The Guardian: Banii grupurilor antiavort din SUA se scurg în sistemul medical românesc

The Guardian: Banii grupurilor antiavort din SUA se scurg în sistemul medical românesc

Organizațiile evanghelice din Statele Unite finanțează centrele antiavort care devin tot mai influente în România.

Centrele de consiliere pentru criza de sarcină apărute în SUA în anii ’60 au devenit populare după decizia din 1973 în cazul Roe v Wade care conferea dreptul constituțional la avort. De atunci și-au extins influența și peste Ocean, iar acum banii organizațiilor ultracreștine care le susțin au pătruns în inima sistemului de sănătate românesc, împiedicând accesul la avort, scrie de The Guardian.

Centrele de consiliere le promiteau sprijin femeilor care renunțau la avort, însă au fost criticate pentru ascunderea afilierilor religioase sau a poziției antiavort, deseori fiind confundate cu centrele din clinicile de avort. Informațiile oferite de aceste centre contraziceau de multe ori opiniile medicale, iar femeile care doreau să avorteze erau descurajate prin exploatarea rușinii și a temerilor, precum și prin dezinformare.

ADVERTISING

În România, primele centre au apărut la sfârșitul anilor '90, multe dintre ele fiind înființate de organizațiile evanghelice americane, pentru a împiedica avorturile. Părea o misiune imposibilă atunci, într-o fostă țară comunistă în care decretul antiavort al lui Ceaușescu a influențat multe generații și a dus la moartea a cel puțin 10.000 de femei. În plus, scandalul copiilor abandonați în orfelinatele românești era încă proaspăt în mentalul colectiv.

Avortul a fost legalizat la scurt timp după executarea lui Ceaușescu în 1989. Până în 2003, rata avorturilor a depășit natalitatea, în parte din cauza educației precare din multe zone ale țării, în special în mediul rural, după decenii de interzicere a avorturilor. În plus, infrastructura medicală pentru susținerea metodelor contraceptive trebuia construită de la zero.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De ce nu mai fac avorturi spitalele de stat

După 30 de ani, spitalele publice au ajuns să refuze tot mai mult întreruperea de sarcină la cerere, iar mișcarea antiavort a căpătat influență.

În 11 din cele 42 de județe, niciun spital de stat nu a făcut vreun avort în ultimul an, iar în alte patru județe, au fost făcute mai puțin de patru, arată o anchetă publicată de Libertatea.

Potrivit datelor culese de Centrul Filia, 70 din 136 de spitale de stat au invocat convingerile religioase sau etice în răspunsurile oficiale prin care au justificat refuzul de a face avorturi.

O explicație a acestei orientări este penetrarea sistemului public de sănătate românesc de către mesajele antiavort susținute financiar de organizațiile ultracreștine americane. Potrivit The Guardian, medicii cu vechime îi presează pe cei mai tineri să limiteze accesul la avort, iar aspectul religios are un important rol de convingere.

ADVERTISING

Femeile care vor să facă avort într-un spital din Iași sunt îndrumate la centrul de planificare familială, aflat în capela din curtea spitalului, pentru a discuta cu preotul. Niciunul dintre spitalele ieșene nu a făcut vreun avort în 2021, potrivit datelor citate.

Ecografia, cea mai eficientă metodă antiavort

Transilvania găzduiește unele dintre cele mai mari comunități evanghelice din România. În unele orașe mici, centrele de consiliere pentru criza de sarcină s-au infiltrat în numeroase servicii publice, acționând ca o barieră contra accesului la avort. Din cele 22 de centre transilvănene identificate de ziarul britanic, cel puțin 14 primesc fonduri de la organizații caritabile americane.

În Oradea funcționează o universitate evanghelică și două centre de consiliere cu finanțare americană, în condițiile în care Bihorul se află pe locul 5 în clasamentul județelor cu cele mai multe mame minore.

Multe servicii publice din oraș au încheiat contracte cu Centrul Puls, înființat în 2003 de o organizație creștină din Pennsylvania, SUA. Acesta e acreditat de Guvernul României pentru furnizarea de servicii sociale și asigurarea de consiliere pentru femeile care vor să facă întrerupere de sarcină la spitalul municipal, ultima unitate medicală publică din Bihor care a făcut avorturi până în 2020. Serviciile sociale continuă să îndrume femeile cu o sarcină nedorită la acest centru care derulează și programe de abstinență în liceele din Oradea.

Asociația "Precious Little Feet - Viață și Speranță", înființată în 2001, funcționează în Oradea și Deva. Femeile care vin la acest centru primesc o ecografie gratuită pentru a vedea ce vor face dacă vor avorta - bătăile inimii copilului nenăscut conving multe femei să renunțe la întreruperea sarcinii.

Această strategie a fost adoptată și în unele state americane precum Kentucky, unde femeile trebuie să asculte bătăile inimii fătului și să vadă ecografia înainte de a decide să facă avort, notează ziarul citat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇