Nicușor Dan: Merg și eu cu autobuzul și nu e mizerie. Sunt vechi și n-avem 40 de milioane de lei să schimbăm linoleumul. ANPC: Nu vrem un alt Colectiv

Nicușor Dan: Merg și eu cu autobuzul și nu e mizerie. Sunt vechi și n-avem 40 de milioane de lei să schimbăm linoleumul. ANPC: Nu vrem un alt Colectiv

Nicușor Dan susține că în mijloacele de transport în comun din București n-ar fi mizerie. Principala problemă – a mai spus primarul general – ar fi uzura exagerată a autobuzelor, troleibuzelor și tramvaielor, care le dă un aspect neplăcut.

La finalul unei acțiuni din Delta Văcărești la care a luat parte marți dimineață, Nicușor Dan a răspuns la întrebările jurnaliștilor.

Și și-a reluat declarația din ajun, când susținea pe rețelele de socializare că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) este „noua bâtă a PSD” care încearcă să blocheze Capitala.

Primarul Bucureştiului susține că inspectorii Protecției Consumatorilor au oprit fără motiv 83 de autobuze, troleibuze și tramvaie să iasă în trafic.

Întrebat de jurnaliști de ce este, totuși, atât de murdar în mijloacele de transport în comun, Nicușor Dan a părut surprins.

„Dar nu e mizerie. Este rezonabil. Problema este cum arată, din cauză că sunt vechi. Eu merg cu transportul public. Merg cu autobuzul. Curăţenia se face.

ADVERTISING

Nu este la standardele pe care le vrem, pentru că asta ar necesita nişte investiţii pentru care în momentul acesta nu avem bani. Pe de altă parte, ne-am dori să schimbăm linoleumul din toate tramvaiele şi din toate autobuzele, pentru că sunt unele unde lucrul acesta nu s-a mai întâmplat de 10-15 ani.

Dar nu avem 40 de milioane de lei în momentul acesta ca să îl schimbăm. Nu e neapărat o problemă de curăţenie, ci de cum arată, de fapt. (...)", a declarat Nicușor Dan, citat de Agerpres.

Imaginile surprinse de ANPC luni dimineață îl contrazic, însă, pe primarul general.

În acele imagini nu se vede uzură, în tramvaie, ci mizerie. Vorbim despre mijloace de transport care nici măcar nu au fost bine măturate. Nici vorbă nu putea fi despre spălat interior!

zoaie-STB

Primarul general a vorbit și despre locurile de joacă din parcurile ALPAB, care sunt încă închise după controalele pe care le-a făcut ANPC la finalul lunii martie.

ADVERTISING

"Este în mod evident un control politic. Eu nu prea fac comentarii politice, dar de data asta este evident. Din toate locurile de joacă din Bucureşti s-au ales cele ale Primăriei Capitalei. Eu merg cu fetiţa într-un loc de joacă din Sectorul 5 şi este mai rău decât cel al Primăriei Capitalei, de exemplu. După aceea, au urmat spitalele. Acum urmează autobuzele şi probabil că vor urma alte zone ale activităţii noastre", a arătat edilul general, într-o declaraţie acordată presei.

ANPC: Nu vrem un alt Colectiv

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a susținut că - în afară de câteva mături noi - STB n-a dat semne că ar fi luat vreo măsură, în ultimele 40 de zile, pentru a rezolva măcar problema curățeniei.

„În urmă cu 40 de zile am desfăşurat un control la autobazele şi depourile STB şi la acel moment am stabilit cu conducerea societăţii anumite măsuri care trebuie luate pe termen scurt, cum ar fi starea de curăţenie şi igienă a vehiculelor, aflate în stare avansată de murdărie, urmând să înceapă şi acţiuni pentru măsurile pe termen mediu şi lung. Din păcate, între timp, nu s-a făcut nimic, cu excepţia faptului că am găsit câteva capete de mop şi câteva mături noi.

ADVERTISING

De asemenea, marea majoritate a pieselor de schimb folosite pentru vehicule sunt «after market», foarte puţine sunt originale.

Ceea ce am găsit erau recondiţionate, cu o uzură mult peste ce ne imaginăm noi în raport cu siguranţa cetăţenilor. Mecanicii se plâng de lipsa pieselor şi că sunt nevoiţi să facă tot felul de operaţiuni la limita bunului simţ tehnic, pentru a putea ieşi cât mai multe maşini pe traseu. Sunt probleme cu sistemul de frânare sau cu direcţia. Nu putem vorbi nici măcar de o dotare elementară", a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, într-o conferință de presă susținută marţi.

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, susține că riscurile pentru pasageri sunt mari. Și tocmai de aceea ANPC insistă ca STB să ia măsuri.

„Vreau să tragem un semnal de alarmă.

Există în circulaţie tramvaie Tatra din 1967, care au durată de circulaţie de 8-10 ani, noi le folosim 20-30 de ani, şasiul are 50 şi ceva de ani, şasiuri pe care le mută de pe un tramvai pe altul, cu sisteme de frânare învechite.

E clar că sunt un pericol pe roţi printre cetăţeni. În plus, marea majoritate a vehiculelor STB nu au rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. (...)

Trebuie să găsim o soluţie să nu periclităm siguranţa călătorilor. Nu ne dorim o tragedie precum cea de la Colectiv pentru a lua măsuri abrupte", a completat directorul general al ANPC, citat de Agerpres.

Horia Constantinescu, acuzat că e „bâta PSD”: Mă pierd cu firea

Întrebat de jurnaliști dacă a văzut postarea lui Nicușor Dan, în care acesta acuză ANPC că ar fi „noua bâtă a PSD”, Horia Constantinescu a precizat:

„Nu suntem prieteni în mediul online, foarte buni cel puţin, suntem pe cale să construim o relaţie specială. Eu sunt o fire emotivă şi, când îmi sunt citite sau citesc astfel de mesaje, mă pierd cu firea (...)

Autoritatea noastră s-a obişnuit cu astfel de scuze.

Noi nu putem intra într-o acţiune de control la unul dintre marii producători de băuturi răcoritoare, pentru că ne-a trimis celălalt mare producător. Nu putem desfăşura o acţiune de control într-un hipermarket, pentru că ne-a trimis concurenţa, iată că nu putem desfăşura teoretic niciun fel de acţiune de control că cineva ne-a trimis.

Noi am ajuns acolo şi am constatat lucruri flagrante. Mi-e greu să-mi imaginez că cineva, ştiind de acţiunea noastră despre care am ştiut doar domnul Paul Anghel şi cu mine, a distrus mijloacele de transport bucureştene, a trecut cu un val de furie asupra locurilor de joacă şi a făcut ravagii în spitale”, a răspuns Horia Constantinescu, citat de aceeaşi sursă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇