Poliția va înlocui aparatele de testare anti-drog. Aproape jumătate din rezultate sunt fals-pozitive

Poliția va înlocui aparatele de testare anti-drog. Aproape jumătate din rezultate sunt fals-pozitive

Poliția Română a început procedurile pentru a achiziționa aparatele de testare anti-drog. 224 de noi aparate deja au fost cumpărate cu bani europeni şi urmează să ajungă la inspectoratele judeţene.

Motivul pentru care sunt schimbate aparatele existente, și așa insuficiente, este rata foarte mare de rezultate fals-pozitive înregistrate, potrivit TVR.

Doar la Iași, anul trecut aproape 50% din rezultate - mai exact 28 din 60 - au fost infirmate de analizele IML.

Postul public de televiziune prezintă cazul unui taximetrist care a trecut printr-o astfel de experiență. El a fost oprit de polițiști la un control de rutină, când mergea cu soția și bebelușul de câteva luni la cumpărături.

ADVERTISING

La drug test, rezultatul apărea pozitiv pentru trei substanțe: cocaină, amfetamină și metamfetamină. Astfel, a rămas fără permis și i s-a întocmit dosar penal.

Dar pentru că se știa nevinovat, taximetristul a plătit din buzunarul propriu 1.200 de lei și a cerut expertiză de la Institutul de Medicină Legală.

La IML rezultatele au ieșit negative pentru orice tip de stupefiant, însă trei săptămâni, cât a durat să fie procesate probele, acesta nu și-a putut face meseria, deci nici să obțină venituri.

Acum Poliția speră că noile aparate moderne, care deja au trecut proba acurateții rezultatelor în alte state, să rezolve problemele.

ADVERTISING

„Polițiștii rutieri se pot concentra pe acele activități care necesită interacțiunea interumană, pentru că am reușit introducerea unor tehnologii în fluxurile de lucru, cu reguli și supervizare umană. Reușim să aducem în România mijloace și tehnică modernă asemănătoare cu dotările altor țări din UE”, a declarat secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇