Aragazul și cuptorul cu gaz emană o substanță cancerigenă: Poluarea din casă e mai dăunătoare decât fumatul pasiv

Aragazul și cuptorul cu gaz emană o substanță cancerigenă: Poluarea din casă e mai dăunătoare decât fumatul pasiv

Cercetătorii au descoperit că aragazul și cuptorul pe gaz produc o substanță chimică ce poate să provoace cancer.

Arzătoarele cu gaz și propan emană benzen, o substanță cancerigenă, la niveluri mai mari decât fumatul pasiv, se arată într-un studiu efectuat de oamenii de știință de la Universitatea Stanford.

Cercetătorii au analizat 87 de aragazuri din California și Colorado în 2022 și au observat că arzătoarele cu gaz și propan au produs benzen la niveluri "detectabile", în mod repetat, relatează Euronews.

În unele locuințe, aragazurile au mărit concentrația de benzen la niveluri care au depășit cu mult standardele de sănătate, arată autorii studiului publicat luna aceasta în jurnalul științific Environmental Science and Technology.

ADVERTISING

Cercetătorii au analizat concentrațiile de benzen din locuințe, constatând că un arzător cu gaz sau propan aprins timp de 45 de minute a depășit nivelul normal în fiecare bucătărie testată. În 29% din bucătării, un singur arzător dat la maximum sau un cuptor setat la 177 de grade Celsius a ridicat concentrația de benzen la niveluri mai mari decât cele depistate în cazul fumatului pasiv.

"Benzenul se formează în flăcări și alte medii cu temperaturi înalte, precum flăcările din jurul câmpurilor petroliere și al rafinăriilor. Știm acum că benzenul se formează în flăcările aragazului și cuptoarelor din locuințele noastre", arată Rob Jackson, unul dintre autorii studiului și profesor la Universitatea Stanford într-un articol publicat pe site-ul instituției.

ADVERTISING

În șase locuințe, cercetătorii au testat și concentrația de benzen din dormitoare și au găsit o concentrație a benzenului între 5 și 70 de ori peste nivelul de referință.

Autorii studiului au vrut să se asigure că emisiile nu provin și din prăjirea alimentelor, așa că au testat emisiile în timpul gătirii peștelui și a jambonului. "Rezultatele pentru aceste alimente arată că benzenul produs în timpul gătirii cu ajutorul gazelor și al propanului provine de la combustibilul ars și nu de la gătirea alimentelor", este concluzia lor.

Este pentru prima oară când un studiu arată că există o legătură puternică între arzătoarele cu gaz și benzen, subliniază Yannai Kashtan, doctorand la Stanford și coautor al cercetării.

ADVERTISING

Expunerea la benzen este asociată cu un risc ridicat de cancer, precum leucemia, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite.

Benzenul este produs pe cale naturală de vulcani și incendiile de pădure. El este emanat și de arderea tutunului, exploatarea petrolului și a gazelor, precum și de arderea benzinei.

Peste un sfert din locuințele din UE folosesc gaze pentru gătit

Alianța Europeană pentru Sănătate Publică, un ONG care susține interzicerea aragazurilor la nivel european, consideră că acestea sunt o sursă semnificativă de poluare a spațiilor interioare și au legătură cu problemele de sănătate precum astmul la copii.

Studiile anterioare au găsit o legătură între folosirea aragazului și emisii de substanțe poluante precum metan, dioxid de azot, monoxid de carbon și formaldehidă.

Gazele naturale au fost folosite pentru gătit în 32,5% din locuințele din Uniunea Europeană în 2021, potrivit Eurostat. Petrolul și produsele derivate din petrol, precum gazul propan, au fost utilizate pentru gătit în 11,8% din gospodăriile din UE.

Gazele naturale sunt folosite și pentru încălzirea imobilelor și a apei. Deși aceste activități necesită arderea unei cantități mai mari de gaze și poluează mai mult, emisiile sunt împinse în afara spațiilor interioare.

Cum poate fi redusă expunerea la benzen

Dacă oamenii sunt îngrijorați de expunere și vor să o reducă, soluția finală este eliminarea sursei de poluare, adică a aragazului sau a cuptorului cu gaz, arată Kashtan. El recomandă înlocuirea cu plita cu inducție și cu cuptorul electric.

Există și varianta unor pași intermediari, adică folosirea cât mai mult posibil a unei plite portabile cu inducție.

Și ventilarea este importantă: cei care folosesc aragazul sau cuptorul cu gaz trebuie să pornească hota și să deschidă ferestrele.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇