Pandemia a trimis aproape un sfert dintre angajaţii români să lucreze de acasă. 10 ani am fost pe ultimul loc în UE la acest capitol, acum am urcat pe 15

Pandemia a trimis aproape un sfert dintre angajaţii români să lucreze de acasă. 10 ani am fost pe ultimul loc în UE la acest capitol, acum am urcat pe 15
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Procentul angajaţilor români care lucrează de acasă a ajuns la 24% din numărul total al angajaţilor din economia locală în iulie 2020, în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19, conform datelor de la Eurofound (Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă).

Timp de 10 ani, România a fost pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de angajaţi care muncesc de la distanţă, însă anul acesta a avansat pe locul 15, întrecând ţări precum Olanda, Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Polonia şi Croaţia.

ADVERTISING

Procentul angajaţilor români care au lucrat de acasă a fost 1% în perioada 2010 – 2019, iar la un nivel asemănător cu cel înregistrat în România mai erau Bulgaria, Italia şi Cipru.

„Un studiu comun realizat de Eurofound şi Comisia Europeană despre telemuncă arată că, în timp ce procentul persoanelor care lucrează de acasă a crescut în deceniul precedent crizei, acesta nu a fost cazul şi în Europa şi au existat diferenţe mari între statele membre ale UE.

ADVERTISING

Acest lucru s-a datorat în parte predominanţei diferitelor sectoare economice la nivel naţional, dar şi infrastructurii şi culturilor de lucru. În 2019, 31% din persoanele angajate în Suedia lucrau uneori de acasă şi mai mult de unul din cinci angajaţi din Danemarca, Luxemburg şi Olanda au indicat că lucrul de acasă nu era un concept străin pentru ei.

ADVERTISING

În schimb, doar 0,6% dintre cei angajaţi în România lucrau acasă uneori în 2019, iar cifra era mai mică de 2% în Bulgaria, Cipru şi Italia“, scrie James Higgins, autorul cercetării Eurofound.

În Belgia, peste jumătate din angajaţi lucrează de acasă

Suedia, Marea Britanie, Danemarca şi Olanda au fost în fruntea clasamentului ţărilor cu cele mai mari procente de angajaţi care lucrau de acasă în ultimii 10 ani de dinaintea pandemiei.

Raportul Eurofound „Living, Working and COVID-19”, care detaliază situaţia socială, economică, a pieţei muncii şi a calităţii vieţii a 87.477 de persoane din UE, arată că 40% din orele plătite lucrate de angajaţi au fost efectuate de acasă în timpul crizei COVID- 19.

În Belgia, peste jumătate din angajaţi (52%) au indicat că lucrează de acasă exclusiv în timpul pandemiei, iar un număr similar a fost înregistrat în Irlanda (47%), Italia (47%), Spania (45%) şi Franţa (43%) .

Cercetările Eurofound cu privire la impactul pandemiei arată că persoanele care au lucrat în regim de telemuncă au avut tendinţa de a fi privilegiate, dovadă fiind nivelul ridicat de calificări educaţionale şi rezilienţa economică.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇