Câţi români din privat câștigă peste salariul mediu

Câţi români din privat câștigă peste salariul mediu

Momentul  – subiectele sensibile sau chiar scandalurile din ultimele săptămâni – cere o evaluare a veniturilor salariale ale celor care întrețin statul.

Contextul:  propunerea legislativă ca personalului din Justiție să i se plătescă ratele la creditele imobiliare, în loc să i se plătească chiria – situație asemănătoare cu cei din Ministerul de Interne. La asta se adaugă cumpărarea de către Poliția Română a 600 de mașini BMW, de la compania unui prieten apropiat al președintelui Iohannis, în urma unei licitații în care până și Sindicatul polițiștilor acuză maniera în care s-a făcut şi caietul de sarcini, și alegerea tipului de mașini.

ADVERTISING

Cum arată tabloul salarial al celor care plătesc aceste decizii

Important: graficul de mai jos conține salariile din economia  reală – fără administrație: singurul lucru comun este salariul mediu la nivel național: îndeobște tras în sus de salariile din administrație.

Calculele din grafic au fost realizate pe baza datelor furnizate de Inspecția Muncii, la solicitarea Curs de Guvernare, și reprezintă: numărul de contracte de muncă active, cu normă întreagă, încadrate în plafoane salariale din 500 în 500 de lei, începând cu salariul minim.

ADVERTISING

Datele de la Inspecția Muncii sunt cele înregistrate în Registrul General de Evidență a Salariaților în format electronic, în care nu sunt incluși anumiți angajați de la stat.

”Menționăm că nu fac obiectul declarării în registru unele categorii de lucrător, care sunt, însă, evidențiate la Agenția Națională de Administrare Fiscală, cum ar fi: funcționarii publici, militarii, personalul din justiție etc”, se arată în răspunsul transmis de Inspecția Muncii.

Mai puțin de 15% din salariați câștigă peste salariul mediu național

Salariul mediu brut este salariul mediu brut național calculat de INS pentru luna iunie 2022, respectiv 6.413 lei.

ADVERTISING

Este important de precizat că acesta reprezintă o medie la nivelul tuturor angajaților din România, inclusiv a celor din administrația publică. Practic, doar 14,8% dintre salariații cu normă întreagă din economia României câștigă peste 6.400 de lei brut.

Salariul median reprezintă nivelul mediu față de care jumătate dintre contractele de muncă active, cu normă întreagă, din România erau mai mici, iar cealaltă jumătate mai mari. Adică e linia care împarte exact în două numărul total de salariați în funcție de salarii.

Salariul median este de 3.500 de lei brut: practic, circa 2,7 milioane, respectiv 54,3% din totalul contractelor de muncă din iunie 2022, erau remunerate cu sub 3.500 de lei brut.

Citeşte mai multe despre România salariului mediu din economie pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇