Populația Chinei este de așteptat să înceapă să scadă din anul 2025

Populația Chinei este de așteptat să înceapă să scadă din anul 2025

După decenii în care a făcut tot posibilul pentru a-şi ţine sub control creşterea populaţiei, China se pregăteşte pentru scădere demografică.

Mai precis, se aşteaptă ca populaţia ţării să înceapă să scadă înainte de 2025.

Datele statistice privind natalitatea, publicate duminică, au arătat că, în 2021, numărul de naşteri a fost cel mai scăzut din ultimele decenii în mai multe provincii. În Hunan, numărul naşterilor a coborât sub 500.000 pentru prima dată în aproape 60 de ani. Doar provincia Guangdong din sud a depăşit 1 milion de naşteri anul trecut, transmite Reuters.

Problema în China este că mulţi tineri aleg să nu aibă copii, din cauza unor factori precum costurile ridicate şi presiunea locului de muncă.

Populaţia Chinei este prognozată să înceapă să scadă în cincinalul 2021-2025, scrie Global Times, citându-l pe Yang Wenzhuang, şeful direcţiei pentru populaţie şi familie în cadrul Comisiei Naţionale de Sănătate.

ADVERTISING

Politica unui singur copil are consecinţe acum

În anii '80, China a limitat strict majoritatea cuplurilor la nașterea unui singur copil, o politică ranforsată cu amenințarea unor amenzi usturătoare și pierderea locului de muncă. Aceasta a dus la abuzuri pe scară largă, care au inclus și avorturi forțate.

Preferința pentru băieți i-a determinat pe unii părinți să ucidă fetițele nou-născute, iar asta a dus la un dezechilibru în ponderea sexelor în China.

Dar China s-a lăudat că politica sa a copilului unic a fost un succes și a prevenit 400 de milioane de nașteri în țara cea mai dens populată, astfel salvând resurse și contribuind la creșterea economică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Legislația a fost relaxată pentru prima dată în 2015, când chinezii au primit dreptul de a avea doi copii în momentul în care oficialii au recunoscut amploarea consecințelor pe care scăderea natalității le-a avut în țară.

Ulterior, în 2021, o nouă modificare legislativă care le permitea femeilor să aibă trei copii nu a fost de ajutor, multe femei spunând că aceasta vine prea târziu şi că ele nu beneficiază de suficientă securitate a locului de muncă şi egalitate de gen.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇