Salariul minim de 3.000 de lei se decide miercuri. 1,3 milioane de angajați sunt vizați de majorare

Salariul minim de 3.000 de lei se decide miercuri. 1,3 milioane de angajați sunt vizați de majorare

Ministrul Muncii, Marius Budăi, doreşte ca salariul minim brut de 3.000 de lei să intre în vigoare de la 1 ianuarie şi decizia se va lua miercuri în Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social.

”Cred foarte mult în dialogul social. (..) Mâine, în Consiliul Tripartit avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională”, a spus ministrul Muncii, marţi, la Parlament.

Întrebat dacă în cei 3.000 de lei va exista şi o componentă de 200 de lei neimpozabili, Budăi a arătat că ”din jumătatea anului 2022 a pus la dispoziţia mediului de afaceri o sumă de 200 de lei, pe care să o poată asigura ca şi salariu angajaţilor săi, unde statul nu percepe nicio taxă”.

ADVERTISING

”Până acum a fost la decizia angajatorului, acum ne dorim să o introducem în cei 3.000 de lei şi să continuăm această practică şi anume să nu îi taxăm”, a promis Budăi.

1,3 milioane de români au salariul minim

Ministrul a fost întrebat despre varianta ca şi peste 3.000 de lei, brut, care deja include cei 200 de lei, să mai existe încă o majorare voluntară de 200 de lei, neimpozitaţi.

”Când porneşti un dialog, iei în calcul toate variantele. (..) Toate variantele sunt pe masă, însă noi ne dorim ca acest salariu minim să intre în vigoare de la 1 ianuarie” a mai spus ministrul Muncii.

ADVERTISING

Întrebat câte firme au acordat cei 200 de lei neimpozabili, Budăi a precizat că 130.000 de contracte au fost transformate şi au dat aceşti 200 de lei în plus, undeva la 10%.

Despre numărul angajaţilor plătiţi cu salariul minim, ministrul a afirmat că este vorba de 1,3 milioane şi mai sunt şi cei plătiţi din agricultură şi construcţii, în jur de 500.000, cu precizarea că aceia beneficiază deja de salariul de 3.000 de lei.

Şi premierul Nicolae Ciucă a precizat tot marţi că la nivelul Guvernului vor avea loc discuții privitoare la creșterea salariului minim.

ADVERTISING

”Mâine vom avea întâlnirea tripartită la Guvern și împreună vom stabili tot ceea ce este legat de salariul minim (...) În momentul în care am discutat despre mărirea salariului minim la 3.000 de lei, cu siguranță că vom păstra și facilitățile”, a declarat Nicolae Ciucă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇