Voucherele de vacanță vor crește la 1.600 de lei, însă le vor mai primi doar angajaţii de la stat care au salarii de până la 8.000 de lei net pe lună, a anunțat marți ministrul Finanțelor.
Marcel Boloş a fost întrebat de jurnalişti, marţi, de ce valoarea voucherelor de vacanţă creşte şi a spus că era necesar pentru că vor fi impozitate cu 10% pentru contribuția la sănătate.
“Pentru ca să menţinem valoarea, fiindcă ele vor fi incluse în baza de impozitare a CASS-ului, deci se va plăti contribuţia la asigurările sociale de sănătate şi să avem aceiaşi bani pentru cei care urmează să primească, să nu fie afectaţi, pe de o parte, pe altă parte, există şi pragul de venit de 8.000 de lei net pentru a proteja pe cei care sunt cu venituri mici şi a avea o anumită chibzuinţă în folosirea banilor pentru voucherele de vacanţă”, a explicat ministrul Finanţelor.
În august, Marcel Ciolacu a spus că „trebuie să existe echitate socială”, iar bugetarii care câştigă peste 2.000 de euro nu pot „să stea cu mâna întinsă la vouchere de vacanță”.
„Eu nu pot să accept ca un bugetar care câștigă peste 2.000 de euro, eu, Marcel Ciolacu, să îl alerg prin birou să îl mai rog să ia și voucherele de vacanță. Voucherele de vacanță sunt pentru cei cu venituri mici. Trebuie să existe o echitate socială. Înțeleg să fii plătit la buget rezonabil, să îți poți susține familia, echitabil cu munca pe care o depui, dar tu în comparație cu cel de la privat ai un serviciu mult mai sigur, fiindcă de asta ai mers către zona bugetară.
E normal să ai un salariu decent. Dar dacă ai venituri ce depășesc pe cele ale președintelui țării și tu ești bugetar… Păi nu îți e rușine să mai stai cu mâna întinsă de la mine, statul român, să îți dau și voucher de vacanță? Și pachețel când mergi la serviciu? Ți-am dat șofer, ți-am dat secretară, ai tot, ești director, dar nu e cam mult? Trebuie să vină cineva să spună aceste lucruri. Vin și le spun fără nicio rezervă: Avem cei mai mulți ordonatori de credite din lume. Fiecare ordonator de credite are în subordine director economic, serviciu de achiziții publice”, explica premierul.