De ce apare dependența de fumat? Creierul e de la început diferit în cazul celor care vor deveni dependenți

De ce apare dependența de fumat? Creierul e de la început diferit în cazul celor care vor deveni dependenți

Un studiu realizat de oameni de știință de la universitățile Cambridge și Warwick din Marea Britanie și de Universitatea Fudan din China a ajuns la concluzia că creierului adolescenților care încep să fumeze până la 14 ani îi lipsește o cantitate semnificativă de materie cenușie într-o secțiune a lobului frontal stâng.

Tocmai această particularitate anatomică face ca funcția cognitivă asociată cu această zonă să fie redusă. Concret, ei sunt din start mai predispuși să încalce regulile și să dezvolte obiceiuri dăunătoare precum fumatul. Lobul frontal stâng este asociat cu luarea deciziilor și încălcarea regulilor, scrie CBS News.

ADVERTISING

În mod interesant, însă, partea dreaptă a aceleiași regiuni din creier, cea ”în oglindă”, avea și ea mai puțină materie cenușie la adolescenții fumători. Lobul frontal drept al creierului este asociat cu căutarea de senzații, iar oamenii de știință au descoperit că această parte a creierului se micșorează la adolescenții care fumează în mod regulat, ceea ce poate duce la dependență și poate afecta modul în care tinerii caută să simtă plăcere.

De menționat e faptul că materia cenușie din creier, cea care procesează informația, atinge apogeul dezvoltării la oameni în perioada adolescenței.

ADVERTISING

Oamenii de știință speră că descoperirile vor schimba felul în care se intervine și se încearcă prevenirea cazurilor în care adolescenții se apucă de fumat, înainte să apară dependența.

Cercetătorii au venit și cu două posibile tratamente, date fiind descoperirile lor: medicamentele psihotrope și stimularea magnetică transcraniană, o metodă non-invazivă de neurostimulare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇