Lege în sprijinul nevăzătorilor: Acces fără restricții pentru câinii ghizi

Lege în sprijinul nevăzătorilor: Acces fără restricții pentru câinii ghizi

Parlamentarii USR Silvia Dinică și Oana Țoiu au depus în Parlament o lege care permite persoanelor însoțite de câini ghizi să aibă acces în toate locurile publice și private din țară.

Legea permite, de asemenea, câinilor-ghizi să călătorească în transportul public și în taxiuri, iar serviciile de transport în regim de taxi să fie decontate.

„Câinii ghizi facilitează accesul la servicii publice, la locul de muncă și la alte activități sociale și sunt instruiți să detecteze pericolele potențiale și să asigure siguranța persoanelor nevăzătoare.

ADVERTISING

Ei pot avertiza în cazul unui vehicul în apropiere, al unei scări sau al altor obstacole care ar putea pune în pericol siguranța stăpânului. Prin urmare, e nevoie să facilităm accesul lor pretutindeni ca însoțitori”, spune senatorul USR Silvia Dinică.

De asemenea, inițiativa USR propune ca persoanele cu dizabilități să fie scutite de la plata tarifului de omologare individuală pentru autovehiculele adaptate pentru condus.

„Să poți intra în magazin ca să îți faci cumpărăturile, să intri nestingherit în instituții publice să-ți ceri drepturile, să adaptezi mașina la nevoile tale și asta să nu te coste o avere sunt lucruri de bun simț”, consideră deputatul USR Oana Țoiu, din Comisia de Muncă și Protecție Socială.

ADVERTISING

Câinii ghizi sunt selectați și instruiți pentru a ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să traverseze străzile, să evite obstacolele și să identifice pericolele din jur.

Acești câini inteligenți și dedicați sunt antrenați să răspundă la comenzi precise și să ofere sprijin emoțional persoanelor nevăzătoare.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇