Planurile noului guvern cu pensiile private: Contribuţiile la Pilonul 2 vor fi majorate

Planurile noului guvern cu pensiile private: Contribuţiile la Pilonul 2 vor fi majorate

Programul de guvernare depus marţi la Parlament include creşterea contribuţiilor către pilonul obligatoriu de pensii administrate privat, Pilonul 2, de la 3,75% la 4,75% până în anul 2024.

„Referitor la pensiile private, principalele măsuri urmărite sunt: creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, până la 4,75% în 2024”, se menţionează în programul de guvernare.

Pe subiectul pensiilor de serviciu, documentul prevede recalcularea acestora pe principiul contributivităţii, cu respectarea hotărârilor Curţii Constituţionale.

„În ceea ce priveşte cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivităţii, cu respectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale”, conform programului de guvernare.

Pe lista măsurilor referitoare la pensiile private, documentul mai menţionează: „promovarea unor soluţii legislative pentru dezvoltarea sistemului de pensii private; promovarea cadrului legal care vizează organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private (proiect de Lege privind plata pensiilor private); flexibilizarea şi dezvoltarea legislaţiei privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative şi crearea de noi produse de acest tip.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇