Speranţa de viaţă a rromilor este cu zece ani mai mică decât a populaţiei în general, arată un studiu european

Speranţa de viaţă a rromilor este cu zece ani mai mică decât a populaţiei în general, arată un studiu european

Un copil rrom din patru suferă de malnutriţie, iar speranţa deviaţă a rromilor este cu zece ani mai mică decât a populaţiei în general, arată o anchetă efectuată de către Agenţia Europeană a Drepturilor Fundamentale (FRA) asupra unui număr de 4.500 de rromi în Europa Occidentală, relatează AFP.

”Un copil rrom din patru trăieşte într-o gospodărie care nu are acces la produse de bază, precum o alimentaţie sănătoasă sau încălzire, sau care are dificultăţi în a-şi plăti chiria. Mulţi se confruntă cu foamea”, conchide în acest raport, prezentat miercuri, Agenţia Europeană a Drepturilor Fundamentale, cu sediul la Viena.

”Speranţa de viaţă a rromilor este cu zece ani mai mică decât a populaţiei în general”, arată FRA.

”Acest raport relevă dificultăţile şocante cu care se confruntă rromii şi nomazii (gens du voyage) în Europa de azi”, declară directorul FRA, Michael O'Flaherty.

România nu a fost inclusă în studiu

Ancheta a fost realizată pe bază de interviuri, care au avut loc din decembrie 2018 în iulie 2019, cu peste 4.500 de rromi în Belgia, Franţa, Irlanda, Olanda, Suedia şi Regatul Unit.

Copiii se confruntă adesea cu ostilitate. Aproape un sfert dintre părinţi afirmă că ai lor copii au fost hărţuiţi verbal la şcoală, din cauza identităţii lor.

Alte cercetări realizate de FRA arată că aproape jumătate (45%) dintre cetăţenii Uniunii Europene (UE) s-ar simţi inconfortabil dacă ar avea vecini rromi sau nomazi. Această proporţie este şi mai mare în Franţa (52%).

În vederea unei îmbunătăţiri a situaţiei, FRA îndeamnă statele membre UE ”să permită nomazilor să-şi continue modul de viaţă furnizându-le suficiente locuri de primire care să ofere o cazare decentă”.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇