Țara din Europa cu cei mai mulți oameni care beau în exces. România e sus în top

Țara din Europa cu cei mai mulți oameni care beau în exces. România e sus în top

Locuitorii dintr-o țară europeană nordică au cel mai mare consum excesiv de alcool, potrivit unui raport recent. Însă bărbații din România beau cel mai mult în exces.

Aproximativ 37% din adulții danezi au spus că obișnuiesc să bea alcool în exces cel puțin o dată pe lună, indică un raport despre sănătate pe 2023 al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

România se află pe locul doi în acest clasament - 36% din populația adultă bea cel puțin o dată pe lună alcool în exces. Urmează Marea Britanie și Luxemburg (35%), relatează Euronews.

ADVERTISING

Turcia, Italia și Grecia au cel mai mic număr de consumatori (autodeclaraţi) în exces de alcool.

Consumul excesiv de alcool, cunoscut și sub denumirea de consum episodic intens, înseamnă cel puțin 60 de grame sau mai mult de alcool pur băut într-o singură ocazie. Este echivalentul a șase băuturi alcoolice standard, precum șase pahare de 100 ml cu vin sau șase beri de 250 ml.

În medie, aproape un adult din cinci din cele 29 de state din OECD a spus că a băut excesiv măcar o dată pe lună în 2019.

Proporția adulților care au spus că au băut excesiv (date din 2019 sau din cel mai recent an)

top-general-alcool
Sursa: OECD 2023 Health at a Glance / Euronews

Bărbații din România beau cel mai mult

Datele confirmă că bărbații au tendința să bea mai mult decât femeile o cantitate excesivă de alcool. În medie, 26% din bărbații din țările OECD au spus că au băut excesiv cel puțin o dată, comparativ cu 12% din femei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Bărbații din România ocupă primul loc în clasamentul masculin (55%), urmați de cei din Danemarca (49%) și Luxemburg (46%). La polul opus se situează grecii (9%), italienii (7%) și turcii (5%).

top-barbati-alcool
Sursa: OECD 2023 Health at a Glance / Euronews

În schimb, româncele se află pe locul 7 (19%), la egalitate cu belgiencele și islandezele. Cel mai mult alcool în exces obișnuiesc să bea femeile din Danemarca și Marea Britanie (26%), precum și cele din Luxemburg (24%). Ca și în clasamentul masculin, ultimele locuri sunt ocupate de Grecia (3%), Italia (2%) și Turcia (1%).

clasament-femei-alcool
Sursa: OECD 2023 Health at a Glance / Euronews

Potrivit raportului, consumul mediu de alcool a fost de 8,6 litri de persoană în 2021, față de 8,9 litri în 2011. Cel mai mare consum în general s-a înregistrat în Letonia și Lituania, peste 12 litri de persoană, urmate de Cehia, Estonia și Austria.

ADVERTISING

Efectele nocive ale alcoolului

Pe lângă fumat și obezitate, consumul de alcool este un factor major de risc pentru afecțiuni grave. Potrivit experților, nu există un nivel sigur de consum de alcool.

Alcoolul are legătură cu aproximativ 30% din decesele provocate de incidente precum înecul sau accidentele rutiere, precum și cu 39% din decesele din accidentări intenționate, precum sinuciderile și crimele, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Consumul de alcool e asociat și cu un rol în transmiterea unor afecțiuni precum HIV și hepatite virale.

OMS estimează că alcoolul provoacă aproximativ un milion de decese pe an în regiunea europeană a organizației (care include și foste republici sovietice Tadjikistan, Azerbaidjan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kazakhstan și Israel) și aproximativ trei milioane de decese în toată lumea.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇