Persoanele cu handicap - acces gratuit, cu câini ghid, în magazine, localuri și mijloacele de transport în comun

Persoanele cu handicap - acces gratuit, cu câini ghid, în magazine, localuri și mijloacele de transport în comun

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care prevede că persoanele cu handicap vor avea acces gratuit cu câini ghid în mijloacele de transport în comun, restaurante, hoteluri, magazine şi instituții publice.

Iniţiativa mai prevede şi că persoanele cu handicap vor fi scutite de la plata tarifului de omologare RAR pentru autovehiculele special modificate, pentru a putea fi conduse de persoanele cu handicap. Este vorba despre o taxă de 1.600 de lei.

„Persoanele cu handicap beneficiază de scutire de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român, pentru autovehiculele special modificate faţă de configuraţia iniţială în scopul conducerii de către persoanele cu handicap pe toată durata de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap şi numai pentru autoturismul proprietate personală”, arată iniţiativa legislativă USR, promulgată de către şeful statului.

Proiectul a trecut în aprilie de Parlament.

ADVERTISING

Practic, persoanele cu dizabilităţi nu vor trebui să plătească taxe sau tarife suplimentare pentru câinele ghid care-i însoţeşte.

Câinele ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice, inclusiv în locaţiile în care sunt asigurate servicii publice şi în mijloacele de transport în comun, inclusiv în taxiuri şi în mijloacele auto de transport alternativ, potrivit actului normativ.

Totodată, constituie discriminare refuzul conducătorului serviciului de taximetrie, precum şi al conducătorului auto de transport alternativ cu autoturism, de a asigura transportul persoanei cu handicap şi a dispozitivului de mers, inclusiv accesul în taxi alături de câinele ghid.

ADVERTISING

„Câinii ghizi vor putea fi alături de stăpânii lor acolo unde au nevoie aceștia. Din păcate, în România sunt doar 70 de câini ghizi și e nevoie de doi ani pentru pregătirea unui astfel de câine.

Ceea ce s-a votat azi este doar o bucățică, un început pentru ca persoanele cu dizabilități să poată participa pe deplin la toate activitățile societății”, spunea acum o lună senatorul USR Silvia Dinică, citată de Mediafax.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇