grup de campanie, susține că tendința de reducere a numărului de fumători salvează peste 3.400 de vieți în fiecare an, iar dacă acest model ar fi fost urmat de toate țările UE, peste 2,84 de milioane de vieți din blocul european ar fi fost salvate. ONG-ul consideră renunțarea la fumat "un dar pentru sănătatea publică" și încearcă să-și extindă eforturile de reducere a fumatului în alte țări, precum Brazilia.

Țările din Uniunea Europeană cu cel mai mare consum de țigări sunt Bulgaria, unde 28,2% din populație fumează zilnic, Turcia (27,3%), Grecia (27,2%), Ungaria (28,8%) și Letonia (24,9%), potrivit datelor Eurostat.

În România, 19,8% din populație fumează zilnic, țara noastră depășind cu puțin media din Uniunea Europeană (19,7%). România e pe locul 17 și se situează în a doua jumătate a clasamentului de 30 de țări. Însă bărbații din țara noastră se numără printre cei mai mari amatori de tutun din Europa - astfel, țările cu cei mai mulți bărbați fumători sunt Bulgaria (37,6%), Letonia (34,4%) și România (30,6%).

După Suedia, statele cu cei mai puțini fumători sunt Islanda (11,2%), Finlanda (12,5%), Norvegia (12,9%) și Luxemburg (13,5%).

Datele publicate de Tax Foundation arată că în Suedia un pachet de 20 de țigări era taxat cu 4,51 euro în 2022, aproape de media europeană (4,39 euro). Irlanda (11,37 euro) și Franța (8,57 euro) au cele mai mari taxe din UE, iar cele mai mici sunt aplicate în Polonia (2,63 euro) și Bulgaria (2,27 euro). În România, pachetul de țigări a fost taxat anul trecut cu 2,90 euro.

Suedia a devenit țara europeană cu cel mai mic număr de fumători după o lungă luptă împotriva tutunului. Fumatul în baruri și restaurante a fost interzis aici încă din 2005, iar în 2019 interdicția a fost extinsă și pe terasele localurilor și în locurile publice.

În ciuda interdicțiilor introduse, în Suedia 6,8% din femei fumează, comparativ cu 5,9% din bărbați.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇