Pachet pentru natalitate. Firea propune TVA de 5% la lapte praf și scutece, dar și vouchere de 1.500 de lei pentru after-school și grădinița privată

Pachet pentru natalitate. Firea propune TVA de 5% la lapte praf și scutece, dar și vouchere de 1.500 de lei pentru after-school și grădinița privată

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunţat un pachet legislativ care vizează creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor cu mulţi copii.

Acesta include măsuri precum TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor, vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creşe şi grădiniţe private, Voucher Materna pentru consultaţii şi analize gratuite în sarcină, reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase sau program flexibil de muncă pentru părinţi.

Gabriela Firea a detaliat pe Facebook ce îşi propune să facă.

ADVERTISING

1. TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor - aici intră lapte praf, mâncare pentru bebeluşi, scutece, produse de igienă.

2. Vouchere de 1.500 de lei/lună pentru plata after-school, creşe şi grădiniţe private - Sunt vizate doar familiile cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei.

3. Cardul familiilor numeroase - va putea fi folosit pentru a obţine reduceri la cumpărături în marile magazine, locuri pentru distracţie, restaurante sau librării.

4. Cardul pentru tineri similar cardului european pentru tineret - oferă reduceri substanţiale la transport, cumpărături, evenimente culturale etc.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

5. Voucher Materna pentru consultaţii şi analize gratuite pentru viitoarele mame - 2.500 de lei pentru achitarea consultaţiilor şi analizelor din timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate.

6. Reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase - Este vorba de familiie cu mai mult de doi copii, pentru care să fie reduse dobânzile la creditele imobiliare, cu procente cuprinde între 0.3% şi 1.3%.

Proiecte similare se aplică în state precum Marea Britanie, Polonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Olanda, Canada, Norvegia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Chile, Mexic, Cehia, susţine Firea.

ADVERTISING

7. Protecţia mamelor care se întorc în câmpul muncii - asigurarea stabilităţii locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an în cazul mamelor care se întorc din concediul de creştere a copilului.

8. Program flexibil de muncă pentru părinţi - program flexibil pentru părinţii cu copii sub 3 ani şi posibilitatea de a lucra remote (de acasă) 1-2 zile pe săptămână.

9. Voucher pentru tratamente stomatologice - 1.500 de lei pentru achitarea consultaţiilor, tratamentelor stomatologice, achitarea dispozitivelor medicale.

10. Sprijin financiar pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate - Aici e vorba despre un sprijin financiar minim (nu se precizează suma) pentru copiii care au rămas în grija rudelor în timp ce ambii părinţi sunt la muncă în străinătate. În funcţie de anumite criterii, ajutorul va fi oferit persoanelor care-şi asumă creşterea acestor copii şi poate fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale etc.

11. Concurs Naţional de Proiecte Pentru Familie - să fie organizat un call de proiecte dedicate familiilor, pe care să le deruleze organizaţiile şi fundaţiile. Proiectele câştigătoare vor fi stabilite în baza unei metodologii, iar granturile stabilite în funcţie de bugetul dedicat programului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇