Proiect unic în România: Medicii din prima linie dintr-un spital din Timișoara vor fi evaluați din punct de vedere al epuizării fizice şi al stresului profesional

Proiect unic în România: Medicii din prima linie dintr-un spital din Timișoara vor fi evaluați din punct de vedere al epuizării fizice şi al stresului profesional

Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara vor fi evaluate, în premieră naţională, din punct de vedere al epuizării fizice şi al stresului profesional, după ce timp de un an au lucrat zi şi noapte, la intensitate maximă, în prima linie în lupta cu virusul SARS CoV-2.

Potrivit unui comunicat de presă, de miercuri, al Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, data de 28 februarie 2020 a fost cea în care medicii, asistentele medicale, infirmierele şi brancardierii Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş Timişoara au intrat în lupta împotriva virusului SARS-COV 2.

ADVERTISING

Timp de un an întreg corpul medical dar şi cel auxiliar au lucrat zi şi noapte, la intensitate maximă pentru a reuşi să facă faţă afluxului mare de pacienţi.  

”În toată această perioadă, puţini au fost cei care nu au făcut ore suplimentare sau au plecat în concedii mai mult de trei, patru zile. Rezultatul acestei activităţi continue, susţinute, se poate exprima în epuizare atât fizică, cât şi emoţională”, se arată în comunicat. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Proiect unic în România

Apariţia unor prime semne de acest gen a determinat conducerea unităţii sanitare să demareze un proiect unic în România, cel al unei evaluări a gradului de epuizare.  

Suntem obosiţi. Mulţi dintre colegii mei sunt epuziaţi. Şi cu toate acestea luptăm în continuare. Dar fiecare dintre noi a avut cel puţin un moment în care a spus, nu mai pot! Şi pe bună dreptate.

Luptăm împotriva acestui virus continuu, de un an de zile. O luptă grea, o luptă în care de cele mai multe ori reuşim să câştigăm. Lupta acesta însă are efecte asupra noastră, asupra familiilor noastre, asupra vieţii şi sănătăţii fizice şi mentale. Vorbim de o epuizare nu doar fizică ci şi mentală şi emoţională.

ADVERTISING

O epuizare cronică. Aşa că am stabilit cu colega noastră, Daniela Biriş, care este atât psiholog clinician cât şi psihoterapeut, să demareze o evaluare a gradului de epuizare a colegilor noştri şi evident, să găsim apoi soluţii concrete pentru a merge mai departe, pentru a continua acestă luptă care, din păcate este departe de a fi încheiată”, a declarat prof.dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara. 

A început evaluarea personalului medical

Evaluarea personalului medical a început deja şi se va desfăşura pe parcursul a două săptămâni. Va fi stabilit un eşantion aleatoriu dar reprezentativ, din toate compartimentele spitalului, care va fi invitat să completeze mai multe chestionare.

În acelaşi timp, participanţii la studiu vor avea întâlniri personale cu psihologul unităţii sanitare pentru a identifica situaţiile particulare pe fiecare secţie şi compartiment şi găsirea de soluţii pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării psihoemotionale a personalului medical. 

“Proiectul pe care l-am demarat va arăta, la final, gradul de burnout al personalului din unitatea sanitară. Este important să aflăm cât de epuizaţi sunt colegii mei, cât de afectată a fost calitatea vieţii lor deoarece burnout-ul este o afecţiune complexă, asociată cu epuizare mentală, fizică şi emoţională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung, prin nerespectarea conceptului de echilibru între muncă şi viaţa personală”, a declarat Daniela Biriş, psiholog clinician-psihoterapeut la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.  

La Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” Timişoara lucrează peste 400 de persoane.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇