Primul arhiepiscop care anunţă modificări la procedura de botez după decesul bebelușului din Suceava

Primul arhiepiscop care anunţă modificări la procedura de botez după decesul bebelușului din Suceava

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, este primul reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române care decide să schimbe procedura botezului, după decesul bebelușului din Suceava.

„Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a decis o serie de măsuri noi privind desfăşurarea tainei sfântului botez şi potrivit dispoziţiei Eparhiei Argeşului, pentru a nu se confrunta cu situaţii precum cazul de la Suceava, preoţii sunt rugaţi să respecte mai multe măsuri şi recomandări.

Măsurile au intrat în vigoare de luni, 8 februarie. Îndrumările practice pe care le-am întocmit cu privire la rânduiala Tainei Sfântului Botez au fost transmise parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului”, a declarat ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, pentru Adevărul.

ADVERTISING

Mai exact, preoţii nou hirotoniţi şi de curând numiţi vor solicita sprijinul unui preot cu experienţă clericală, din cuprinsul protoieriei de care aparţin. Acest preot cu experiență va oficia botezul împreună cu cel novice. Preotul cu mai multă experienţă va fi cel care va introduce copilul în apa sfinţită din cristelniţă.

De asemenea, înaintea botezului, preotul oficiant va solicita familiei bebeluşului informaţii despre starea de sănătate și dacă există menţiuni în acest sens, preotul va scrie în registrul botezaţilor, la capitolul menţiuni, aceste informaţii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Unii copii nu vor fi băgați în apa sfințită

Dacă bebelușul are probleme medicale ori este agitat sau speriat, plânge foarte tare, are sub 40 zile sau când există situaţii speciale (familia nu doreşte afundarea copilului) prin "pogorământ", botezul se poate face prin turnarea de apă sfinţită, din cristelniţă, pe creştetul copilului.

În aceste cazuri, copilul va fi băgat în apa sfinţită din cristelniţă până în zona gâtului, iar apoi preotul va turna apa sfinţită, de trei ori, peste capul său.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇