Salariul minim va crește de la 1 octombrie la 3.300 de lei, iar în construcții ajunge 4.500 de lei

Salariul minim va crește de la 1 octombrie la 3.300 de lei, iar în construcții ajunge 4.500 de lei

Ministrul Proiectelor Europene, Adrtian Câciu, a anunţat că salariul minim pe economie va creşte de la 1 octombrie la 3.300 de lei, iar cel din construcţii la 4.500 de lei.

El a fost întrebat la Antena3 dacă salariul minim va creşte de la 1 octombrie.

”Salariul minim va creşte, la 3.300 de lei, cel puţin! Şi în construcţii de la 4.000 de lei la 4.500 de lei”, a promis Câciu, citat de News.ro.

Acum salariul minim pe economie este de 3.000 de lei brut.

Ministrul a fost întrebat şi despre creşterea salariului minim la 1 ianuarie 2024, dar a spus că nu a existat această discuţie deocamdată, urmând o evaluare şi o consultare cu mediul de afaceri.

ADVERTISING

Despre pensii, Adrian Câciu a promis că, ”aşa cum au discutat la Bruxelles, vor să vină cu noua lege a pensiilor până la sfârşitul acestui an”.

”De la 1 ianuarie 2024, să avem o nouă lege a pensiilor”, a arătat Câciu, care subliniază că prioritatea este eliminarea inechităţilor.

”Dacă pensionarii suferă de ceva, de o nedreptate, este faptul că există pensii inegale la muncă egală, ca să spun aşa”, a menţionat Câciu, precizând că ministrul Muncii are deja pe masă mai multe variante.

În ciuda marilor probleme de deficit cu care se confruntă Guvernul, ministrul de Finanţe vorbeşte de o creştere de 2 cifre a pensiilor de la 1 ianuarie 2024, an cu 4 rânduri de alegeri. Marcel Boloş a anunţat, marţi, că „sunt bani pentru creşterea pensiilor”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Noi am luat în calcul şi am făcut toate proiecţiile bugetare cu un impact bugetar de aproximativ 16 miliarde lei".

Ministrul nu s-a hazardat să facă promisiuni, pentru că decizia finală aparţine coaliţiei, însă a vorbit şi despre un procent cu care ar putea fi majorate toate pensiile anul viitor. Şi este vorba despre o majorare mai substanţială ca în 2023. Chestionat dacă procentul va fi în jur de 14%, ministrul a confirmat: „Da, dar aici este un calcul estimativ în acest moment”.

Ulterior, premierul Marcel Ciolacu a precizat că îşi doreşte ca pensiile să se mărească diferenţiat, la unii cu 30%, la alţii cu 5%.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇