Fumătorii de vârstă mijlocie sunt mult mai predispuși la pierderile de memorie și confuzie decât nefumătorii – e concluzia unui studiu recent realizat în SUA.
Cercetarea a arătat că pierderile de memorie și/sau confuzie sunt de 1,9 ori mai frecvente în rândul fumătorilor, comparativ cu cei care nu au acest viciu, se arată într-un raport publicat de Journal of Alzheimer’s Disease și citat de UPI.
Vestea bună e însă că declinul cognitiv scade în rândul celor de 40 – 50 de ani de îndată ce s-a renunțat la acest obicei, mai arată studiul realizat de cercetători de la Universitatea de Stat din Ohio din Columbus.
Studii anterioare au arătat că între fumat și boala Alzheimer și alte tipuri de demență există o legătură și că renunțarea la viciu vine nu doar cu beneficii în ceea ce privește sănătatea respiratorie și cardiovasculară, cât și la nivel neurologic.
„Asocierea pe care am văzut-o a fost cea mai semnificativă în grupul de vârstă 45-59 de ani, sugerând că renunțarea la fumat în această etapă a vieții poate avea un beneficiu pentru sănătatea cognitivă”, a declarat Jeffrey Wing, autorul principal al studiului și profesor asistent de epidemiologie la Ohio State.
Wing a spus că o diferență similară nu a fost găsită în grupul de vârstă mai înaintată din studiu, ceea ce poate indica faptul că renunțarea mai devreme la fumat oferă oamenilor beneficii mai mari.