România este criticată de Amnesty International pentru abuzurile Poliției în starea de urgență. Alte 11 țări sunt vizate

România este criticată de Amnesty International pentru abuzurile Poliției în starea de urgență. Alte 11 țări sunt vizate

Impunerea măsurilor de izolare și carantinare în timpul pandemiei de coronavirus a scos la iveală, în mai multe țări europene, un tratament discriminatoriu al forțelor de ordine.

Amnesty International a publicat un raport care arată că în mai multe țări, printre care și România, membri ai grupurilor minorităților etnice sau persoane din categoriile marginalizate au fost ținta violențelor, abuzurilor și au trebuit să respecte măsuri mai dure.

În raport au fost analizate 12 țări: Belgia, Bulgaria, Cipru, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Marea Britanie, Serbia, Slovacia, România și Spania. Concluzia a fost că există un tipar al discriminării rasiale ce întărește îngrijorările că există rasism în rândul instituțiilor publice.

ADVERTISING

”Violența poliției și îngrijorările privind rasismul instituționalizat nu sunt o noutate, însă pandemia de COVID-19 și măsurile impuse au arătat la ce grad au ajuns. Tripla amenințare a discriminării, abuzului de forță și lipsa sancțiunilor atunci cand acestea se întâmplă trebuie rezolvate urgent în Europa”, declară Marco Perplini, cercetător al Amnesty International pentru Europa occidentală.

Măsurile de carantinare impuse de poliție și chiar armată au avut un impact mai mare asupra zonelor mai sărace, mult mai populate de cetățeni aparținând minorităților etnice.

Citește AICI, integral, raportul Amnesty International ”Poliția și pandemia”

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cazurile care au atras atenția în România

Amnesty International a analizat 34 de videoclipuri filmate în aceste țari în care Poliția face uz de forță și a remarcat că în multe dintre situații reacția a fost disproporționată.

În cazul României este menționată legislația impusă în timpul stării de urgență. Este citată și scrisoarea trimisă de ONG-ul Romani CRISS Guvernului, pe 23 aprilie, în care erau amintite tratamentele aplicate comunității rrome.

Videoclipul analizat este din 18 aprilie, când Poliția a descins în forță in localitatea Bolintin-Vale, din Giurgiu. În filmare apar mai mulți bărbați care țipă de durere în timp ce sunt bătuți de polițiști. Romani-CRISS a raportat că inclusiv un copil de 13 ani a fost agresat de polițiști și că după această intervenție oamenii au dormit în câmp de frica Poliției.

ADVERTISING
https://www.facebook.com/AreselRomania/videos/651365919043296/

Amnesty International menționează și declarații ale ministrului de Interne Marcel Vela care anunța că forțe suplimentare sunt trimise în localitățile unde mai mulți ”cetățeni cunoscuți pentru comportamentul infracțional se întorseseră recent în țară”.

Totodată, organizația subliniază că elicoptere au survolat zone din București, Ilfov, Prahova, Argeș, Teleorman, Giurgiu și Călarași, cunoscute pentru că sunt populate de rromi.

Este menționat în raport și incidentul din 30 aprilie, când Poliția a descins în Ferentari și a dat cu gaze lacrimogene, forțandu-i pe rezidenți să iasă afară.

Cazuri care au șocat în Spania și Franța

Raportul arată că în Franța, în regiunea Seine-Saint-Denis, ce mai săracă zona din Franța continentală, unde majoritatea locuitorilor sunt de culoare, numărul amenzilor date în timpul izolării a fost de trei ori mai mare decât în restul țării. În Nisa, în 9 cartiere populate de anumite categorii de muncitori și diverse grupuri etnice au fost impuse măsuri mai stricte.

În Londra creșterea acțiunilor Poliției care au vizat imigranți a fost de 22% in martie. În cazul persoanelor de culoare, creșterea a fost de aproape 30%.

Intr-un videoclip postat pe 29 martie se vede cum doi polițiști spanioli opresc un tânăr de culoare pe o stradă din Bilbao și, deși acesta nu i-a provocat cu nimic, încep să-l împingă și să-l lovească cu bastonul din dotare.

Îl pun la perete și-i țin mâinile la spate, moment în care apare mama băiatului, care le spune că acesta are probleme psihice. Polițiștii încep să o lovească și pe ea cu bastonul și o trântesc la pământ. O parte dintre cei care au filmat incidentul au fost amendați.

Un alt film analizat a fost cu un tânăr de 27 de ani, originar din Egipt, dar care locuiește de 10 ani în Franța. Pe 26 aprilie el a fost fugărit de poliție, oamenii legii putând fi auziți cum râd de el și-i strigă peiorativ ”arabule”.

El sare în Sena ca să scape de ei și polițiștii râd în continuare și spun că ar fi trebuit să-i lege un bolovan de picioare. A fost bătut în duba Poliției și închis și, chiar dacă oficial nu a fost acuzat de nicio infracțiune, s-a dispus expulzarea sa. Cei doi polițiști implicați au fost suspendați.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇