Case distruse de viituri, drumuri și trenuri blocate. O persoană a murit, sute sunt izolate din cauza apelor (Foto & Video)

Case distruse de viituri, drumuri și trenuri blocate. O persoană a murit, sute sunt izolate din cauza apelor (Foto & Video)

Vremea extremă pe care au prognozat-o meteorologii pentru finalul de weekend a început deja să creeze probleme în mai multe regiuni.

În centrul țării sate întregi sunt rupte de lume din cauza viiturilor care au rupt poduri și au acoperit drumuri, în Arad un bărbat a murit și zeci de case au fost avariate sau complet distruse, trenuri sunt afectate în Oltenia, iar pe Autostrada Soarelui s-a circulat cu dificultate din cauza ploii abundente.

Iată care e situația:

În Arad, o persoană a murit, cinci locuinţe au fost distruse total şi 50 afectate în diferite stadii, în urma unei viituri. Drumul comunal dintre Buceava şi Şoimuş este distrus şi sunt probleme în zonă cu alimentarea cu energie şi apă potabilă.

Prefectura Arad a transmis, duminică seară, că prefectul Toth Csaba şi subprefectul Marius Sulincean s-au deplasat în zona afectată de inundaţii, de pe raza comunei Brazii, pentru a asigura, alături de comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş”, col. Cristian Gârbău, coordonarea intervenţiei salvatorilor.

ADVERTISING

„Din păcate, avem o persoană decedată, iar la o primă evaluare cinci locuinţe distruse total şi alte 50 afectate în diferite proporţii. Drumul comunal de legătură dintre Buceava şi Şoimuş este distrus, acolo deja intervine un utilaj al Administraţiei de Apă Crişuri, vor mai veni alte două şi sperăm să se poată realiza o cale de comunicaţie provizorie, pe o bandă, accesibilă măcar autoturismelor de teren”, a declarat prefectul Toth Csaba.

📢INFORMARE DE PRESĂ 📢⚫Prefectul Județului Arad, Toth Csaba și subprefectul Marius Sulincean s-au deplasat în zona...

Publicată de CRAIVA-comuna ta pe Duminică, 25 iunie 2023

Acesta a anunţat că a avut loc o şedinţă a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Brazii, în care s-a realizat o primă evaluare a pagubelor şi s-au discutat primele măsuri de ajutorare a populaţiei.

Potrivit autorităţilor, în afara bărbatului decedat, nu există persoane dispărute sau rănite.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Autoritățile au precizat că energia electrică va fi repusă în funcţiune, în primă fază, în satele neafectate.

„Apa potabilă de la reţea va fi repornită în cursul zilei de luni, iar Direcţia de Sănătate Publică va face măsurători de potabilitate a apei din fântâni. În caz de nevoie, Primăria Brazii va asigura apă potabilă îmbuteliată”, a mai precizat instituţia citată.

Inundatii Arad

VIITURA A FĂCUT PRĂPĂD ÎN JUDEȚUL ARAD I În urma fenomenelor meteorologice periculoase COD PORTOCALIU de viituri și torenți în Bazinul Hidrografic “Criș Alb”, în zona comunei Brazii s-a produs o viitură care a inundat două sate: Buceava Șoimuș. Viitura a fost atât de puternică încât a răsturnat mai multe mașini parcate și a distrus anexe ale gospodăriilor, construite din lemn. O poartă din fier a fost pur și simplu dislocată și dusă la vale.

Publicată de TVR Timisoara pe Duminică, 25 iunie 2023

Totodată, o maşină în care se aflau patru persoane a fost surprinsă de viitură pe un drum judeţean din Arad. La volan se afla o femeie iar pasagerii erau alți doi adulți și un minor. ISU Arad a anunțat că toți 4 au fost salvați și autoturismul a fost tractat într-o zonă de siguranţă.

Inundații Buceava-Șoimuș

Echipele de intervenție au reușit să pătrundă doar în Buceava. Drumul spre Șoimuș este rupt pe o porțiune și inundat

Publicată de TV Arad pe Duminică, 25 iunie 2023

În Hunedoara, 15 localități au avut probleme cu cu alimentarea cu energie electrică, din cauza ploilor abundente.

ADVERTISING

La ora publicării acestei știri, 4 sate sunt izolate. Este vorba despre Cerbăl, Vălari, Ulm și Arămieș.

Potrivit ISU, în aceste localități trăiesc circa 200 de persoane la care, momentan, nu se poate ajunge.

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a declarat că la nivelul județului au fost afectate 33 de localități în Ținutul Pădurenilor și pe Valea Mureșului.

„15 localități au avut probleme cu alimentarea cu energie electrică, fiind afectate peste 1.200 de persoane. 23 de persoane au fost evacuate de echipele de intervenție și mai multe drumuri județene și comunale au fost afectate”, a spus Nistor, citat de Mediafax.

Aproximativ 200 de persoane din 4 sate, Cerbăl, Vălari, Ulm și Arănieș, din Ținutul Pădurenilor, sunt izolate în urma...

Publicată de ISU Hunedoara pe Duminică, 25 iunie 2023

În Covasna, pompierii au scos apa din mai multe gospodării inundate, în localitatea Anita Mare.

Oamenii din localitate au avut probleme și din cauză că aluviunile au acoperit cu totul un pod provizoriu de pe Drumul Județean 121 montat pe drumul spre Belin.

În urma manifestărilor fenomenelor meteorologice din ultimele 24 de ore, pompierii covăsneni intervin în localitatea...

Publicată de ISU Covasna pe Duminică, 25 iunie 2023

Așa că polițiștii rutieri au deviat circulația, pe ruta Baraolt - Augustin - Ormeniș - Apața”, spun polițiștii.

Probleme au fost și în Sibiu. Un grup de şapte persoane, între care trei minori, a fost surprins de furtună pe vârful Robu din Munţii Lotrului. Salvamontiştii au reuşit să ajungă la grupul cu probleme.

„Acţiune în derulare a salvamontiștilor din cadrul Serviciului Salvamont Brezoi pentru recuperarea unui grup de 7 turişti surprinşi şi blocaţi de furtuna pe vârful Robu din Munţii Lotrului”, anunţă, duminică, Salvamont România.

Sursa citată precizează că zona se afla sub avertizare de cod portocaliu de furtună, de scurgeri masive de apă de pe versanţi şi creştere a cotelor apelor.

Salvamontiştii au ajuns la grupul cu probleme şi au constatat că este vorba despre 4 adulţi şi trei copii. Nimeni nu a fost rănit și sunt coborâți în siguranță de pe munte.

Acțiunea sa încheiat cu bine .Am avut în sprijin și Salvamont Vâlcea

Publicată de Salvamont Brezoi pe Duminică, 25 iunie 2023

În plus, CFR Călători a anunțat întârzieri ale mai multor trenuri din cauza vremii. În mai multe zone, copaci doborâţi pe firele de curent au întrerupt alimentarea cu energie electrică.

„În cursul acestei zile, mai multe trenuri înregistrează întârzieri din cauza condiţiilor meteo nefavorabile ce au condus la căderi de copaci în gabaritul căii ferate şi la întreruperea temporară a alimentării cu energie electrică, cu implicaţii în circulaţia trenurilor CFR Călători de pe secțiile Petroşani – Târgu Jiu, Gheorgheni – Topliţa, Timisoara-Caransebeş”, a anunţat compania, precizând că a pus la dispoziţia managerului de infrastructură – CFR SA, locomotive diesel pentru a permite tranzitarea zonelor afectate, după redeschiderea circulației.

Sunt probleme și pe Autostrada Soarelui. Centrul Infotrafic a avertizat că, duminică seară, plouă torenţial pe Autostrada Soarelui, în judeţul Călaraşi, iar poliţiştii recomandă reducerea vitezei.

A fost afectat în special tronsonul kilometric 49 - 64, între localităţile Nicolae Bălcescu şi Lehliu - Gară, judeţul Călăraşi, vizibilitatea fiind scăzută sub 150 de metri.

Sunt probleme și în Buzău. Circulația este întreruptă pe DJ 203L, în comuna buzoiană Brăești, unde trecerile provizorii prin râul Bălăneasa, amenajate ca variante provizorii pe perioada reconstruirii podurilor din zonă, au devenit impracticabile în urma viiturilor, transmite Mediafax.

Conform Prefecturii Buzău, s-a luat legătura cu administratorul drumului - CJ Buzău, pentru remedierea situației.

De asemenea, sunt probleme de acces și în Bozioru.

„Pe DJ 203 L sunt două poduri afectate și nu se mai circula deloc (la intrare în Bozioru și la intrare în Brăești), însă nu e nicio localizate total izolată, întrucât sunt rute ocolitoare. De la Brăești se poate ieși pe Lopătari și Odăile, iar din Bozioru se poate ieși pe Colți”, a informat Prefectura Buzău.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇