Dacă mai aveai nevoie de un motiv să te lași de fumat, iată-l! Dovezile genetice că țigările chiar scurtează viața

Dacă mai aveai nevoie de un motiv să te lași de fumat, iată-l! Dovezile genetice că țigările chiar scurtează viața
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință din China au efectuat un studiu extins, pe jumătate de milion de oameni, în urma căruia au găsit dovezi că fumatul accelerează procesul de îmbătrânire, scurtând viața.

Concret, fumatul scurtează fragmentele terminale ale cromozomilor din globulele albe ale sistemului nostru imunitar, nimic altceva decât telomerii, scrie Medical News Today.

„Studiul nostru arată că statutul de fumător și cantitatea de țigări pot duce la scurtarea lungimii telomerilor leucocitari, care sunt un indicator al autoreparării, regenerării și îmbătrânirii țesuturilor”, a declarat dr. Siyu Dai, profesor la facultatea de medicină clinică a Universității din Hangzhou, implicat în studiu.

ADVERTISING

Cu alte cuvinte, fumatul poate accelera procesul de îmbătrânire, în timp ce renunțarea la fumat poate diminua considerabil riscul aferent, a precizat el.

De fiecare dată când o celulă se divide, telomerii devin ușor mai scurți, în cele din urmă scurtându-se într-atât încât celula nu se mai poate diviza cu succes și astfel moare, așa cum se întâmplă în procesul de îmbătrânire.

Lungimea telomerilor din celulele albe din sânge (numite leucocite) a fost legată anterior de fumat, dar, până în prezent, au existat puține cercetări pentru a stabili dacă statutul de fumător și cantitatea de țigări fumate au cauzat, de fapt, scurtarea lungimii telomerilor.

ADVERTISING

În urma cercetării dosarelor medicale a jumătate de milion de britanici, dar și a mai multor analize, oamenii de știință au constatat că persoanele care au fumat cel mai mare număr de țigări au avut o lungime a telomerilor leucocitari semnificativ mai scurtă.

În concluzie, a spus cercetătorul, fumatul poate cauza scurtarea lungimii telomerilor leucocitelor, iar cu cât se fumează mai multe țigări, cu atât mai puternic este efectul de scurtare.

În ultimii ani, studiile observaționale au asociat scurtarea lungimii telomerului leucocitelor cu multe boli, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și pierderea musculară.

ADVERTISING

Acest lucru înseamnă că efectul fumatului asupra lungimii telomerilor joacă probabil un rol esențial în aceste boli, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mecanismele care stau la baza acestora.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇