Ce şanse are să se deschidă parcarea intermodală din Pantelimon, dacă Primăria Capitalei a plătit doar 40% din lucrări

Ce şanse are să se deschidă parcarea intermodală din Pantelimon, dacă Primăria Capitalei a plătit doar 40% din lucrări

După nenumărate amânări, parcarea intermodală de la intersecția Șoselei Pantelimon cu strada Vergului s-ar putea inaugura, în sfârșit, chiar săptămâna viitoare, a declarat pentru Spotmedia.ro președintele Comisiei de Transporturi și mobilitate urbană din Consiliul General al Municipiului București (CGMB), Florin Melciu.

Dacă de această dată PMB va respecta termenul de inaugurare rămâne de văzut. Cert este că până acum n-a reușit să achite decât puțin peste 40% din costul lucrărilor.

Nicușor Dan a promis încă din noiembrie 2021 că parcarea cu terminal de transport public – pe care a găsit-o realizată de administrația Firea în proporție de 55% - urma să fie gata, cel mai probabil, până la finele anului.

Tot ce mai lipsea era un post de transformare. După ce s-a montat postul de transformare, s-a constatat că parcarea nu are branșament la curent. Așa că inaugurarea s-a amânat.

ADVERTISING

În cele din urmă, după ce s-a rezolvat și cu branșamentul, Nicușor Dan a spus – la finalul unui eveniment la care lua parte - că PMB așteaptă o serie de documente de la constructor (Tiab SA – n.red.). Fără să își mai asume un termen, Nicușor Dan a precizat că parcarea se va inaugura după ce acele documente vor ajunge la PMB.

Parcare-intermodala-Metrou-Usor-3
Foto: Asociația Metrou Ușor

Ulterior, nimeni n-a mai spus nimic despre parcare.

Spotmedia.ro a solicitat marți, pe 10 mai, informații cu privire la situația acestui obiectiv de infrastructură atât de la PMB, cât și de la Tiab SA. Vom reveni cu informații, când le vom primi.

La solicitarea Spotmedia, președintele Comisiei de Transporturi și Mobilitate Urbană din Consiliul General, Florin Melciu, a anunţat că parcarea se va inaugura săptămâna viitoare.

„Problema era la Direcția de Investiții din PMB. Ca să se deschidă parcarea, e nevoie ca ea să fie recepționată. Se face o comisie pentru asta. Iar în acea comisie trebuie să fie și un reprezentant al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC).

ADVERTISING

Până la acest moment, nu fusese ales acest reprezentant al ISC și nu se putea întruni comisia. A fost ales reprezentantul, iar comisia se va reuni. Iar săptămâna viitoare se va face recepția și se va inaugura parcarea.

S-a montat punctul de transformare. S-a făcut branșamentul. Nu mai lipsește nimic. Mai lipsea parcurgerea unei proceduri care nu s-a parcurs la timp”, a explicat Florin Melciu pentru Spotmedia.ro.

Parcare-intermodala-noaptea
Parcarea de la Pantelimon, pe timp de noapte. Foto: Asociația Metrou Ușor

La solicitara Spotmedia.ro, PMB a confirmat că toate lucrările sunt finalizate și urmează recepția.

„Lucrările și formalitățile la obiectivul Park&Ride Cora Pantelimon sunt finalizate, obiectivul este alimentat cu energie electrică.

Contractul cuprinde lucrări de realizare linii de tramvai, peroane, montare cabină cap linie, management capăt de linie tramvai și STB, drum, carosabil, trotuare, amenajări exterioare urbanistice, parcarea propriu-zisă, amenajări exterioare edilitare, protejări devieri rețele.

ADVERTISING

În perioda imediat următoare se va iniția recepția. Antreprenorul a solicitat recepția lucrărilor”, a transmis PMB.

De asemenea, instituția a precizat că, la acest moment, a achitat doar puțin peste 40% din costul lucrărilor executate și facturate de Tiab SA.

„Până în acest moment, valoarea totală facturată de antreprenor pentru întregul contract este de 94.529.759, 38 lei cu TVA inclus, din care a fost achitată suma de 38.963.839,76 lei cu TVA inclus”, a transmis PMB, la solicitarea Spotmedia.ro.

Rămâne se vedem dacă măcar de această dată PMB se va ține de cuvânt și va inaugura parcarea cu terminal de transport în comun.

În 2 ani și jumătate, Nicușor Dan trebuie să mai construiască alte 14 parcări similare

În programul său de campanie cu care a câștigat primăria, în 2020, Nicușor Dan a promis că va finaliza această parcare și că va mai construi încă 14 la margini ale Bucureștiului. Scopul unor astfel de parcări este să le permită șoferilor care locuiesc în Ilfov, dar lucrează în București să parcheze și să circule prin oraș doar cu transportul în comun.

În proiectul de buget al anului 2022, Nicușor Dan a inclus sume modice, cel mai probabil pentru începerea documentațiilor la parte dintre acele parcări.

park-and-ride
Doar câte o mie de lei (sume indicate in mii lei la fiecare linie II din tabel) au fost prevăzuți în proiectul de buget din acest an pentru proiectele parcărilor promise de Nicușor Dan.

3 primari și 8 ani de întârziere pentru o parcare

Parcarea intermodală nu e un proiect care a început în mandatul lui Nicușor Dan.

De fapt, în mod normal, parcarea anunțată de Sorin Oprescu trebuia finalizată încă din 2014! Dar – după cum a explicat anterior pentru Spotmedia.ro fostul consilier pe infrastructură al Gabrielei Firea, Marius Coaje – primăria a întâmpinat niște probleme cu constructorul de la acea vreme. Și apoi cu consultantul. Una peste alta, până la urmă, șantierul s-a blocat.

În 2019, primăria condusă de Gabriela Firea a semnat un contract cu o asociere de firme de construcții și proiectare condusă de Tiab SA pentru două parcări.

Una dintre ele era cea cu circa 500 de locuri de lângă Cora Pantelimon. A doua urma să fie parcare subterană cu locuri de reședință, în subteranul curții Școlii 46 din Sectorul 2, la care s-a renunțat ulterior.

Gabriela Firea a vizitat șantierul parcării la finalul lunii iunie 2020 și a anunțat că o va termina în toamna aceluiași an.

Pe 27 septembrie, Firea a pierdut Primăria Capitalei, iar locul la conducerea Bucureștiului i-a fost luat de Nicușor Dan.

Iar acesta a preluat primăria cu conturile blocate, fără posibilitatea de a plăti. Dar - după cum a spus primarul general la un an după ce și-a preluat mandatul - Tiab SA a lucrat și când n-a fost plătită la timp de PMB.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇