Cercetătorii australieni au creat diamante la temperatura camerei, în doar câteva minute

Cercetătorii australieni au creat diamante la temperatura camerei, în doar câteva minute

Oamenii de știință au reușit să creeze diamante la temperatura camerei în doar câteva minute.

De obicei, aceste pietre prețioase sunt create în condiții de presiune extremă și temperaturi ridicate. De asemenea, e nevoie de mult timp.

Dar iată că cercetătorii din Australia au reușit să reducă durata procesului la doar câteva minute. În plus, totul are loc la temperatura camerei, scrie CNN.

O echipă internațională de cercetători, condusă de Universitatea Națională Australiană (ANU) și Universitatea RMIT din Melbourne, a anunțat că a creat două tipuri de diamante la temperatura camerei prin utilizarea unei presiuni imense: Echivalentul a 640 de elefanți africani care stau împreună pe vârful unui pantof de balet!

ADVERTISING

Echipa a creat două tipuri de diamante, distincte din punct de vedere structural. Unul este similar celor folosite în mod normal în bijuterii.

Al doilea este un alt tip numit Lonsdaleite, care se găsește în mod natural la locul impactului unui meteorit. Acesta este mai dur decât majoritatea diamantelor.

Diamantele sintetice nu reprezintă ceva nou, fiind deja create în laboratoare încă din anii 1940, în încercarea de a găsi pietre mai ieftine și ecologice.

Cercetătorii au fost însă încântați să creeze astfel de diamante la temperatura camerei, în special diamantul Lonsdaleite, care e mai dur. Acesta are potențialul de a fi folosit pentru tăierea materialelor ”ultra-solide” din siturile miniere, au argumentat specialiștii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Crearea mai multor diamante rare, dar foarte utile este scopul pe termen lung al acestei lucrări", a declarat Xingshuo Huang, un savant ANU care lucrează la proiect.

Citește și alte știri din categoria Magazin:

ADVERTISING

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇