Gabriela Firea, un Münchhausen al României

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Rareori a reușit un politician dâmbovițean să rostească atâtea fraze inexacte într-o singură postare, precum doamna senator Gabriela Firea, pregătită să arunce cât colo scaunul de senator și taburetul de ministru al Familiei, dacă reușește să înhațe fotoliul de primar general, situat poate lângă cel mai ispititor butoi cu miere din toată țara.

Ca să nu lungesc vorba, voi reda mai jos câteva citate din declarațiile domniei sale, înscrise în propria pagină, de pe o cunoscută rețea de socializare, iar alături modestul meu comentariu, pentru fiecare declarație în parte. Așadar:

Declarație: „Vine iarna și sute de mii de bucureșteni se îngrozesc la gândul că ar putea rămâne fără căldură”.
Comentariu retoric: Sunt mai mulți, sau mai puțini bucureștenii îngrijorați în mandatul lui Nicușor Dan, decât cei care se îngrijorau în trecut, când titular al mandatului era Gabriela Firea?

ADVERTISING

Declarație: „Primarul general s-a laudat că va fi mult mai bine, dar realitatea este cu totul alta”.
Comentariu: Minciună! Niciodată, primarul general Nicușor Dan nu a afirmat că va fi „mult mai bine”. Totdeauna rostirea sa suna, textual: „un pic mai bine”. Iar realitatea este exact aceasta, în ciuda noilor probleme apărute în legătură cu energia: ca bucureștean ce sunt, simt că este un pic mai bine. Nu mult, doar un pic. Dacă unii nu vor să observe, asta e treaba lor!

Declarație: „Decizia Guvernului de a majora gradul de îndatorare al Capitalei este una importantă. Din păcate, în mandatul meu de primar general nu a fost aceeași înțelegere din partea guvernului din care au făcut parte oamenii politici de tristă amintire Orban și Cîțu”.
Comentariu: Pardon, doamna Gabi nu s-a înțeles pe această temă nici cu oamenii politici, de și mai tristă amintire, ai PSD: Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și chiar Viorica Dăncilă (cu care era prietenă însă vorba ceea: frate, frate, dar brânza-i pe bani). Hai să fim sinceri: fosta prezentatoare TV nu s-a înțeles niciodată, cu niciun premier, ea fiind mereu semânță de scandal. Greșesc cumva?

Declarație: „Solicitările de creștere a plafonului de îndatorare ne-au fost respinse în mod repetat, iar bucureștenii au fost atunci pedepsiți și ținuți in frig doar ca Nicușor Dan să fie salvatorul orașului”.
Comentariu, iarăși retoric: „Asta cu salvatorul, e cam hodoronc-tronc. Cine respingea, oare, aceleași solicitări, pedepsind bucureștenii să stea în frig, când era Firea primar? Le respingeau Sorin Grindeanu, Mihai Tudose sau Viorica Dăncilă, deși nu erau deloc dornici să-l vadă primar pe Nicușor Dan. Nici Orban nu era ahtiat să-l salveze pe Nicușor, nici Cîțu. Hai, că, la una ca asta, izbucnește în râs toată valea Dâmboviței, inclusiv cei cu buletin de Capitală, dar cu locuința în Voluntari, o localitate de basm, înțesată numai cu vile și cu piscine.

Declarație: „În luna noiembrie, primarul general se plânge că nu este ajutat, ca în vestita fabulă cu Greierele și Furnica”.
Comentariu: „Gabriela Firea se plângea în toate lunile anului că nu primește fonduri, deși știa prea bine că nu le poate primi de acolo de unde le cerea, aproape ca în vestita fabulă cu Vulpea și Strugurii.

Declarație: „Nicușor Dan aruncă tot felul de acuzații puerile în loc să se întrebe ce a făcut până acum”.
Comentariu: ”Puerile? Niciuna nu era mai puțin puerilă, decât acuzațiile doamnei Firea, făcute în repetate rânduri, cum că avariile din termoficare sunt cauzate de unele acte de sabotaj îndreptate exact împotriva ei: 'cineva a mărit presiunea pe ascuns, ca să pocnească țevile’. Niciun procuror n-a venit la fața locului ca să cerceteze spusele Baronului von Münchhausen.

Declarație: „Nu banii îi lipsesc lui Nicușor Dan, pentru că a primit mai mulți decât alocările din mandatul meu, ci competența și spiritul gospodăresc”.
Comentariu: Asta, cu competența și cu spiiritul gospodăresc, mă distrează. Mă întreb retoric, este mai puțin competent la primărie un matematician, absolvent al „Ecole Normale Superieure, Paris”, cu masteratul în Franța și cu doctoratul luat tot acolo, decât o absolventă a Facultății de Litere din București, cu masteratul nicăieri și cu doctoratul niciunde?

Declarație: „…Termoenergetica (…) amenință că se poate bloca din cauza datoriilor, în timp ce primarul se bate cu pumnul în piept că facturile sunt achitate. Singurii care suferă sunt miile de bucureșteni care rămân zilnic fără apă caldă și căldură”.
Comentariu: „Poate doamna Firea a uitat, dar și pe vremea mandatului domniei sale, facturile erau tot neachitate, bucureștenii sufereau poate mai greu, rămâneau poate mai multă vreme fără apă caldă și căldură.

Declarația finală a doamnei Firea: „Salvați Bucureștiul de Nicușor Dan”.
Comentariu final: „Bine că ați salvat deja Bucureștiul de Gabriela Firea. Acum, nu e nevoie să-l mai salvați încă o dată. Este suficient să nu vă mai lăsați păcăliți, tot de celebra Münchhausen a României, prietenii știu de ce.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇