Salariile, între populism și defecțiune

Salariile, între populism și defecțiune
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Salariile primarilor și ale funcționarilor din primării ar urma să ajungă din nou la CCR, la sesizarea USR, și finalul epopeii este deschis. De ce au ținut PSD și PNL cu dinții să le majoreze cu riscul previzibilului scandal și al deficitului de imagine nu e greu de înțeles. Primarii și angajații lor vor duce greul campaniilor viitoare.

2024 va fi un an politic încins în care va fi decontată criza de acum și cine știe ce va mai veni. Erodarea va fi mare, deci rolul mobilizator al primarilor va fi mai important ca niciodată. Și trebuie să fie motivați.

Sigur că în acest moment extrem de greu faptul că o categorie de bugetari primește un bonus nu are cum să nu irite. Dar dacă am fi fost într-un moment de boom economic, dacă bugetul era inundat cu bani, ar fi fost o decizie corectă?

ADVERTISING

Nu, așa cum a fost luată.

Indiferent de context, dacă e sărăcie sau bunăstare, majorarea nediferențiată, fără criterii de performanță e greșită. Ați auzit vreo firmă unde toate salariile să crească deodată?

Este populist și nerealist să consideri că oamenii valoroși stau la primărie, indiferent de funcție, pe bani puțini, când în privat ar putea trăi cu mult mai bine. Deci dacă vrei ca oameni buni să administreze localitățile trebuie să îi plătești bine. Este valabil și pentru administrația centrală.

Există o vorbă: sunt prea sărac să cumpăr ieftin. Este valabil și la nivel de societate. Suntem prea săraci pentru a ne permite ca banii publici să nu fie gestionați de cei mai buni, iar cei mai buni nu se mulțumesc cu puțin.

Dar reversul este la fel de valabil. Cei bine plătiți trebuie să facă banii. Și există foarte multe criterii în funcție de care munca unui primar și a echipei sale poate fi evaluată. De la felul în care arată localitatea, la proiectele duse la bun sfârșit, la investițiile pe care le-a atras în localitatea respectivă etc.

Da, unui primar ca cel din Ciugud sau din Oradea e în regulă să îi mărești periodic leafa, pentru că munca lui se vede. Un primar care își ridică localitatea, care atrage investiții și investitori, care face proiecte importante trebuie să fie bine plătit. Salariul lui reprezintă o investiție, nu o cheltuială.         

Dar nu văd de ce ar trebui mărit salariul unor primari din localități falimentare, murdare și total neprietenoase pentru mediul de afaceri, unde oamenii o duc prost până când reușesc să plece în altă parte. 

Așa ar trebui să se întâmple, de fapt, în toată zona bugetară.

Majorările salariale otova sunt aberante. Omul trebuie plătit după cum prestează și nu cred că există meserii în care să nu poată fi stabilite criterii de performanță.

Asta este problema întregului sistem.

Nu că unele salarii sunt mari, chiar mai mari decât în privat. Este aberant că mai toate salariile sunt mai mari decât în privat și că ele nu sunt legate de vreun criteriu de performanță, care să arate de ce omul acela bine plătit își merită banii, că salariul care îi e plătit nu e o cheltuiala, ci o investiție publică.

Nu toți medicii, nu toți profesorii, nu toți funcționarii cu aceeași vechime și același nivel profesional trebuie să aibă și același salariu doar pentru că se afla într-o pătrățică dintr-o schemă.

Dar cum să introduci criterii de performanță când cele mai mari salarii din sistem sunt pentru clienții politici, pentru politruci, pentru rude, prieteni și amante?

Prima victimă a criteriilor de performanță ar fi tocmai acest sistem defect, fără nicio legătură cu meritocrația. 

Ceea ce nu se poate pentru că primii care ar trebui să dispară într-un sistem meritocratic ar fi exact cei care au acum cele mai înalte poziții în stat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇