Proiect de lege: Avortul va fi decontat de stat în anumite condiții

Proiect de lege: Avortul va fi decontat de stat în anumite condiții

Un proiect de lege depus în Parlament prevede ca avortul să fie suportat de stat din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate în anumite condiţii.

Potrivit propunerii legislative, pe lângă situaţiile care constituie avort terapeutic (pentru salvarea vieţii mamei), bugetul CNAS va suporta contravaloarea procedurii de întrerupere a sarcinii la cerere în trei situaţii:

  • sarcina a survenit în urma unui raport sexual, cu privire la care s-a introdus o plângere penală pentru viol;
  • persoana solicitantă a procedurii nu a împlinit vârsta de 18 ani;
  • persoana solicitantă a procedurii nu realizează venituri sau primeşte beneficii de asistenţă socială.
ADVERTISING

Dacă medicul nu vrea să facă avortul, trebuie să se asigure că viaţa sau sănătatea gravidei nu este pusă în pericol. Iar dacă refuzul este bazat pe încălcarea convingerilor sale morale, medicul va informa gravida că poate face avort la un coleg sau în altă unitate medicală de stat.

Un medic nu are voie să refuze să facă avortul în sistemul public, dacă efectuează procedura solicitată de pacientă la privat.

Pacientul va avea dreptul la informaţii, educaţie şi servicii medicale necesare dezvoltării unei vieţi sexuale normale şi sănătăţii reproducerii, fără nicio discriminare.

ADVERTISING

În acest sens, Ministerul Sănătăţii elaborează, cu sprijinul organizaţiilor guvernamentale, neguvernamentale şi al asociaţiilor de profil, o platformă online care include informaţii cu privire la metode de planificare familială, metode contraceptive şi proceduri de întrerupere a sarcinii în condiţii de siguranţă.

Va fi interzisă discriminarea sau transmiterea unor indicaţii nefondate din punct de vedere ştiinţific cu privire la caracteristicile sau consecinţele medicale ale unui avort, prin orice mijloace, inclusiv online, cu scopul de a induce în eroare şi a descuraja întreruperea cursului unei sarcini.

ADVERTISING

În expunerea de motive, iniţiatorii atenţionează, între altele, că pentru efectuarea unei întreruperi de sarcină la cerere femeile sunt îndrumate spre clinici private, unde costul acestei proceduri poate fi şi de 7 ori mai mare, comparativ cu preţurile spitalelor de stat.

"Dreptul femeilor de a decide dacă doresc sau nu să aibă copii trebuie să fie garantat, or în acest moment cercetările realizate de organizaţii neguvernamentale arată că accesul la această procedură este departe de a fi garantat - fie că vorbim de refuzul managerilor de spitale şi al medicilor de a efectua întreruperile de sarcină, de costurile importate ale acestuia sau de abuzurile fizice sau emoţionale suferite de femeile care îndrăznesc să aleagă să nu păstreze o sarcină", se mai arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii propunerii legislative sunt deputaţii neafiliaţi Oana-Alexandra Cambera, Simina-Geanina-Daniela Tulbure şi Andrei-Răzvan Lupu, aceasta fiind semnată de parlamentari PNL, USR, PSD, UDMR, neafiliaţi. Senatul este prima cameră sesizată în acest caz.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇