Toate pensiile cresc de la 1 ianuarie. Boloș a vehiculat o majorare mai substanțială ca în 2023

Toate pensiile cresc de la 1 ianuarie. Boloș a vehiculat o majorare mai substanțială ca în 2023

În ciuda marilor probleme de deficit cu care se confruntă Guvernul, ministrul de Finanţe vorbeşte de o creştere de 2 cifre a pensiilor de la 1 ianuarie 2024, an cu 4 rânduri de alegeri.

Marcel Boloş a anunţat, marţi, că „sunt bani pentru creşterea pensiilor”.

„Noi am luat în calcul şi am făcut toate proiecţiile bugetare cu un impact bugetar de aproximativ 16 miliarde lei".

Ministrul nu s-a hazardat să facă promisiuni, pentru că decizia finală aparţine coaliţiei, însă a vorbit şi despre un procent cu care ar putea fi majorate toate pensiile anul viitor. Şi este vorba despre o majorare mai substanţială ca în 2023.

ADVERTISING

Chestionat dacă procentul va fi în jur de 14%, ministrul a confirmat: „Da, dar aici este un calcul estimativ în acest moment”.

"În procente înseamnă că am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunţat de coaliţia de guvernare", a declarat Marcel Boloş, la Antena3.

"Nu aş vrea să pronunţ un procent care după aceea să fie luat ca un angajament. Noi vorbim doar ca spaţiu bugetar, adică banii necesari”, a repetat Boloş.

"Să nu se pună după aceea presiune pe coaliţie. Coaliţia trebuie să decidă pe pensii şi procentele pentru ceea ce înseamnă celelalte drepturi salariale, trebuie să decidă şi în privinţa legii salarizării unice. Deci acestea nu aş vrea să sune ca angajamente pe care le facem, ci calcule pe care le avem acum pentru anul viitor", a subliniat Boloş.

ADVERTISING

Amintim că la 1 ianuarie 2023 toate pensiile au crescut cu 12,5%.

„Prin noua lege a pensiilor şi reforma la care ne-am angajat prin PNRR, spun că va avea inclusiv o înlăturare a inechităţilor sociale în sistemul de pensii generale”, a mai afirmat Marcel Boloş, citat de News.ro.

Chestionat dacă poate rămâne pe masă recomandarea Băncii Mondiale de a indexa pensiile cu rata inflaţiei în martie, ministrul a răspuns: „Aici este din nou o decizie de coaliţie”.

„Într-adevăr, indexarea cu rata inflaţiei, dar şi cealaltă variantă cu recalcularea celor 5 milioane de pensii, după noua formula din legea pensiilor, sunt la pachet. De asemenea, fac parte din decizia coaliţiei de guvernare. Noi asigurăm doar spaţiul bugetar pentru aceste măsuri”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇